Waasland-Beveren van de hel naar de hemel en weer terug naar de hel

Reacties

Als het aan de raad van bestuur van de Pro League ligt, wordt de degradatie van Waasland-Beveren niet teruggedraaid. De hekkensluiter van het voorbije seizoen leek vorige week nog gered te worden door een uitspraak van het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS)

Waasland-Beveren van de hel naar de hemel en weer terug naar de hel
© Pro Shots

In België ging er net als in Nederland een streep door het restant van het seizoen, toen de coronapandemie verder voetballen onmogelijk maakte. In tegenstelling tot de KNVB besloot de competitieleider in België wel om promotie en degradatie toe te passen, met nog één wedstrijd in de reguliere competitie (plus de play-offs) voor de boeg. Dat betekende slecht nieuws voor Waasland-Beveren, dat als hekkensluiter uit de Pro League zou moeten verdwijnen.

De Belgische laagvlieger, die vreesde voor een faillissement bij degradatie, ging daar niet zomaar mee akkoord en kondigde juridische stappen aan. De Belgische Mededingingsautoriteit zag geen reden om in te grijpen en de verwachting was dat de BAS hetzelfde standpunt zou hebben, maar daar was dus geen sprake van. Het Arbitragehof verklaarde de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League om Waasland-Beveren te laten degraderen nietig.

De Pro League is echter niet op andere gedachten gebracht door het BAS. 'We hebben alle mogelijke opties onderzocht - zestien, zeventien, achttien of twintig - maar wat we ook zouden kiezen, elke beslissing zou aanleiding kunnen geven tot juridische procedures', aldus Peter Croonen, de voorzitter van de Pro League, in gesprek met Het Nieuwsblad.

Stemming
Op 31 juli valt de definitieve beslissing over het lot van Waasland-Beveren, wanneer er een algemene vergadering plaatsheeft en de clubs zullen stemmen. Spannend wordt het sowieso: het BAS heeft de Pro League immers opgedragen een nieuwe beslissing te nemen. De landstitel van Club Brugge staat hierbij sowieso niet ter discussie.

Het begin van het nieuwe seizoen van de Pro League is al op 8 augustus. 'We gaan ervan uit dat de competitie dan ook start. De kans bestaat dat Waasland-Beveren nog naar de rechter stapt maar eender welke beslissing had een juridisch dispuut uitgelokt.'

Pro League

Stand Pro League 2019/2020

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
13
AS Eupen
29
8
6
15
28-51
-23
30
14
Cercle Brugge
29
7
2
20
27-54
-27
23
15
KV Oostende
29
6
4
19
29-58
-29
22
16
SK Beveren
29
5
5
19
21-60
-39
20
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.