Vroege rode kaart en goudhaantje Sol nekken kwakkelend FC Groningen

Willem II heeft vrijdagavond in de Eredivisie een zeer welkome overwinning geboekt op FC Groningen: 0-1. De Tilburgers werden in het zadel geholpen doordat de thuisploeg al vroeg verder moest met tien man.

Het eerste echte gevaar in het NoordLease Stadion, waar erg veel lege plekken zichtbaar waren, kwam van de bezoekers. Thom Haye raakte namelijk met een pegel de lat. Nadat Ajdin Hrustic een aantal speldenprikjes uitdeelde, benadeelde hij na 23 minuten zijn ploeg op een oliedomme manier. De 21-jarige Australiër nam de bal wel heel opvallend mee met zijn hand, waarna scheidsrechter Allard Lindhout hem bestrafte met zijn tweede gele kaart. Eerder kreeg hij al een kaart door een tackle.

De Tilburgers profiteerden tien minuten later van de overtalsituatie. Pedro Chirivella stuurde Fernando Lewis diep met een schitterende steekbal, waarna de back de bal laag voorlegde in de richting van Sol. Voor de spits was het een koud kunstje om de goed uitgespeelde aanval af te ronden: 0-1. Willem II kwam in de eerste helft alleen nog in de problemen doordat de bal van de voet van doelman Mattijs Branderhorst stuiterde, maar Groningen maakte geen gebruik van het slippertje. De keeper kreeg van trainer Erwin van de Looi de voorkeur boven Timon Wellenreuther.

Groningen-trainer Ernest Faber was niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. In de rust bracht de 46-jarige coach de zeventienjarige Ludovit Reis en Amir Absalem voor Ruben Jenssen en Oussama Idrissi. Toch kwam het eerste gevaar na de pauze van Willem II. Uit een corner raakte Jordens Peters de paal. Niet veel later voorkwam de lat een tweede Tilburgse treffer na een kopbal van Haye.

FC Groningen gaf de moed niet op en dit resulteerde in een goede mogelijkheid. Na een afstandsknal van Reis bracht Branderhorst redding en in de rebound kwam de doelman ook als winnaar uit de strijd na een poging van Ritsu Doan. Ook het inbrengen van spits Lars Veldwijk voor verdediger Etiënne Reijnen kon het tij niet keren. FC Groningen kwam de treffer van Sol dus niet meer te boven. De Spanjaard staat nu met zes doelpunten samen met meerdere spelers bovenaan de topscorerslijst.

Door de overwinning komt Willem II net als FC Groningen op negen punten in de Eredivisie. De Tilburgers spelen woensdag in de strijd om de KVNB-beker tegen SC Heerenveen, waarna zaterdag een Eredivisie-duel wacht met Ajax. In het bekertoernooi treft Groningen woensdag Roda JC Kerkrade, waarna zondag een uitduel in de Eredivisie wacht met Sparta Rotterdam.