Voormalige donderwolk Bas Dost laat het bliksemen

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de zestiende speelronde was dat SC Heerenveen-spits Bas Dost. Achter het masker van de lach woedde wel degelijk een innerlijke strijd. Bas Dost had na 66 minuten voetballen tegen Excelsior vijf doelpunten gemaakt, maar wist na afloop van de wedstrijd niet of hij nou tevreden moest zijn of niet. Als een wesp zoemde nog de naam Alves door zijn hoofd, toegeworpen vanaf het tribunevak met Heerenveen-supporters.

Voormalige donderwolk Bas Dost laat het bliksemen

Die herinnerden Dost eraan dat Afonso Alves vier jaar geleden tegen Heracles Almelo eens zeven goals in één wedstrijd maakte en die markante geschiedenis had op Woudestein toch echt herschreven kunnen worden. 'Ik dacht ook even: ik ga ervoor', bekende Dost na afloop. 'Ik kreeg ook de kansen om er nog één, twee of drie te maken. Maar goed, vijf goals is al top.'

Met het kunststukje op het kunstgras van Excelsior haalde Bas Dost zaterdagavond alles en iedereen in. Zelfs zichzelf. Zo bracht hij zijn seizoentotaal op veertien goals en daarmee kwam Dost met stip binnen op de eerste plaats van de Nederlandse topschutterslijst.

Rond Dost was het zaterdagavond een en al fanfare en de spits inhaleerde het feestelijke gewoel met een uitbundige lach. En die staat hem zo veel beter dan de andere, duistere kant die we ook vaak hebben gezien. Als het niet gaat zoals hij wil, kan Dost lelijk tieren en grimmig kijken als een donderwolk.

Zoals vorig seizoen, toen hij zich in Heerenveen niet zelden manifesteerde als een lage drukgebied. En zoals bekend vloeien daar depressies uit voort. Dost was in de hete zomer van 2010 voor drie miljoen euro gekocht van Heracles Almelo. Na Ruud van Nistelrooy en Klaas-Jan Huntelaar dacht SC Heerenveen in hem opnieuw een topschutter van formaat aangetrokken te hebben. Het liep even anders. Dost raakte geregeld in conflict met Ron Jans, de trainer die hem zelf had aangetrokken, maar ook vond dat de spits in wedstrijden meer moest doen voor het teambelang. Dost, die van zichzelf weleens heeft gezegd dat hij moeilijk coachbaar is, wilde zich lang niet altijd schikken. Vaak werd-ie gewisseld, soms ook gepasseerd ten faveure van Viktor Elm, eigenlijk een middenvelder.

De wegwerpgebaren en tirades waren niet van de lucht, de sfeer tussen speler en trainer werd ijzig. Helemaal toen Dost in januari, na een half jaar Heerenveen, ook nog eens een transfer naar Ajax geblokkeerd zag worden.

Afgelopen zomer werden Jans en Dost door SC Heerenveen aan tafel gebracht. De kemphanen keken elkaar eens diep in de ogen en de leiding van Heerenveen bracht een boodschap. Jullie moeten eens normaal gaan doen en Bas Dost is onze eerst spits, zo luidde die ongeveer. Op zich logisch, want om een spits met winst te kunnen verkopen moet je hem eerst aan het spelen, en daarna aan het scoren krijgen.

Dost en Jans schudden elkaar de hand en gingen aan het werk voor een herstart zonder rancune. Dat lukt vooralsnog heel aardig, mede door die ontbrande artiesten op de vleugel. Met Oussama Assaidi en Luciano Narsingh vormt Bas Dost dit seizoen een van de beste voorhoedes van Nederland.

'Die jongens maakten het me heel gemakkelijk. Ik hoefde alleen nog maar het eindzetje te geven.' De Friese aanvalskracht leidde alleen al in de laatste twee wedstrijden tegen AZ en Excelsior tot tien doelpunten en zondag wil de voormalige donderwolk het opnieuw laten bliksemen. 'Dan komt PSV langs', weet Dost. ‘En ik denk niet dat zij daar een fijn gevoel over hebben.'

Peter Wekking

Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's