Palermo: de chaos, het drama, de vrije val én de wederopstanding

Reacties

Palermo was afgelopen seizoen in de race voor een terugkeer naar de Serie A. Maar volgend seizoen start de Siciliaanse club in de Serie D. Over de dood en het nieuwe leven van de Rosanero.

Palermo: de chaos, het drama, de vrije val én de wederopstanding

De Italiaanse bond FIGC kwam vrijdag met de verwachte en gevreesde boodschap voor Palermo, dat vanwege het uitblijven van de noodzakelijke financiële documenten werd veroordeeld tot een terugkeer naar de amateurs. De traditierijke club is door wanbeleid verloren gegaan en moet onderaan de ladder beginnen.

Deze trieste teloorgang tekende zich eind juni al af. In mei kreeg de club vanwege financiële onrechtmatigheden rond voormalig voorzitter Maurizio Zamparini een reglementaire degradatie aan haar broek. Het eerste beroep tegen deze straf was succesvol, maar de opluchting maakte snel plaats voor nieuwe vrees.

Het echte drama moest zich namelijk nog voltrekken. In juni bleek Palermo niet bij machte de noodzakelijke documenten te kunnen overleggen om in aanmerking te komen voor een proflicentie. 'Wat er is gebeurd is een belediging van de fans en het team, dat richting euthanasie werd gewerkt. Maar dat was het niet, want deze dood was pijnlijk', beoordeelde in sportzaken gespecialiseerde advocaat Mattia Grassani de situatie.

Palermo moet uit de dood herrijzen. Burgemeester Leoluca Orlando heeft de wederopstanding van de plaatselijke voetbaltrots naar zich toe getrokken. Palermo staat voor een nieuwe, frisse start, zonder de ballast van het verleden. 'Ik kies, want ik ben verantwoordelijk. Geïnteresseerden moeten voor 23 juli 20.00 uur hun documenten hebben ingeleverd.'

Voor Sampdoria-president Massimo Ferrero waren de door de gemeente gestelde voorwaarden reden om af te haken als nieuwe voorman van het nieuwe Palermo. Hij had zijn aandelen in de club uit Genua willen opofferen. 'Maar het gaat meer om de plaatselijke politiek dan over het voetbal', gaf hij zaterdag uitleg over het terugtrekken als kandidaat.

Het oude Palermo heeft de handschoen echter nog niet gegooid. Financieel directeur Salvatore Tuttolomondo kondigde een strijd aan tegen de degradatie naar de Serie D: 'Het is een samenzwering tegen Palermo en we zullen eruit komen.' Het lijkt een op voorhand verloren gevecht tegen het perspectief van een nieuw leven van de Rosanero. Parma heeft het goede voorbeeld gegeven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.