Waarom een 10-0 zege op Gibraltar heel knap zou zijn

Voor het bezoek van voetbaldwerg Gibraltar lijkt het alleen de vraag hoe groot de zege van Oranje gaat uitvallen. Een overwinning met dubbele cijfers is een meer dan lastige opgave.

6 - 0
Gibraltar
Gibraltar

In de ogen van Louis van Gaal is zo'n historische overwinning niet echt nodig in de strijd om het WK-ticket. Oranje heeft volgens de bondscoach al een gat geslagen wat doelsaldo betreft. Concurrenten Noorwegen (+7) en Turkije (+3) liggen flink achter op Nederland (+17).

'Ik denk niet dat ze ons nog gaan inhalen', zei Van Gaal zondag. 'Dat voordeel hebben we al afgedwongen door de ruime overwinningen op Montenegro en Turkije. Maar in De Kuip moet het wel een groter verschil worden dan vrijdag tegen Letland. Het zal voor drie kwart vol zitten. Geweldig dat zelfs voor een wedstrijd tegen Gibraltar zoveel mensen komen. Voor die fans mogen we wel wat meer goals brengen.'

Of de toeschouwers in De Kuip getuige zullen zijn van een Oranje-zege met dubbele cijfers, is de vraag. In slechts een van zijn 829 duels haalde Nederland de dubbele cijfers: in 2011 tegen San Marino (11-0). Het duel met de nummer 194 van de wereld Gibraltar kan worden aangegrepen om een gooi te doen naar een herhaling van die doelpuntenregen. Tijdens de heenwedstrijd lukte dat niet (0-7), maar omarmde het elftal vanaf minuut 55 tot minuut 88 wel een strak schema van één goal per zes minuten.

Het nog jonge UEFA-lid Gibraltar doet het vrij aardig met een recordnederlaag van 9-0, tegen België in 2017. Ter vergelijking: Oranje werd in het derde jaar van zijn bestaan door de amateurs van Engeland in mootjes gehakt met 12-2.