Waarom Schalke-keeper Nübel het duel met Bayern vol spanning én thuis bekijkt

Reacties

Een van de meest veelbesproken spelers in Duitsland van de afgelopen weken is Alexander Nübel. De 23-jarige goalie van Schalke 04 maakt na dit seizoen gratis de overstap naar Bayern München, zaterdag (aftrap om 18.30 uur) uitgerekend de tegenstander van Die Königsblauen. Nübel zal dat duel vanaf de bank bekijken. Vanaf de luxe bank in zijn woonkamer, welteverstaan.

Waarom Schalke-keeper Nübel het duel met Bayern vol spanning én thuis bekijkt
© Pro Shots
Bayern München
Bayern München
5 - 0
Schalke 04
Schalke 04

De aanstaande, transfervrije overgang van Nübel maakt de tongen flink los in Duitsland. Kort voor Kerstmis kwam naar buiten dat hij na het huidige seizoen gratis de deur uit zou wandelen in Gelsenkirchen, omdat hij zijn contract niet wenste te verlengen, en dat hij op weg was naar Der Rekordmeister. Dat zorgde voor frustraties bij Schalke, dat de laatste jaren al zo veel spelers zag vertrekken zonder daar ook maar één cent voor te ontvangen.

Ga maar na. Ook Joël Matip (Liverpool), Max Meyer (Crystal Palace), Sead Kolasinac (Arsenal) en Leon Goretzka (Bayern) weigerden hun verbintenis te verlengen en kozen voor een transfervrij vertrek.

'Na alle discussies met Alexander Nübel en zijn adviseur in de afgelopen maanden zijn we niet verrast over zijn beslissing. Die respecteren we natuurlijk, maar we hoeven zijn beslissing niet te begrijpen', sneerde sportief directeur Jochen Schneider van Schalke nadat de keuze van Nübel bekend werd. 'We hebben Alex de afgelopen maanden duidelijk laten merken wat voor rol hij kon spelen in de toekomst: als keeper en aanvoerder een team met veel jonge spelers leiden, dat al veel sympathie heeft gewonnen in de eerste helft van dit seizoen.' Tevergeefs, dus.

Wat het allemaal nog wat pikanter maakt, is het feit dat Nübel op dat moment nét een enorme schorsing aan zijn broek had gekregen. Een paar dagen vóór de bekendmaking van zijn zomerse vertrek torpedeerde hij tegen Eintracht Frankfurt tegenstander Mijat Gacinovic met een karatetrap vol op de borst, wat hem rood en uiteindelijk een schorsing van vier wedstrijden opleverde. Naast een berg kritiek, natuurlijk. Door die fikse schorsing kon Nübel eerder al niet spelen in de wedstrijden tegen VfL Wolfsburg, SC Freiburg en Borussia Mönchengladbach, terwijl ook het pikante treffen met Bayern zaterdag dus aan zijn neus voorbijgaat.

Misschien maar goed ook, want het is tamelijk onrustig rondom Nübel. Fans van Schalke zijn zó boos op de gratis transfer van hun doelman, dat diens zaakwaarnemer Stefan Backs en zijn familie worden bedreigd door enkele supporters. 'De aanvallen van Schalke-fans nemen nu vormen aan die moeilijk te verdragen zijn', vertelde de belangenbehartiger in gesprek met persbureau SID. 'In deze tijd staat er geen rem meer op mensen, zo lijkt het. Ik ben beledigd, bedreigd en ik lees dingen als "Pas op dat je niet de verkeerde mensen tegenkomt". Ik moet nu echt goed nadenken of het wel verstandig is om naar een stadion te gaan.'

Ingrijpen
Of Backs zaterdag op de tribune van de Allianz Arena zit, is dus nog maar de vraag. Nübel zal daar hoe dan ook niet plaatsnemen, zo is bekend geworden. Hij bekijkt de wedstrijd gewoon thuis. Niet dat het bizar is dat geblesseerde spelers niet meereizen met de ploeg, maar het komt Schalke nu in ieder geval erg goed uit. Anders zou het alleen maar over de keeper gaan. Dat ging het in aanloop naar de wedstrijd overigens alsnog, tot irritatie van trainer David Wagner. 'Er zijn de komende maanden wel belangrijkere zaken dan alleen maar Alexander Nübel.'

Veel belangrijker is wat er ná zaterdag gaat gebeuren. Volgende week zit de schorsing van Nübel erop, maar zijn twee jaar jongere vervanger Markus Schubert doet het de laatste weken niet slecht. In Duitsland klinken dan ook geluiden dat Schalke-trainer David Wagner ook na de terugkeer van Nübel vast zal houden aan de 21-jarige goalie. Tenzij hij tegen Bayern München slecht presteert, zo is de lezing.

Dat Wagner niet te beroerd is om in te grijpen, bewees hij eerder al. Nadat de transfer van Nübel officieel werd, pakte de oefenmeester de aanvoerdersband af van zijn goalie. En dus zal de inmiddels ex-captain zaterdagavond gespannen toekijken, terwijl hij niets liever had gewild dan zich na een roerige periode tonen tegen zijn toekomstige werkgever. In plaats daarvan is het nu dus maar de vraag of de Schalke-fans Nübel überhaupt nog onder de lat terugzien. Hoewel hij niet meedoet is de Bayern-uit voor hem dus van cruciaal belang.

Het programma in de negentiende speelronde van de Bundesliga:


Vr 24 jan. 2020

Za 25 jan. 2020

Zo 26 jan. 2020

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.