Vleminckx helpt NEC aan een punt op bezoek bij AZ

AZ heeft voor de tweede keer op rij puntenverlies geleden in een thuiswedstrijd. Na het 2-2 gelijkspel tegen SC Heerenveen van 27 november bleef de ploeg van trainer Gertjan Verbeek woensdagavond steken op een remise tegen NEC, dat in clubtopscorer Björn Vleminckx (foto) zijn uitblinker had: 2-2.

NEC kwam in de 22ste minuut even brutaal als verrassend op voorsprong in het AFAS Stadion. Wie anders dan clubtopscorer Björn Vleminckx trof doel. De Belgische spits reageerde vlak voor de neus van doelman Sergio Romero attent op een vrije trap van John Goossens die onderweg nog licht werd getoucheerd door Lasse Schöne: 0-1. Het was doelpunt nummer veertien voor Vleminckx in dit Eredivisieseizoen.

Lang kon NEC niet genieten van die openingstreffer. Acht minuten na de 0-1 kopte aanvoerder Stijn Schaars knap raak uit een corner van Rasmus Elm: 1-1. Vijf minuten later stond de thuisploeg zelfs op voorsprong nadat Erik Falkenburg een fraaie voorzet van Maarten Martens ongehinderd kon binnentikken: 2-1.

Voor Schaars was het zijn eerste competitietreffer sinds 11 november 2006. Op die dag maakte hij in het thuisduel met Heracles Almelo (5-0 zege) de laatste van zijn vijf doelpunten in het seizoen 2006/07. Daarna volgden tachtig (al dan niet volledige) Eredivisiewedstrijden zónder treffer.

De tweede helft kende bar weinig hoogtepunten. De eerste echte opwinding kwam tot stand in de 77ste minuut toen opnieuw Vleminckx zich liet gelden. De Belg profiteerde optimaal van een verdedigingsfout van Dirk Marcellis en passeerde Romero met een droge knal: 2-2.

Vijf minuten na de gelijkmaker moest NEC het duel met tien man verder. Aanvaller Leroy George, die pas een paar minuten in het veld stond als vervanger van Lasse Schöne, werd door scheidsrechter Ruus Bossen met een rode kaart van het veld gestuurd na een onbesuisde tackle op Falkenburg.

Ondanks het ondertal kwam het punt voor NEC niet meer in gevaar. Invaller Nick van der Velden was in de slotfase nog dicht bij de 3-2, maar zijn schot van dichtbij werd op tijd tot corner verwerkt. Meer kansen op de winnende treffer bleven uit voor de thuisploeg.

AZ liep de kans mis qua punten gelijk te komen met Ajax, dat woensdag met 2-0 van Feyenoord won. De Alkmaarders hebben op de vijfde plaats twee punten minder dan de Amsterdammers, die vierde staan. NEC vergrootte het gat met nummer twaalf De Graafschap naar drie punten.