Voormalig NEC-speler Limbombe verhoord na dubieuze transfer

Reacties

Justitie in Frankrijk en België zetten vraagtekens bij enkele financiële transacties rondom de transfer van Anthony Limbombe van Club Brugge naar FC Nantes afgelopen zomer. Zijn zaakwaarnemer Mogi Bayat zou meer geld aan die transfer hebben overgehouden dan in Frankrijk is toegestaan, zo meldt L'Equipe.

Voormalig NEC-speler Limbombe verhoord na dubieuze transfer

Limbombe, tussen 2014 en 2016 speler van NEC, verkaste voor een recordbedrag (acht miljoen euro) van Club Brugge naar Nantes deze zomer. Een transfer waar in België ook op sportief vlak al de nodige vraagtekens bij werden gezet. Club Brugge mocht zich na het kampioenschap immers opmaken voor Champions League-voetbal, terwijl FC Nantes zich al jarenlang in de middenmoot van de Franse Ligue 1 bevindt.

Maar niet alleen sportief gezien krijgt de transfer van Limbombe het plakkaat 'dubieus' opgeplakt in België en Frankrijk. Limbombe werd begin november door de politie in Nantes ondervraagd over zijn transfer, omdat een tekenbonus van drie miljoen euro voor de helft in de zakken van zaakwaarnemer Bayat zou zijn verdwenen. Bayat zat op het moment van die verhoring in detentie omdat hij wordt gezien als de spil in het Belgische corruptieschandaal.

De forse beloning voor Bayat is in Frankrijk in strijd met de wet. Daar mogen zaakwaarnemers maximaal tien procent van de volledige transfervergoeding ontvangen. Om deze wet te omzeilen, zouden Bayat en Nantes-voorzitter Waldemar Kita bovenop de transfersom een forse tekenbonus zijn overeengekomen.

De zaakwaarnemer en de voorzitter onderhouden sowieso een uitstekende relatie. Bayat sloot in de afgelopen 2,5 jaar minstens zes deals met Kita. De voorzitter van de Franse club ontkent echter dat hij namens FC Nantes een tekenbonus aan Limbombe en Bayat heeft uitgekeerd. 'We weten alleen dat we een bepaalde prijs hebben betaald voor de spelers. Daar hoeven we ons niet voor te verantwoorden.'

Overigens ligt het voor de hand dat Bayat en Kita in januari weer zaken doen. Limbombe, eenmalig international voor België, heeft in Frankrijk nog niet geïmponeerd en zou alweer mogen vertrekken. In twaalf wedstrijden kwam de 24-jarige flankspeler nog niet één keer tot scoren. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.