Voetbalstad Keulen bruist: van de kroeg van Podolski tot levende mascotte Hennes

ADVERTORIAL - VI Travel biedt alle voetbalfans de kans om wedstrijden op het hoogste niveau te bezoeken. Om er zeker van te zijn dat jij de ultieme sfeer kan proeven in de mooiste stadions van Europa, zijn we vast een kijkje gaan nemen. We brachten een bezoek aan Keulen, dat naast het voetbal bij 1. FC Köln in de stad nog veel meer te bieden heeft voor de voetballiefhebber!

Voetbalstad Keulen bruist: van de kroeg van Podolski tot levende mascotte Hennes

Bekijk hier het aanbod van VI Travel voor de Duitse Bundesliga!

Zelden trok de opening van een kebabzaak zoveel bekijks als toen Lukasz Podolski de deuren van zijn Mangal Döner in hartje Keulen opende. 'Een sterrenrestaurant runnen is niet mijn stijl, ik ben niet het type dat een pak draagt', zei Prinz Poldi, voormalig Duits international en levende legende in de stad. Podolski werd in Brazilië wereldkampioen met Duitsland, pakte in de Bundesliga de titel met Bayern, won op Wembley de FA Cup met Arsenal en vierde in Istanbul successen met Galatasaray, maar nergens voelde hij zich zo thuis als in hartje Keulen. Voor Keulenaren is hij één van hen. Nooit verloor hij zijn stad uit het oog, de stad waar hij opgroeide als kind van Poolse ouders, waar hij doorbrak als toptalent en waar hij na drie seizoenen bij Bayern München in 2009 terugkeerde.

Voetbalkroeg in het centrum

Podolski heeft niet alleen zijn eigen kebabzaken, maar ook zijn eigen kroeg. Brauhaus Zum Prinzen, gelegen in het oude centrum, op tweehonderd meter van de Rijn. Voetballiefhebbers komen er samen om live naar Bundesliga-wedstrijden te kijken en zich te vergapen aan de gesigneerde shirts en attributen uit de rijke carrière van de publiekslieveling. Mooi is de grote foto in de hoek waarop Philipp Lahm als captain van de Weltmeister de wereldbeker optilt, met direct aan zijn rechterzijde Podolski, op wiens rechterbovenarm de grote tatoeage met het stadswapen van zijn Keulen te zien is.

Trots zijn de Keulenaren niet alleen op Podolski, maar ook op het kenmerkende bier dat onlosmakelijk aan de stad verbonden is. Kölsch heet het, bier van hoge gisting, dat alleen door brouwerijen in Keulen en omgeving mag worden gebrouwen, zo is speciaal vastgelegd. De glazen Kölsch zijn op vrijwel elk terras in het sfeervolle centrum te zien. De terrassen omringen de grootste blikvanger in het centrum: de Dom. De kathedraal staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Geen last van hoogtevrees? Het gotische meesterwerk is te beklimmen.

Een wedstrijd van 1. FC Köln, inclusief overnachting met ontbijt boek je al vanaf € 169,-. Bekijk het aanbod hier!

Mascotte Hennes

In het centrum van Keulen zijn voetbalinvloeden nooit ver weg, ook niet in de stadsdierentuin. Dat is het thuis van de levende mascotte Hennes. In 1950 kreeg de voorzitter van 1. FC Köln een geit cadeau van een circusdirecteur. Hij werd vernoemd naar Hennes Weiswieler, toen de speler-trainer van de club en later nog coach van Barcelona. Het was het begin van een traditie. Köln is inmiddels toe aan zijn negende Hennes. De geit is er elke thuiswedstrijd bij en sprint vlak voor de aftrap het veld op, als beroemdste mascotte van de Bundesliga. Op niet-wedstrijddagen geniet hij van zijn rust in zijn verblijf dat is omgedoopt tot een klein monument, met sjaaltjes en vaantjes. De aandacht die het geitenverblijf heeft gekregen, tekent de passie voor de sport en de club in de op drie na grootste stad van Duitsland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VI Travel heeft naast de Bundesliga nog veel meer unieke voetbalreizen te bieden. Bekijk het volledige aanbod op www.vi-travel.nl!

Bekijk hier al onze video's