Volop lof voor Franse 'tsaren' en Deschamps: 'Liberté, egalité, Mbappé'

Reacties

Twintig jaar na het veroveren van de eerste wereldtitel is het opnieuw groot feest in Frankrijk. De kranten komen maandagochtend superlatieven tekort om het succes van Les Bleus te beschrijven. En net als in 1998, toen twee jaar later de Europese titel volgde, ligt er nog meer in het verschiet voor de talentvolle spelersgroep.

Volop lof voor Franse 'tsaren' en Deschamps: 'Liberté, egalité, Mbappé'

Encore!, kopt Libération, verwijzend naar het opnieuw veroveren van de wereldbeker. In Parijs zitten ze met het hoofd tussen de sterren, getuige de cover (La Tête Dans Les Etoiles) van Le Parisien. Die conclusie trok Le Journal de Dimanche zondagavond in een speciale editie ook al. De regionale krant Le Voix du Nord volstaat met een simpel Merci!, bij La Provence zijn ze vooral trots (Fiers) op de nationale ploeg. Le Montagne noemt de Franse spelers treffend Les Tsars.

Sportkrant L'Equipe spreekt zelf van Bonheur Éternal (eeuwig geluk), maar trekt ook de conclusie dat Frankrijk maar zelden echt de controle over de wedstrijd leek te hebben. 'Les Bleus hebben een onwaarschijnlijke finale gespeeld. Het is moeilijk een betekenis te ontlenen aan deze gekke wedstrijd. Dit duel staat niet symbool voor de collectieve prestatie van Les Bleus. In tegenstelling tot de halve finale tegen België was het defensieve plan een stuk minder duidelijk.'

De vreugde was er niet minder om. Prominenten uit de Franse voetbalwereld feliciteerden de selectie met de wereldtitel, onder wie voormalig UEFA-baas Michel Platini. Diverse oud-internationals van de gouden generatie van 1998, waar ook bondscoach Didier Deschamps bij hoort, waren na afloop in de kleedkamer om te delen in de feestvreugde. 'Ik heb tegen sommige spelers gezegd: Didier zit in jullie hoofd', zei Lilian Thuram (op de foto met Marcel Desailly en Raphaël Varane).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Want als iemand zijn handtekening onder het succes heeft gezet, is het Deschamps wel, schrijft L'Equipe. 'De coach heeft dit team naar de wereldtitel geleid, twintig jaar nadat hij die prijs als speler won. Hij hoort bij de allergrootsten. Of het nou als speler was of als trainer, de rol van gids past hem erg goed. Hij heeft van een groep jonge jongens die overloopt van het talent een team vol vechters gemaakt. Een groep die niks weggeeft, zoals hij het zelf het liefst verwoordt.'

En een groep die de toekomst heeft, zo zei oud-bondscoach Raymond Domenech na het veroveren van de tweede Franse wereldtitel. 'Dit is een uitzonderlijke prestatie', zei de man die in 2006 met Les Bleus ook al aan de wereldbeker mocht ruiken. 'Voor dit team liggen er ook nog mogelijkheden op het komende EK en WK, dit is niet het einde van een cyclus. We zullen misschien niet alles winnen, maar we zijn zeker favoriet bij de komende twee toernooien.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Niet in de minste plaats omdat de Franse ploeg Kylian Mbappé heeft. De negentienjarige aanvaller trad met zijn doelpunt tegen Kroatië in de voetsporen van Pelé als tweede scorende tiener in een WK-finale. 'De Bondy Kid is nog geen twintig jaar oud, maar is nu al niet meer weg te denken uit de historie van de Franse ploeg, het WK en voetbal in zijn algemeen', schrijft France Football. 'Zoals Koning Pelé al zei, de wereld ligt aan zijn voeten. Liberté, egalité, Kylian Mbappé.'

Net als L'Equipe komt ook France Football tot de conclusie dat het niet de beste wedstrijd van de Franse ploeg was. Hugo Lloris, Benjamin Pavard, N'Golo Kanté en Blaise Matuidi scoren stuk voor stuk een onvoldoende. De titel Man van de Wedstrijd gaat volgens het voetbalblad naar Antoine Griezmann, die met zijn kwalitatief hoogstaande spelhervattingen opnieuw de wedstrijd openbrak. 'Hij knokte en liep overal.' Zoals eigenlijk heel Frankrijk dat dit WK heeft gedaan.

DE CIJFERS DIE FRANCE FOOTBALL UITDEELDE

Frankrijk Kroatië
Hugo Lloris 5 Danijel Subasic 4
Benjamin Pavard 5 Sime Vrsaljko 6
Raphaël Varane 7 Dejan Lovren 4
Samuel Umtiti 6 Domagoj Vida 5
Lucas Hernandez 7 Ivan Strinic 4
N'Golo Kanté 4 Luka Modric 7
Paul Pogba 7 Marcelo Brozovic 4
Kylian Mbappé 7 Ivan Rakitic 6
Blaise Matuidi 5 Ante Rebic 4
Antoine Griezmann 8 Mario Mandzukic 6
Olivier Giroud 6 Ivan Perisic 7
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.