Vormgever Berghuis doorbreekt misère Feyenoord

Reacties

Feyenoord heeft zaterdag de eerste competitiezege sinds 1 oktober geboekt. Met dank aan de creatieve impulsen van Steven Berghuis boekten de Rotterdammers een 0-2 zege op FC Groningen.

Vormgever Berghuis doorbreekt misère Feyenoord

Karim El Ahmadi, die midweeks geschorst was tijdens de 0-1 nederlaag bij Manchester City, keerde terug in het elftal. Giovanni van Bronckhorst slachtofferde Jens Toornstra, die in het Feyenoord-shirt nauwelijks trefzeker is in uitduels. Met Sofyan Amrabat als basisspeler ging het elftal op jacht naar de eerste Eredivisie-zege sinds de 0-4 winst op AZ van begin oktober.

Feyenoord startte aanvallend in het Hoge Noorden, maar Groningen kreeg na vijf minuten de eerste mogelijkheid. Na een uitbraak ging Tom van Weert voor eigen succes, waarna Ritsu Doan de rebound uit kansrijke positie naast kopte. Daarna kwam de thuisploeg nog maar weinig onder de druk van Feyenoord uit. Na een kwartier kwam Groningen goed weg, toen Nicolai Jørgensen tevergeefs om een strafschop vroeg na zichtbaar vasthouden van Samir Memisevic.

Een tegenslag voor de bezoekers was het vroegtijdige uitvallen van Ridgeciano Haps, die per brancard van het veld moest na een ongelukkige val op zijn schouder. Met Miquel Nelom als zijn vervanger bleef Feyenoord gevaarlijk. Zo moest Todd Kane een kopbal van Renato Tapia van de lijn halen en miste Tonny Vilhena een enorme kans op de openingstreffer. De middenvelder schoot van dichtbij hoog over na een combinatie met Jørgensen.

Ridgeciano Haps moest al na 17 minuten het veld verlaten met een op het eerste oog nare blessure.
Ridgeciano Haps moest al na 17 minuten het veld verlaten met een op het eerste oog nare blessure.

In de slotminuut van de eerste helft was Feyenoord weer tweemaal kansrijk. Jørgensen brak door en bediende Sam Larsson fraai, maar die kreeg zijn volley niet tussen de palen. Vlak voor het rustsignaal stelde Vilhena bovendien doelman Sergio Padt op de proef. Na de pauze was hij wel snel succesvol.

Daarbij ging de dank uit naar Berghuis, die een knappe actie tussen vier Groningen-verdedigers opvolging gaf met een inzet die Padt niet kon controleren. De rebound was een prooi voor Vilhena. Groningen beet vervolgens eindelijk van zich af. Nelom voorkwam met een goede ingreep dat Juninho Bacuna alleen op doelman Brad Jones af kon lopen na totaal verkeerd instappen van Tapia.

Nadat een voorzet van Oussama Idrissi bijna achter Jones dwarrelde, stond Jørgensen op. Een heerlijk hakballetje van Berghuis werd door de Deen bekroond met een dito stiftje, die perfect via binnenkant paal binnen viel. Eerder tijdens de aanval stond Berghuis buitenspel, maar daar werd niet voor gefloten. In de 72ste minuut was de buitenspeler zelf dicht bij de 0-3, maar Padt pareerde zijn schuiver in de korte hoek.

Feyenoord leek de wedstrijd gemakkelijk uit te spelen, omdat de thuisploeg weinig offensieve stootkracht toonde. Toch werd Groningen nog twee keer uit het niets gevaarlijk. Lars Veldwijk kwam bij een lage voorzet net tekort. De invaller claimde tevergeefs dat hij werd vastgehouden door Nelom. In de extra tijd schoot Mike te Wierik zelfs op de lat, waarna Veldwijk binnenwerkte. De treffer werd echter afgekeurd wegens hands van Te Wierik.

Door de reguliere, lang gekoesterde overwinning stijgt Feyenoord naar de vierde plaats op de ranglijst. PEC Zwolle, dat deze avond in actie komt bij SC Heerenveen, en FC Utrecht, dat zondag (14.30 uur) op bezoek gaat bij Sparta Rotterdam, kunnen de Rotterdammers deze speelronde nog inhalen. FC Groningen heeft twaalf punten uit dertien duels. Dat levert het elftal van Ernest Faber een dertiende plek op.

'De ooit zo grillige Steven Berghuis neemt Feyenoord nu op sleeptouw'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.