Voor Faber bij FC Groningen geen eer te behalen

Reacties

FC Groningen en Ernest Faber gaan aan het eind van dit seizoen uit elkaar. Clubleiding en trainer zijn dat in onderling overleg overeengekomen, zo valt op het digitale huis van de Trots van het Noorden te lezen.

Voor Faber bij FC Groningen geen eer te behalen

Dat de wegen van FC Groningen en Faber na deze competitie scheiden komt bepaald niet als een verrassing. De Brabander, die bezig is aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bij de ambitieuze club uit de Martinistad, stond al geruime tijd ter discussie.

Niet alleen bij de fans, maar ook bij de clubleiding, die hem weliswaar een op en topprofessional vindt en ook een harde werker, maar zich afvroeg of ze met Faber wel de juiste persoon in huis heeft om FC Groningen op het veld weer nieuw leven in te blazen. En Faber twijfelt daar kennelijk ook zelf aan.

Na een achtste plaats in de eindrangschikking in het afgelopen seizoen, speelt FC Groningen dit seizoen geen rol van betekenis. Het won nog maar vijf keer en is afgegleden naar de dertiende plaats op de ranglijst met 21 punten uit 19 wedstrijden.

De doelstelling, deelname aan de play-offs, is ver weg en daar komt bij dat de lege stoeltjes op de tribunes in het huis van FC Groningen in aantal toenemen en het gemor in Stad en Ommeland over het slechte spel van de ploeg almaar luider begint te klinken.

Lege stoeltjes op de tribunes in Groningen.
Lege stoeltjes op de tribunes in Groningen.

En omdat het in de voetballerij een ongeschreven wet is dat een hoofdtrainer er verantwoordelijk voor wordt gesteld als zijn ploeg slecht presteert, moet Faber aan het eind van het seizoen plaats maken. Op zich is het ook wel logisch dat bij teleurstellende prestaties en ondermaats spel met de verwijtende vinger wordt gewezen naar de man die de opstelling maakt en de troepen prepareert op de eerstvolgende wedstrijd.

Maar vaak is enige nuance ook op zijn plaatst. En bij Ernest Faber is dat zeker het geval. Hij heeft de beschikking over een spelersselectie die niet strookt met de hoge verwachtingen van de club. Voor hem valt weinig eer te behalen. De achtste plaats van vorig seizoen, goed voor deelname aan de play-offs, is nader bezien een prima prestatie geweest.

FC Groningen heeft de afgelopen jaren matig tot slecht ingekocht en krijgt daarvoor nu de rekening gepresenteerd. En geld om de selectie nog deze wintertransferperiode een kwaliteitsinjectie te kunnen geven is niet voorhanden. FC Groningen begon het seizoen met een begrotingstekort van 2,2 miljoen euro en om de voetbaljaargang 2017-2018 niet met diep rode cijfers af te sluiten, was het vorige week genoodzaakt Oussama Idrissis aan AZ te verkopen.

De clubleiding heeft aangegeven verder te gaan met de huidige selectie en het vizier nadrukkelijk te richten op de eigen jeugd. In dat kader viel ook het debuut van Tom van de Looi, de zoon van trainer Erwin van de Looi, zondag tegen Willem II te plaatsen en Faber nam ook al zes spelers van Jong FC Groningen mee naar het wintertrainingskamp in Spanje.

Koeman
FC Groningen oriënteert zich inmiddels al op een nieuwe trainer, maar de gedachten daarover hebben zich nog niet geconcretiseerd. Erwin Koeman wordt uiteraard genoemd. Als bij FC Groningen een trainer weg gaat valt zijn naam altijd als eerste.

Het kind van de club is na zijn ontslag bij Everton beschikbaar. Hij heeft aangegeven niet langer een trainersduo met zijn broer Ronald te willen blijven vormen en weer op eigen benen te willen staan. Maar hij heeft er direct ook bij gezegd het liefst bij een buitenlandse werkgever zijn trainerscarrière te willen vervolgen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.