VVV behaalt in Alkmaar eerste overwinning van seizoen

Trainer Gertjan Verbeek kan een plaats in de subtop van de Eredivisie voorlopig vergeten na de nederlaag tegen VVV-Venlo. De hekkensluiter van de Eredivisie won in Alkmaar zijn eerste wedstrijd van het seizoen met 2-1.

Bij VVV begon Yanic Wildschut op de bank en stond voormalig FC Utrecht-middenvelder Barry Maguire voor het eerst in de basis. Wildschut was vorig seizoen de grote revelatie van de Eredivisie maar kon in de huidige voetbaljaargang nog niet excelleren voor de Venlonaren.

AZ begon sterk aan de wedstrijd en kreeg al na vier minuten een grote kans via Etiënne Reijnen en Jozy Altidore. VVV-keeper Niki Mäenpää verwerkte een hoekschop van AZ knullig maar zowel Reijnen als Altidore konden de fout van de doelman niet afstraffen.

De thuisploeg domineerde de wedstrijd en creëerde tot de rust de nodige kansen via onder anderen Adam Maher, Roy Beerens en Viktor Elm. Daartegenover wist VVV werkelijk niets terug te doen. De ploeg van trainer Ton Lokhoff schoot in de eerste helft niet een keer op het doel van AZ-keeper Esteban.

Ook na de pauze had AZ het betere van het spel maar kreeg VVV na ruim tien minuten een grote kans op de openingstreffer. Aanvaller Bryan Linsen schoot de eerste bal op het doel van de Costa Ricaan en in de rebound miste de Japanner Robert Cullen.

Al snel in de tweede helft bracht Verbeek aanvallende middenvelder Erik Falkenburg voor verdediger Reijnen. De 'aanvallende wissel' mocht in eerste instantie niet baten want in de 79ste minuut was het Barry Maguire die geheel tegen de verhouding in de 1-0 maakte voor VVV. Nog geen tien minuten later kopte invaller Falkenburg de gelijkmaker binnen.

De beslissing viel ver in blessuretijd echter alsnog in het voordeel van de bezoekers. VVV kwam er knap uit in de counter en Aleksander Radosavljevic (op de foto links, rechts Maguire) maakte de 2-1 op aangeven van invaller Wildschut.

De ploeg uit Venlo blijft ondanks de overwinning hekkensluiter van de Eredivisie met zes punten uit elf wedstrijden. AZ staat door de 2-1 nederlaag op de twaalfde positie van de Eredivisie met dertien punten uit hetzelfde aantal wedstrijden. Foto: VI Images