Vitesse laat zich in Arnhem aftroeven door brutaal AZ

Reacties

Vitesse heeft in het eigen Gelredome niet thuisgegeven tegen AZ. De ploeg van trainer Dick Advocaat kwam brutaal voor de dag en had in grote delen van de wedstrijd het betere van het spel. Door twee ongelukkige momenten in de defensie gingen de Arnhemmers uiteindelijk ten onder: 0-2.

Vitesse laat zich in Arnhem aftroeven door brutaal AZ
Vitesse stond tegen AZ voor het eerst dit seizoen droog. Renato Ibarra, hier in duel met Stijn Wuytens, was nog het dichtst bij een treffer.
Vitesse stond tegen AZ voor het eerst dit seizoen droog. Renato Ibarra, hier in duel met Stijn Wuytens, was nog het dichtst bij een treffer.

Vitesse, dat voor het eerst niet tot scoren kwam dit seizoen, oogstte afgelopen vrijdag nog lof door in De Kuip tegen Feyenoord de beter voetballende ploeg te zijn en op die manier een punt te pakken. In het thuisduel met AZ was daar weinig van terug te zien. De Alkmaarders namen brutaal het heft in handen en losten in de openingsfase al meteen het ene na het andere schot op het doel van Piet Velthuizen.

Waar de Vitesse-doelman bij afstandspogingen van Roy Beerens, Celso Ortiz en Steven Berghuis niet hoefde te capituleren, was hij wel kansloos toen Patrick van Aanholt in de twintigste minuut bijna niet anders kon dan een voorzet van de sterk spelende Beerens in eigen doel te tikken. Had de Vitesse-linksback de bal niet geraakt, dan had AZ-er Steven Berhuis dat wel gedaan.

Juist toen Vitesse tegen het einde van de eerste helft aanzette en met name dicht bij de gelijkmaker was geweest toen de vliegensvlugge Renato Ibarra alleen op AZ-sluitpost Esteban afkon, moesten de Arnhemmers vlak voor rust door klungelig verdedigen van Guram Kashia en Jan-Arie van der Heijden een tweede treffer incasseren. Het centrale duo botste bij een lange bal tegen elkaar op (foto boven). AZ-spits Aron Jóhannsson strafte het koelbloedig af met een lob over de opnieuw hulpeloze Velthuizen.

Aron Jóhannsson staat op het punt de 0-2 te maken. In de rust bleef hij wel geblesseerd achter in de kleedkamers.
Aron Jóhannsson staat op het punt de 0-2 te maken. In de rust bleef hij wel geblesseerd achter in de kleedkamers.

Met de winteraanwinsten Zakaria Labyad en Bertrand Traoré na rust als vervangers van Marko Vejinovic en de vrijwel onzichtbare Lucas Piazón probeerde trainer Peter Bosz het derde puntenverlies op rij nog te voorkomen. Hoewel Vitesse van AZ wel meer ruimte kreeg om de aanval te zoeken, kon het niet voorkomen dat het voor de derde keer dit jaar tegen puntenverlies aanliep. Labyad mikte na een solo naast, Traoré schoot kort daarna hoog over. De grootste kans was nog voor AZ. Invaller Denni Avdic kreeg de bal op een paar meter van het doel niet langs Velthuizen.

En dus lijkt het erop dat behalve Feyenoord ook Vitesse voorlopig is afgehaakt in de strijd om de landstitel. Wint Ajax donderdagavond thuis van FC Groningen, dan groeit het gat met de landskampioen naar vijf punten. En dat terwijl Vitesse de winterstop inging als de gedeelde koploper en ook vanavond in ieder geval tijdelijk lijstaanvoerder had kunnen worden. AZ boekte daarentegen de derde zege van 2014 en staat zesde. Het gat met de top lijkt evenwel onoverbrugbaar. Feyenoord heeft zeven punten meer.

Door de nederlaag moet Vitesse eveneens afhaken in de race met Juventus en Bayern München. Tot vandaag waren de Arnhemmers met de twee Europese grootmachten de enige clubs in de vijf Europese topcompetities én de Eredivisie die in elke competitiewedstrijd dit seizoen tot scoren kwamen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.