Kroatië deelt tik uit aan Hongarije, concurrentie laat gouden kans liggen

Kroatië heeft in Groep E van de EK-kwalificatiecyclus goede zaken gedaan. Het won zelf van Hongarije, terwijl concurrenten Slowakije en Wales niet verder kwamen dan een onderlinge remise. Dat laatste was dan weer voorzichtig goed nieuws voor de Hongaren.

Kroatië
Kroatië
3 - 0
Hongarije
Hongarije

De situatie in Groep E was voorafgaand aan de wedstrijden van donderdag al bijzonder spannend. Met tien punten uit vijf duels ging Kroatië aan kop, Slowakije én Hongarije hadden na evenveel duels slechts één puntje minder, terwijl Wales met zes uit vier qua verliespunten gelijke tred hield met de twee achtervolgers. Vanwege het oneven aantal landen in de poule (vijf stuks) kreeg hekkensluiter Azerbeidzjan een vrije avond, waardoor er twee absolute krakers op de rol stonden.

In Split bevestigde Kroatië de status van koploper en favoriet. Al na zes minuten stond het 1-0 dankzij een goal van Luka Modric, die de bal oppikte na een blunder in de Hongaarse defensie en daarna rustig de openingsgoal binnenschoof. Daarna was het de beurt aan Bruno Petkovic, met twee opmerkelijke goals. De 2-0 werkte hij met zijn hak zeer kunstig binnen, de derde treffer verdween (na wederom Hongaars mistasten) via zijn scheenbeen wat gelukkig binnen.

Na rust kwam Hongarije goed weg toen Ivan Perisic een strafschop miste, maar twee minuten daarna kreeg László Kleinheisler namens de bezoekers zijn tweede gele kaart. Dat was de knock-out. Met tien man konden de bezoekers geen vuist meer maken, terwijl de thuisploeg het verder wel geloofde: doelpunten vielen er dus niet meer.

Slowakije
Slowakije
1 - 1
Wales
Wales

Door het puntenverlies van de Hongaren konden Slowakije en Wales bij een zege bijzonder goede zaken doen, maar zij wisten in hun onderlinge duel allebei niet volledig te profiteren. Na een afgemeten voorzet van Manchester United-aanvaller Daniel James kopte Kieffer Moore de 0-1 binnen. Het was voor hem pas zijn eerste interlandgoal in zijn tweede interland.

Genoeg voor de zege was het echter niet, dankzij een mooie goal van Juraj Kucka. De defensie van Wales kreeg de bal na een voorzet niet lekker weg, waarna de aanvaller van Parma op de volley fraai en doeltreffend uithaalde. Met tien man (na tweemaal geel voor Norbert Gyömbér) hield Slowakije in de laatste paar minuten stand. Door de resultaten van donderdag blijft de situatie in de poule nog altijd zinderend, al lijkt Kroatië zich niet al te veel zorgen te hoeven maken.