Waar hebben we eigenlijk naar zitten kijken in de Premier League?

Reacties

In de Premier League is er in de eindfase van het seizoen alleen nog spanning bij de strijd om het laatste Champions League-ticket en bij het gevecht tegen degradatie. VI's Süleyman Öztürk maakt de balans op.

Waar hebben we eigenlijk naar zitten kijken in de Premier League?

Vanaf plek 7 kan elke club in Engeland degraderen. Is het niet dit seizoen dan wel volgend seizoen of het seizoen erna. Kijk maar naar Southampton dat nog niet zo lang geleden slechts drie punten van de Champions League was verwijderd en nu met angst en beven de komende drie duels met Everton, Swansea City en Manchester City tegemoet ziet. Momenteel is Burnley de hippe club die boven verwachting presteert, maar gaat daar achter de schermen iets mis, schuif je zo weer een paar plekken naar beneden en doemt de streep weer op.

Nooit even kunnen ademhalen. Iets vanaf nul opbouwen is op het hoogste niveau in Engeland niet meer mogelijk zonder ongelimiteerd spelers te kunnen kopen. Kijk naar Frank de Boer die jammerlijk mislukte bij Crystal Palace omdat daar door het bestuur al heel snel op de paniekknop werd gedrukt. Kijk naar al die andere trainers die tussentijds kwamen en in sommige gevallen ook weer gingen. De Premier League is meer dan ooit een verzamelplaats geworden van de beste spelers en de beste trainers. Iedereen die te koop is en niet in aanmerking komt voor Barcelona, Real Madrid of Paris Saint-Germain speelt of staat langs de zijlijn in Engeland.

De vraag die zich dan vanzelf stelt: is het voetbal in de Premier League dan ook opwindender dan ooit tevoren?

Zo uit het blote hoofd terugdenkend aan de hoogtepunten van dit seizoen zijn er absoluut vermakelijke wedstrijden gespeeld. Afgelopen maand nog tussen Manchester City en Manchester United. Of het spectaculaire duel tussen Liverpool en Manchester in januari dat in 4-3 eindigde. Voor amusement in de top van de Premier League heb je ploegen nodig die ook willen voetballen. Liverpool, Tottenham Hotspur en Manchester City staan garant voor spektakel wanneer de tegenstander bereid is mee te werken. Het probleem is alleen dat steeds minder tegenstanders daartoe bereid zijn. Zoals Diego Simeone stelt: als iemand met een Ferrari aan de start verschijnt en jij rijdt zelf in een Fiat Panda dan moet je iets verzinnen om toch eerder aan de finish te verschijnen. Dan moet je de boel saboteren.

Sadio Mané maakt de derde goal voor Liverpool in de met 4-3 gewonnen topper tegen Manchester City.
Sadio Mané maakt de derde goal voor Liverpool in de met 4-3 gewonnen topper tegen Manchester City.

Ploegen die tegen degradatie spelen, op de topclubs na zo'n beetje alle teams in de Premier League, parkeren de bus uit angst voor veel tegendoelpunten. Tegendoelpunten die bij de eindafrekening fataal kunnen zijn. Dan heb je ook nog de categorie trainers die bij voorbaat elke vorm van avontuur uit het spel bannen. José Mourinho is heel tevreden dat hij in de tweede seizoenhelft heeft gewonnen van Manchester City (2-3), Arsenal (2-1), Liverpool (2-1) en Chelsea (2-1), maar of de gemiddelde liefhebber heeft genoten van het spel van zijn ploeg interesseert hem werkelijk geen reet. Is dat strafbaar? Nee. Is dat jammer? Ja.

Natuurlijk zou iedereen wat vaker chaotische wedstrijden willen zien zoals die tussen Liverpool en AS Roma. Een soort straatvoetbal zonder regels waarbij alle belangen en miljoenen even vergeten lijken te zijn. Weg met de controle. De afgelopen jaren is het gevoel van lekker een potje voetbal kijken in de Premier League toch een klein beetje weggeëbd. Chelsea-Manchester United zou een voetbalfeest moeten zijn, maar is door de ontwikkeling van de sport een schaakwedstrijd tussen trainers en spelers geworden. Heel interessant, vanuit een tactisch blikveld of wie met het oog van een trainer kijkt, maar de argeloze kijker die na een bezoek aan de schoonmoeder ontspannen intunet wil Mohamed Salah, Kevin De Bruyne, Christian Eriksen of Paul Pogba zien schitteren alsof ze op het pleintje van hun jeugd voetballen.

Die romantiek is grotendeels uit het voetbal verdwenen en ervaren we nog maar heel af en toe. Voetbal om het voetbal. Op het puntje van je stoel. Gelukkig zijn er nog trainers als Pep Guardiola en Jürgen Klopp die dat idee delen.

Het programma van dit weekend in de Premier League:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.