Vloek blijft NEC achtervolgen: Gelderse derby opnieuw prooi voor Vitesse

Niemand rekende zondag nog op een winnaar in de Gelderse derby. Ook Vitesse niet, maar een minuut voor tijd was daar ineens het hoofd van Dominik Oroz. In blessuretijd besliste Million Manhoef het beladen duel met NEC, dat voor het derde seizoen op rij in eigen huis onderuitging tegen de rivaal uit Arnhem (1-3).

N.E.C.
N.E.C.
1 - 3
Vitesse
Vitesse

De druk stond erop in De Goffert. NEC snakte naar de eerste overwinning op Vitesse sinds het seizoen 2015/16, terwijl de bezoekers in het hol van de leeuw wilden afrekenen met de slechte seizoenstart.  Aanvallend wil het nog niet vlotten bij Vitesse, dat in de eerste zes Eredivisie-wedstrijden slechts drie keer tot scoren kwam.

De Gelderse derby bracht blijkbaar het beste in de Arnhemmers naar boven, want binnen zes minuten opende Marco van Ginkel de score. De aanvoerder dook in de ruimte en zette zijn hoofd tegen een voorzet van Kacper Kozlowski (0-1). Vitesse bleef vervolgens gevaarlijk in de counter, maar het was NEC dat de bal had en kansen afdwong.

Dat resulteerde in de 26ste minuut in de gelijkmaker. Op aangeven van Rober González volleerde Magnus Mattsson knap raak (1-1). Voor de Deen was het alweer zijn vierde doelpunt van het seizoen. NEC leek voor rust door te drukken, maar grote kansen waren niet aan de thuisploeg besteed. Onder anderen González had het vizier niet op scherp staan.

In de tegenstoot dacht Vitesse op slag van rust op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Saïd Hamulic ging niet door vanwege buitenspel.

Onder toeziend oog van burgemeesters Hubert Bruls (Nijmegen) en Ahmed Marcouch (Arnhem) leken beide clubs elkaar in evenwicht te houden. NEC was te slordig en kwam amper nog tot kansen. Dat lukte ook Vitesse niet, maar de Arnhemmers sloegen in de absolute slotfase toe uit een standaardsituatie. Oroz verlengde een vrije trap van Mica Pinto achter doelman Robin Roefs, die de geblesseerde Jasper Cillessen verving en zijn basisdebuut in mineur zag eindigen (1-2).

Van die late treffer had NEC namelijk niet meer terug. Vanwege een flesje op het veld lag de wedstrijd nog een kwartier stil. In de blessuretijd gooide Manhoef de wedstrijd in het slot (1-3). Door de tweede overwinning van het seizoen verlaat Vitesse de degradatiezone. NEC handhaaft zich ondanks de nederlaag in de middenmoot.