Vitesse incasseert nieuwe Europese dreun op frustrerende avond

Vitesse kan ook het laatste beetje hoop op Europese overwintering laten varen. Door in een op z'n zachtst gezegd hectisch duel in eigen huis te verliezen van Zulte Waregem (0-2) hebben de Arnhemmers nu een wondertje nodig om plek twee in Groep K nog te pakken. De hoofdrol ging donderdagavond naar scheidsrechter Evgen Aranovskiy, die in totaal tien kaarten uitdeelde en twee treffers afkeurde.

Beide ploegen hadden aan hun eerste onderlinge ontmoeting van twee weken geleden in België (1-1) ook hun eerste puntje van deze groepsfase overgehouden: Vitesse en Zulte hadden in de twee duels daarvóór namelijk allebei verloren van poulefavorieten Lazio en OGC Nice. Uit de wedstrijd in het Regenboogstadion, waar Vitesse zeker niet minder was geweest dan de tegenstander, kon de ploeg van Henk Fraser in ieder geval nog wel moed putten. Ook het feit dat de Belgische trainer Francky Dury woensdag in zijn vooruitblik nog aankondigde zijn pijlen niet echt meer op het Europese avontuur te richten, was een hoopvol voorteken.

Winst was voor Vitesse ook broodnodig om de hoop levend te houden, maar de Arnhemmers stootten zich al heel vroeg aan een bekende steen. Net als twee weken geleden kwam de ploeg door een eigen goal uit een corner op achterstand. In België was het aanvoerder Guram Kashia die de bal in zijn eigen doel kopte, dit keer gaf Fankaty Dabo in de doelmond - na een kopbal van Marvin Baudry - ongelukkig het laatste tikje. De treffer viel uitgerekend in de derde minuut, op het moment dat de Vitesse-fans met een fraai applaus hun laatste eer bewezen aan de deze week op 35-jarige leeftijd overleden Abubakari Yakubu. De Ghanees kwam in het verleden uit voor onder meer Vitesse en Ajax.

Na een fraaie vrije trap tegen de paal van Zulte-spelmaker Onur Kaya (nota bene ex-Vitesse), pakte arbiter Aranovskiy uit Oekraïne de hoofdrol. Hij deelde in zes minuten tijd niet minder dan vier gele kaarten uit, in twee gevallen was Zulte-linksback Kingsley Madu de ontvanger. Met een mannetje meer moest Vitesse tot kort voor rust wachten op de grootste kans op de gelijkmaker. Uit een hoekschop van Alexander Büttner kopte Milot Rashica de bal via de vingertoppen van doelman Louis Bostyn tegen de lat. Eerder had Mason Mount ook al het aluminium geraakt met een boogbal en probeerde Rashica het met twee schoten.

Doodsteek
Vitesse maakte zijn aanvallende intenties direct na rust nóg duidelijker door fanatiek de aanval te zoeken, wat resulteerde in een schuiver voorlangs van Tim Matavz. De Sloveense spits was al na een halfuur in het veld gekomen voor de geblesseerd geraakte Luc Castaignos en leek in de tweede helft de leiding te nemen over de Arnhemse jacht op doelpunten, maar zes minuten na de pauze moest Vitesse eveneens met tien man verder. Omdat Büttner zich aan de zijlijn onhandig breedmaakte, toonde de strenge Aranovskiy ook hem zijn tweede gele kaart. Dat bleek de doodsteek voor de Arnhemse ambities.

Wel zag Mount zijn 1-1 nog worden afgekeurd. De Chelsea-huurling schoot de bal van dichtbij hard binnen, maar Thomas Bruns stond daarbij hinderlijk buitenspel. Met aanvallende middenvelder Navarone Foor voor verdediger Kashia nam Fraser halverwege de tweede helft nog een laatste risico om de achterstand om te draaien, maar kort daarna viel de beslissing. Kaya kreeg de bal op randje zestien en schoot hard raak, waarmee hij het laatste beetje lucht uit Vitesse perste. Na een duwtje op Brian Hamalainen werd ook een doelpunt van Bruns nog geannuleerd door Aranovskiy, waarmee er een einde kwam aan een frustrende avond.

En dus kan Vitesse een vervolg in de Europa League wel vergeten. Met nog twee duels te gaan loopt het drie punten achter op Zulte en vijf op Nice, koploper Lazio is al uit het zicht verdwenen. De Fransen krijgen in de volgende speelronde (23 november) visite van Zulte, terwijl Vitesse die avond op bezoek gaat bij Lazio. In de laatste speelronde komt het Nice van Wesley Sneijder naar Arnhem, maar daarna lijkt een nieuw dieptepunt voor het Nederlandse voetbal een feit. Het heeft er alle schijn van dat er voor het eerst sinds 1998/99 na de winterstop geen Nederlandse ploegen meer actief zullen zijn in Europa, aangezien ook Feyenoord aan zijn laatste Europese potjes bezig is.