Waarom Standard lachend Belgisch record breekt voor Vanheusden

Reacties

Het is nog wachten op de bevestiging, maar in België bestaat geen twijfel meer over de toekomst van Zinho Vanheusden. Standard Luik gaat de recordtransfer van de verdediger op zeer korte termijn afronden.

Waarom Standard lachend Belgisch record breekt voor Vanheusden

Liefst 12,6 miljoen euro maakt Standard over naar Internazionale om de beschikking te krijgen over Vanheusden. De negentienjarige verdediger wordt daarmee de duurste aankoop ooit van een Belgische club, maar toch zal er in Luik geen moment getwijfeld zijn om de deal rond te maken.

Waarom is dat? Natuurlijk, Vanheusden geldt als een enorm talent en maakte het afgelopen seizoen op huurbasis al heel veel indruk bij Standard. Maar de voorwaarden achter de transfer hebben de echte doorslag gegeven. Standard heeft namelijk een soort droomovereenkomst gesloten met Inter.

De Italiaanse topclub heeft zeer hoge verwachtingen van Vanheusden, maar door de aanwezigheid van topverdedigers als Stefan de Vrij, Milan Skriniar en waarschijnlijk ook nog Diego Godín zit een doorbraak er voorlopig niet in voor de Belg. Toch wil Inter de zekerheid hebben dat het over een paar jaar weer over Vanheusden kan beschikken.

Zinho Vanheusden in actie als aanvoerder van Internazionale Onder-19.
Zinho Vanheusden in actie als aanvoerder van Internazionale Onder-19.

Er is dan ook een terugkoopclausule van achttien miljoen euro in de deal opgenomen. Standard-directeur Alexandre Grosjean meldt aan Het Nieuwsblad dat Inter min of meer verplicht is om die optie over twee jaar te lichten, waardoor Standard ondanks de investering van 12,6 miljoen euro nu al zeker is van een winst van 5,4 miljoen.

Om die reden loopt Standard nauwelijks risico met de recordtransfer. Inter verlangde zelf overigens ook achttien miljoen euro voor Vanheusden, maar omdat de verdediger werd opgeleid in Luik en Standard bij de overstap van de verdediger naar Italië een doorverkooppercentage van dertig procent bedong, hoeven de Belgen 'slechts' 12,6 miljoen over te maken. Een tweejarige verhuur was geen optie, omdat Inter geld nodig heeft om aan de eisen van Financial Fair Play te kunnen voldoen.

Met de toptransfer troeft Standard heel wat grote clubs af. Meerdere Serie A-clubs toonden belangstelling voor Vanheusden, die ook al eens in verband gebracht werd met Borussia Dortmund en Ajax. Het talent kiest er echter voor om zich twee jaar te ontwikkelen bij Standard, waar hij met ruim één miljoen euro per jaar bovendien de best betaalde speler van de selectie wordt. Met de complexe deal is bovendien niet alleen Vanheusden de grote winnaar, Standard en Inter zijn dat ook.

Toptien duurste aankopen ooit van Belgische clubs:

Speler Club Transfersom*
Nicolae Stanciu Anderlecht 9,7
Bubacarr Sanneh Anderlecht 8
Theo Bongonda RC Genk 7
Sven Kums Anderlecht 6,5
Steven Defour Anderlecht 6
Soualiho Meïté Zulte Waregem 5,1
Landry Dimata Anderlecht 5
Kaveh Rezaei Club Brugge 5
Aleksandar Mitrovic Anderlecht 5
Marcus Ingvartsen RC Genk 4,95

* Bedragen in miljoenen euro's

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.