Waarom de niet ingeschreven Bassett toch nog in actie kan komen in Europa

Reacties

The show must go on. Dat is het motto van de UEFA wat betreft het restant van de Europese toernooien. Er moet wel heel veel gebeuren wil een knock-outduel worden afgelast vanwege coronabesmettingen.

Waarom de niet ingeschreven Bassett toch nog in actie kan komen in Europa
© Pro Shots

De UEFA heeft deze week het wedstrijdreglement voor de alles-of-niets-fase van de Champions League, Europa League en Conference League vastgesteld. Volgende week al worden de Europese toernooien hervat, met de eerste achtstefinaleduels in het miljardenbal en de tussenronde in zowel de Europa League als de Conference League.

Het moet raar lopen wil de omikronvariant voor afgelastingen zorgen. Pas als er minder dan dertien spelers van de A-lijst inzetbaar zijn óf geen enkele geregistreerde doelman kan aantreden, wordt eventueel gekeken of een duel kan worden verzet. Om het aantal aan te vullen mogen clubs zelfs spelers inzetten die niet zijn ingeschreven bij de UEFA. Voorwaarde is wel dat deze selectieleden bij de nationale bond staan geregistreerd.

Concreet betekent dit dat de door Feyenoord niet ingeschreven Cole Bassett (hoofdtrainer Arne Slot moest een nieuweling laten afvallen) bij een corona-uitbraak alsnog mag worden toegevoegd aan de selectie van de Rotterdammers voor een Conference League-duel.

Zelfs als een scheidsrechter of het hele arbitrageteam positief heeft getest, kan de wedstrijd mogelijk alsnog doorgaan. 'In een exceptioneel geval stelt de UEFA misschien een arbiter aan die dezelfde nationaliteit heeft als een van de clubs of wordt een scheidsrechter benoemd die niet op de FIFA-lijst staat.'

PSV en Vitesse zijn de eerste Nederlandse clubs die in 2022 Europees in actie komen, beide in de tussenronde van de Conference League. De formatie van scheidend hoofdtrainer Roger Schmidt ontvangt volgende week donderdag Maccabi Tel Aviv. Vitesse gaat op bezoek bij Rapid Wien.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.