Wales mag nog hopen dankzij Bale, Milik helpt Polen naar EK

Reacties

Gareth Bale heeft Wales zondagavond aan een belangrijk punt geholpen tegen Kroatië in de spannende strijd om de EK-tickets in Groep E. Polen plaatste zich in navolging van België, Italië en Rusland voor de Europese eindronde, omdat Oostenrijk tegelijkertijd ook won in Groep G. 

Wales mag nog hopen dankzij Bale, Milik helpt Polen naar EK
© Pro Shots
Wales
Wales
1 - 1
Kroatië
Kroatië

Wales was er na het 1-1 gelijkspel in Slowakije van afgelopen donderdag veel aan gelegen om te winnen van Kroatië in Groep E en zo mee te blijven doen om de EK-tickets. Dat was op voorhand al geen makkelijke opgave tegen de koploper, waar Ivan Rakitic en Ante Rebic bijvoorbeeld gewoon op de bank begonnen. Die missie werd na negen minuten nog lastiger toen Nikola Vlasic de bal op aangeven van Bruno Petkovic via de paal binnenschoof.

De thuisploeg miste Aaron Ramsey en was dus vooral aangewezen op de ingevingen van Bale. Hoe belangrijk de aanvaller van Real Madrid voor zijn land is, blijkt wel uit het feit dat hij in zijn laatste achttien interlands als basisspeler goed was voor tien goals en drie assists. Zondag kwam er daar weer eentje bij. Juist toen Wales met een achterstand leek te gaan rusten, plaatste Bale de bal na goed werk van Ben Davies loepzuiver in de verre hoek.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die gelijkmaker gaf Wales de impuls om na rust op zoek te gaan naar de winnende treffer, maar het bleef bij vlagen lastig tegen het balvaardige Kroatië, waar Rakitic na rust de geblesseerde Mateo Kovacic verving. Zelf moest Ryan Giggs ook al snel een wissel doorvoeren omdat Ethan Ampadu naar de kant moest na een stevig luchtduel met Petkovic. Ampadu moest worden onderzocht in de catacomben, maar keerde al snel terug op de bank.

Vanaf die plek zag de door Chelsea aan RB Leipzig verhuurde verdediger dat Bale na 62 minuten een geweldige dribbel inzette, maar toch nog werd gestuit door de Kroatische defensie. Ook Daniel James (Manchester United) probeerde het nog met zijn snelheid, maar meer dan een punt zat er niet in voor Wales. Omdat Hongarije eerder al won van Azerbeidzjan, betekent het dat de halvefinalist van het EK 2016 voor een krachttoer staat.

Wales heeft nog een uitwedstrijd tegen Azerbeidzjan en een thuiswedstrijd tegen Hongarije voor de boeg, maar moet dan wel hopen dat Kroatië volgende maand van Slowakije wint. In dat geval zou de beslissing bij een zege in Baku kunnen vallen in de onderlinge confrontatie met de Hongaren op 19 november. Lukt het Bale en consorten niet de laatste twee duels te winnen, dan bieden de play-offs waarschijnlijk nog een uitweg.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep E EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Kroatië
8
5
2
1
17-7
+10
17
2
Wales
8
4
2
2
10-6
+4
14
3
Slowakije
8
4
1
3
13-11
+2
13
4
Hongarije
8
4
0
4
8-11
-3
12
5
Azerbeidzjan
8
0
1
7
5-18
-13
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Polen
Polen
2 - 0
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië

In Groep G kon Polen zich bij een zege op Noord-Macedonië plaatsen voor het EK. Het thuisland rekende daarbij op de doelpunten van Robert Lewandowski, maar het was dit keer niet de topscorer van Bayern München die de held van de avond werd. In de 74ste minuut was het Przemyslaw Frankowski die één minuut na zijn entree de ban brak. Nadat Lewandowski een lange bal van achteruit had aangenomen, was het de invaller die binnentikte: 1-0.

Ook het tweede doelpunt van de avond kwam niet op naam van Lewandowski. Arek Milik krulde de bal namelijk van buiten het strafschopgebied in de verre hoek. Ook de ex-Ajacied, bij Napoli dit seizoen vaak bankzitter, bekroonde daarmee zijn invalbeurt én stelde de belangrijke zege veilig. Daardoor is Polen met nog twee duels te gaan alleen nog te achterhalen door Oostenrijk en kan het zich opmaken voor het vierde EK op rij.

Slovenië
Slovenië
0 - 1
Oostenrijk
Oostenrijk

Oostenrijk droeg ook een steentje bij aan het feest in Warschau, omdat het won in Slovenië. Het Alpenland deed donderdag al goede zaken door Israël te verslaan (3-1) en verstevigde nu de tweede plaats doordat Stefan Posch voor rust de enige treffer van de wedstrijd maakte door raak te koppen uit een corner van Valentin Lazaro. Daarbij bleef het in Ljubljana, waar Denis Popovic nog rood kreeg. Oostenrijk is door de winst bijna zeker van het EK.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep G EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Polen
10
8
1
1
18-5
+13
25
2
Oostenrijk
10
6
1
3
19-9
+10
19
3
Noord-Macedonië
10
4
2
4
12-13
-1
14
4
Slovenië
10
4
2
4
16-11
+5
14
5
Israël
10
3
2
5
16-18
-2
11
6
Letland
10
1
0
9
3-28
-25
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.