Voetbalclub mist voetbalverstand

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Reon Boeringa over de identiteitscrisis waarin SC Heerenveen verkeert.

Voetbalclub mist voetbalverstand

Wie is er bij SC Heerenveen belast met de zoektocht naar de opvolger van trainer Jan Olde Riekerink? Binnen de raad van commissarissen of het Stichtingsbestuur zit geen enkele technische kennis. Het is een weeffout in de bestuurlijke organisatie, en bepaald niet de eerste.

Voormalig voetbalcommissaris Hans Westerhof trok eind vorig jaar zijn handen al van de club af, voetbalmannen met een Heerenveen-hart zoals Foppe de Haan, Riemer van der Velde en Gertjan Verbeek deden dat een paar maanden later. Het huidige Heerenveen heeft daarmee niet alleen de band met zijn geschiedenis doorgeknipt, maar zichzelf ook geïsoleerd van mensen die clubliefde combineren met voetbalverstand.

Gerry Hamstra staat er daardoor nu in z’n eentje voor. De technisch manager zag de afgelopen maanden de hele club om zich heen uit elkaar vallen. Zijn directeur Luuc Eisenga werd weggestuurd, zijn klankbord Westerhof wilde onder deze leiding niet verder en inmiddels is ook de door hemzelf aangestelde trainer van het toneel verdwenen.

Geconfronteerd met enorme financiële en bestuurlijke uitdagingen werkt Hamstra zich een slag in de rondte, maar het ontslag van Olde Riekerink is óók een kras op zíjn cv. Intussen moet hij wel als laatste der Mohikanen de voetbalkoers van Heerenveen uitstippelen.

Zieltjes winnen
Terwijl zich op het veld een verloren seizoen aftekende, probeerde directeur Cees Roozemond afgelopen zondag tegen FC Groningen op de tribune zieltjes te winnen. Met een biertje in zijn hand en een Heerenveen-sjaal om zijn nek had hij zich tussen het fanatieke publiek genesteld. Een zongebruinde miljonair uit Bergen tussen de nuchtere en hardwerkende Friezen; treffender kan de identiteitscrisis van de club niet worden uitgebeeld.

Desondanks gaat het volgens Roozemond crescendo met SC Heerenveen. Financieel vallen de zorgen reuze mee, nieuwe sponsors zijn slechts een kwestie van tijd en het stadion komt in het jubileumjaar 2020 zeker vol. Een nieuwe trainer is dan slechts een peulenschilletje tussendoor.

Benieuwd welke coach zijn vingers durft te branden aan Heerenveen, een voetbal-club waar op bestuurlijk niveau meer kennis is van paardendressuur dan van de buitenspelval.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.