Waarom vierduizend Juventus-fans zich bruusk tegen Antonio Conte keren

Reacties

Antonio Conte heeft zich als trainer verbonden aan Internazionale. Nadat de club zich donderdag ontdeed van Luciano Spalletti was het wachten op witte rook vanuit Milaan. Een aanzienlijke groep van Juventus-fans kan Conte's benoeming nu al niet verkroppen.

Waarom vierduizend Juventus-fans zich bruusk tegen Antonio Conte keren

Zij vinden dat de 49-jarige trainer hoogverraad pleegt door aan de slag te gaan bij Inter. In de ogen van de fans wordt vanuit Milaan al jaren een hetze gevoerd tegen Juventus en als Conte zich aansluit bij Inter, sluit hij zich volgens hen aan bij de vijand.

Een supporter bij wie de emoties erg diep zitten startte deze week online een petitie. Doel is Juventus zover te krijgen dat de club de ster met de naam van Antonio Conte van de wand haalt in het eigen stadion. De man die drie landstitels op rij naar Turijn bracht verdient die ster en bijbehorende status niet meer wanneer hij naar Milaan trekt, is de gedachte.

Na het seizoen 2013/14 nam Antonio Conte afscheid in Turijn, om een maand later bondscoach te worden.
Na het seizoen 2013/14 nam Antonio Conte afscheid in Turijn, om een maand later bondscoach te worden.

Dat Conte ooit bij een concurrerende partij aan de slag zou gaan, was voor veel Juventus-fans een gedachte die ze al lang hadden toegelaten. 'We weten allemaal dat trainers, net als spelers en directeuren, professionals zijn die volledig in hun recht staan om professionele keuzes te maken die verder gaan dan 'horen bij' een bepaalde vereniging', legt de initiatiefnemer uit.

'Als José Mourinho naar Juventus zou komen, zou dat Inter geen schade berokkenen. Net zoals wanneer Maurizio Sarri hier zou komen of toen Fabio Capello in het verleden aan de slag ging bij AS Roma. Met een overstap van Conte naar Inter ligt dat echter geheel anders.'

'Hij is niet slechts een voormalig Juventus-speler of een professional die bij een concurrent gaat werken. Dat hebben er meer gedaan. Maar dit is iemand die naar een club gaat waar, zelfs nu nog, mensen rondlopen die hun mening over Juventus nooit onder stoelen of banken hebben gestoken', schrijft de fan.

Conte veroverde in zijn eerste jaar als trainer van Juventus direct de landstitel.
Conte veroverde in zijn eerste jaar als trainer van Juventus direct de landstitel.

'Individuen als Javier Zanetti of Marco Tronchetti Provera, om er maar twee te noemen. Mensen die twee Scudetti hebben gestolen van het Juventus waar Conte zélf in speelde en waarin hij een hoofdrolspeler was. Naar Inter gaan is dan ook geen professionele keuze van Conte.'

Acceptabele keuzes
De initiator van de petitie legt ook uit wat wél een acceptabele move zou zijn van de thans werkloze Conte: het trainerschap van Napoli, AS Roma of AC Milan zou bij de aanhangers van Juventus geen gevoelens van woede en minachtig oproepen.

'Maar kiezen voor Inter betekent dat hij zich voegt bij een club die, gelukkig zonder succes, pogingen heeft gedaan ons kapot te maken en de clubgeschiedenis te bevlekken. Kiezen voor Inter betekent dat hij onze waardigheid geheel vertrapt', klinkt het vol ernst.

Nu Conte de overstap maakt naar de Nerazzurri, vertegenwoordigt hij volgens de Juventus-supporters niet langer de geest en filosofie van hun club. En dat kan niet zonder gevolgen blijven, menen velen van hen.

Conte kwam van 1991 tot 2004 zelf uit voor Juventus en speelde in die periode 419 wedstrijden voor de club.
Conte kwam van 1991 tot 2004 zelf uit voor Juventus en speelde in die periode 419 wedstrijden voor de club.

Meer dan vierduizend aanhangers van de Oude Dame hebben de petitie inmiddels getekend, waarin Juventus wordt opgeroepen om de ster van Conte die in het stadion hangt te verwijderen. Hun aantal is groeiende.

Of Juventus gehoor zal geven aan de oproep is zeer de vraag. Met acht landstitels (vijf als speler, drie als trainer), een Champions League en acht andere prijzen achter zijn naam behoort hij tot de succesvolste Juventus-iconen ooit.

Bovendien liet de club in het verleden al zien niet gevoelig te zijn voor een pleidooi van de fanatiekste fans. Ook de wijziging van het clublogo in de zomer van 2017 leidde tot heftige reacties, maar ging toch door.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Juventus
Meer over Juventus
Meer A. Conte
Meer over A. Conte
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.