'Juventus ontloopt degradatie naar Serie C'

Na de euforie over de wereldtitel wacht Italië op de uitspraak in de Calciopoli-zaak, die vanavond zijn eerste sluitstuk krijgt.

'Juventus ontloopt degradatie naar Serie C'

Van de vier beschuldigde clubs kreeg Juventus de hoogste strafeis te horen. Aanklager Stefano Palazzi eiste een terugzetting naar de Serie C. In de Italiaanse media wordt gespeculeerd dat de strafmaat minder zwaar zal uitvallen. Volgens de Gazetta dello Sport moeten Juventus, Lazio en Fiorentina hun aandeel in de fraude bekopen met een terugzetting naar de Serie B. De Turijnse club, dat ook de titel moet afstaan aan Internazionale, begint daarbij met meer strafpunten.

AC Milan zou in de Serie A blijven, maar moet wel z'n plaats in de Champions League opgeven. Omdat de ranglijst van afgelopen seizoen op zijn kop wordt gezet, verliezen ook Juventus, Lazio en Fiorentina hun Europese ticket.

Vrijdagavond om 19.00 uur krijgen de beschuldigde partijen de uitspraak te horen. De vier clubs hebben vijf dagen om beroep aan te tekenen. De Italiaanse bond heeft haast, omdat de UEFA vóór 26 juli de Italiaanse afvaardiging in de Champions league en UEFA Cup moet weten.

De vier clubs zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het manipuleren van wedstrijden, waarbij de aanstelling van scheidsrechters zou zijn geregeld. Vooral de inmiddels opgestapte Juventus-directeur Luciano Moggi heet de spil te zijn in het schandaal.

Bekijk hier al onze video's