Voor het eerst in ruim twaalf jaar geen enkele Ajacied bij Oranje

Reacties

Door het afhaken van de geblesseerde Brian Brobbey zit er voor het eerst sinds ruim twaalf jaar geen enkele speler van Ajax bij de Oranje-selectie.

Voor het eerst in ruim twaalf jaar geen enkele Ajacied bij Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
4 - 0
Schotland
Schotland

De 22-jarige aanvaller hield fysieke klachten over aan het Eredivisie-duel met Sparta Rotterdam (2-2) van zondag en meldde zich daardoor maandag af bij Ronald Koeman. De bondscoach had voor andere spelers van het zwalkende Ajax geen ruimte in zijn keurkorps voor de oefeninterlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart), mede ook doordat Steven Berghuis en Steven Bergwijn met fysiek malheur kampen of kampten.

De laatste keer dat er geen enkele Ajacied deel uitmaakte van de Oranje-selectie was voor het oefenduel met Engeland op 29 februari 2012 (2-3 zege Nederland). Destijds haakte vaste waarde Gregory van der Wiel geblesseerd af, terwijl Vurnon Anita het keurkorps net niet haalde. Om uiteenlopende redenen vielen ook Kenneth Vermeer, Siem de Jong en Theo Janssen buiten de boot. De bondscoach was destijds Bert van Marwijk, die ook al op 19 november 2008 voor de oefenwedstrijd tegen Zweden (3-1 winst) geen Ajacieden bij de groep had gehaald.

Een beroemde 'Ajacied-loze' interland werd op 22 februari 1995 afgewerkt. Destijds boycotten de Amsterdammers het oefenduel met Portugal (0-1 verlies) uit onvrede over het competitiebeleid van de KNVB, dat in de ogen van Ajax te veel wedstrijden in dezelfde periode had gepland.

Oranje werkt deze week toe naar het EK, dat over een kleine drie maanden van start gaat. In de groepsfase van het toernooi in Duitsland stuit Nederland op Frankrijk, Oostenrijk en de winnaar van de play-offs tussen Polen, Estland, Finland en Wales.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.