Vitesse komt niet in de buurt van record: deze club kreeg ooit 72 strafpunten

Reacties

Met achttien punten in de min heeft Vitesse een historische Eredivisie-sanctie aan de broek gekregen. Van een wereldrecord is echter geen sprake.

Vitesse komt niet in de buurt van record: deze club kreeg ooit 72 strafpunten
© Pro Shots

Legendarisch zijn de straffen die in de zomer van 2006 werden uitgedeeld in Italië. Door het Calciopoli-schandaal degradeerde Juventus naar de Serie B en kregen AC Milan, Fiorentina en Lazio dertig punten aftrek. De Bianconeri zouden naast de verplichte degradatie in eerste instantie het Serie B-seizoen moeten aanvangen met -30, maar na een beroepsprocedure werd dit omgezet in een -9. Juventus promoveerde dat seizoen als kampioen naar de Serie A.

De vier clubs maakten zich schuldig aan het manipuleren van wedstrijden, waarbij de aanstelling van scheidsrechters werd geregeld. Juventus-directeur Luciano Moggi gold als de spil in het schandaal.

Dertig punten aftrek; het is aan de hoge kant. Maar wat het Roemeense CS Gaz Metan Medias in het seizoen 2021/22 overkwam slaat alles. De voormalig deelnemer aan de Europa League-voorronde kreeg in het reguliere seizoen 22 punten in de min wegens financieel wanbeleid. Daardoor eindigde Gaz Metan onderaan met slechts twee punten. In de degradatiegroep volgde er enkele weken daarna nog een straf van -50. Gaz Metan sloot het seizoen zo af met een 'puntentotaal' van -46. Competitiegenoot Academica Clinceni kreeg in de degradatiepoule trouwens een straf van 44 punten aftrek en finishte op -43. Beide teams opereren inmiddels onder een andere naam. Doorstartclubs HD Clinceni en ACS Medias proberen via de krochten van het Roemeense voetbal weer terug te keren op het hoogste niveau.

Na 35 seizoenen degradeert Vitesse uit de Eredivisie. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Dat en meer bespreken we met financieel expert Tom Knipping:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.