Voortbestaan Chievo in gevaar: de opkomst en vrije val van 'La Squadra di Tutti'

Reacties

Chievo was afgelopen seizoen nog in de race voor een terugkeer naar de Serie A, maar moet nu serieus vrezen voor het voortbestaan van de club. Hoe het sprookje van Chievo veranderde in een horrorverhaal.

Voortbestaan Chievo in gevaar: de opkomst en vrije val van 'La Squadra di Tutti'
© Pro Shots
Clubicoon Sergio Pellissier speelde meer dan vierhonderd wedstrijden voor Chievo.

Daarvoor gaan we terug naar 1986. Waar Italië vier jaar eerder aan de hand van Paolo Rossi beslag legde op de wereldtitel, gaan de Azzurri op het WK in Mexico roemloos ten onder tegen Frankrijk. Maar in het nietige Chievo, een voorstadje van Verona, zijn de 2.700 inwoners met hun gedachten elders. Voor het eerst sinds de oprichting van de voetbalclub Chievo, zo'n 57 jaar eerder, maakt de arbeidersvereniging zich op voor een seizoen op het vierde en laagste profniveau in het Italiaanse profvoetbal: de Serie C2.

De eerste vier jaar speelt de club op een grasmat die de lokale parochie ter beschikking stelt, maar Chievo blijkt niet te stuiten en werkt zich brutaal op naar de Serie C en vervolgens Serie B. Grote broer Hellas Verona, dat in het seizoen 1994/95 ook op het tweede niveau uitkomt, ziet de opmars met lede ogen aan en moet tot overmaat van ramp Stadio Marcantonio Bentegodi delen. De ene week speelt Chievo thuis, de andere Hellas.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dan is er nog de cultuurclash. In vergelijking met Hellas, dat bekend staat om zijn rauwe karakter, is Chievo het braafste jongetje van de klas. De achterban van Hellas wordt in verband gebracht met rechts-extremisme, in de statuten van de Chievo-fanclub staat dat supporters 'vriendschap tussen mensen over de hele wereld willen promoten'. Groter kan het contrast nauwelijks zijn.

Geld is er niet bij Chievo. Nooit geweest ook. Toch blijft de club verbazen. Door te investeren in jonge talenten en afvallers van topclubs aan zich te binden stoot Chievo in 2002 onder trainer Luigi Delneri door naar de Serie A, waar het in de beginfase van het debuutseizoen zelfs even aan kop gaat. Het ongekende succesverhaal van het kleine Chievo bezorgt de club een ongekende populariteit in Italië. Chievo wordt liefkozend La Squadra di Tutti genoemd: het team van iedereen. In de jaren die volgen worden UEFA Cup-voetbal en de voorronde van de Champions League naar Verona gehaald.

Luigi Delneri stuwde Chievo ook in de Serie A naar grote hoogte.
© Pro Shots
Luigi Delneri stuwde Chievo ook in de Serie A naar grote hoogte.

Decennialang speelt Chievo de hoofdrol in het mooiste sprookje van het Italiaanse voetbal en daarbuiten, maar na 35 jaar profvoetbal dreigt dat nu te ontaarden in een horrorverhaal. Vanwege de aanhoudende financiële malaise heeft toezichthouder Covisoc de licentie voor de Serie B ingetrokken. Chievo ging in beroep bij de Federale Raad en de Italiaanse voetbalbond, maar kreeg beide keren nul op het rekest.

Het grootste probleem zit hem in de achterstallige betalingen bij de fiscus; Chievo zou verschillende termijnen namelijk niet hebben betaald. Volgens de club is dat de afgelopen dagen alsnog gebeurd, maar op dat moment was de betalingstermijn van de belastingdienst al verstreken. De club heeft altijd verklaard dat 'in overeenstemming met de huidige en federale regelgeving' te hebben gehandeld.

Het laatste sprankje hoop is nu gevestigd op het Collegio di Garanzia van het Italiaanse olympisch comité CONI. Door alle benodigde documentatie aan te tonen hoopt Chievo alsnog een licentie voor de Serie B binnen te slepen en het vege lijf te redden. Lukt dat niet? Dan keert het eens zo trotse Chievo terug naar de plek waar het allemaal begon: het hoogste amateurniveau.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.