Vitesse verder na thriller tegen Werder

Koud na de thee leek het Europese avontuur van Vitesse al ten einde, na twee fraaie treffers van Werder Bremen. Een strafschop van Levchenko en een zondagsschot van Claessens zetten de wereld in het Weserstadion echter op zijn kop. De rode kaart voor Rankovic en de 3-2 van invaller Charisteas deden er vervolgens al niet eens meer toe. De 3-3 van Mbamba trouwens evenmin.

Vitesse verder na thriller tegen Werder

'Hoogmoed komt vaak ten val', zei Vitesse-trainer Mike Snoei vooraf, doelend op het optimisme waarmee Vitesse naar Bremen was afgereisd. De thuisploeg was zo mogelijk nog zelfverzekerder. 'Wij zetten de nederlaag in Arnhem hier recht', wist trainer Thomas Schaaf zeker.

Na afloop was Schaaf aangeslagen, maar realistisch. 'We hebben hier ongelooflijke fouten gemaakt en die kunnen we alleen onszelf verwijten', aldus de Duitse coach. 'Maar we moeten Vitesse een groot compliment maken. Ze hebben onze fouten genadeloos afgestraft en zijn daarom ook terecht verder gekomen.'

Werder Bremen-Vitesse werd een Europa Cup-kraker waar alles inzat. Gele kaarten, fraaie goals, een waanzinnig scoreverloop, een rode kaart, een vechtpartij en een verrassende winnaar. Want dat was Vitesse, afgaande op de Europa Cup-statistieken van de Noord-Duitsers.

Toch zag het daar aanvankelijk nog niet naar uit. De Arnhemmers begonnen mat aan de confrontatie in het Westerstadion en ontsnapten halverwege de eerste helft meermalen aan een achterstand. In de 24ste minuut was het toch zover, toen Frank Baumann een vrije trap van Micoud net de juiste richting meegaf. Amoah teisterde uit een vrije trap nog wel de lat, maar toen Mladen Krstajic vlak na rust middels een fabelachtige volley de 2-0 aantekende, leek het over en uit voor Vitesse.

Hulp kwam echter uit onverwachte hoek. Eerste haalde Frank Verlaat Matthew Amoah onderuit, waarna Levchenko zich cool ontfermde over de strafschop: 2-1. Vitesse zat plotseling weer in de wedstrijd, al deed het zichzelf schromelijk tekort toen Aleksandar Rankovic volkomen onnodig tegen een rode kaart opliep.

De Arnhemse aspiraties leken op dat moment voorbij, totdat Gert Claessens een fout van Baumann afstrafte en na een lange rush ineens uithaalde: 2-2. Invaller Angelos Charisteas bracht de spanning een kwartier voor tijd nog even terug, maar waar Werder Bremen op jacht ging naar de verlossende treffer, daar zorgde Emile Mbamba in blessuretijd voor de Arnhemse verlossing: 3-3.

'De manier waarop we dit gered hebben is vooral zo ongelooflijk', vond trainer Mike Snoei na afloop. 'Langs de kant had ik echt kippenvel op basis van wat er in het veld gebeurde. Ik heb genoten van m'n jongens, want die hebben alles getoond: veerkracht, vechtlust en de bereidheid om tien stappen extra voor de ander te zetten. Wat mij betreft sturen ze ons naar Lapland, want ik ben alleen maar blij dat we nog eens twee van zulke wedstrijden mogen spelen.'

Bekijk hier al onze video's