Vitesse droomt: 'Zitten in twee competities waarin we prijzen kunnen winnen'

Reacties

De revolutie aan de Rijn neemt serieuze vormen aan. Opvallend makkelijk pakte Vitesse in de eerste drie wedstrijden van 2021 de volle buit. Leuk allemaal die lovende kritieken. Maar Thomas Letsch wil zilverwerk. Over een titel wil hij nog niet praten. Maar morgen gaat Vitesse wel verder op jacht naar de beker.

Vitesse droomt: 'Zitten in twee competities waarin we prijzen kunnen winnen'
© Pro Shots
Vitesse
Vitesse
2 - 1
ADO Den Haag
ADO Den Haag

Vitesse was weer de lachende tweede de afgelopen speelronde. Met de winst in Emmen werd geschiedenis geschreven. Nooit eerder pakte de club zoveel punten (38) in de eerste helft van de competitie. Desondanks is het rustig op het trainingscomplex Papendal. Naast VI zijn er exact twee journalisten, terwijl een supporter met zijn auto stiekem even langs rijdt om een glimp van de besloten training op te vangen. Van euforie is echter geen sprake.

Het was een rare situatie in de catacomben van de Oude Meerdijk. Bij Emmen hadden ze allemaal aanknopingspunten gezien en was er her en der zelfs een positief geluid te horen. Terwijl routinier Remko Pasveer en trainer Thomas Letsch woedend waren over de gemakzucht bij Vitesse. De voormalig leraar heeft de groep al toegesproken over de manier waarop er tegen Emmen na de snelle 0-2 veel te makkelijk werd gevoetbald.

In plaats van vol gas door te lopen naar een monsterscore, na de snelste 0-2 in de geschiedenis van de club in de eredivisie, schakelde de ploeg over op veel te ingewikkeld en riskant showvoetbal. 'De eerste tien minuten waren geweldig. Daarna was het tot de rust verschrikkelijk. Arrogant, afschuwelijk', gromde Letsch na de wedstrijd.

Bescheidenheid is een van zijn kernboodschappen. Vitesse hoeft niemand te vrezen en kan dus, mits de zogenaamd makkelijke wedstrijden serieus worden genomen, lang mee blijven doen. Eenvoudige wedstrijden bestaan niet. Dat is natuurlijk ook het verschil tussen echte toppers en gelegenheidstoppers. Pas als je iedere wedstrijd kan benaderen als een finale, maak je die stap. Het was dat de oude Pasveer een aantal geweldige reddingen had, anders was Vitesse al in Emmen gestraft voor de hoogmoed. Desondanks stond het wel 'gewoon' 1-4 na negentig minuten.

Dit Vitesse verdient een vol stadion, maar zo is het nu eenmaal niet. In januari 2021 is er zelfs nog niemand die durft te voorspellen dat er bijvoorbeeld bij de laatste competitiewedstrijd thuis tegen Ajax weer mensen in het stadion zijn. Letsch weet intussen bijna niet anders en wil ook niets weten van de vreemde wetenschap dat Vitesse gezien de huidige protocollen als tweede eindigt, mocht de competitie alsnog ergens stil gelegd moeten worden de komende maanden.

'Nee, daar wil ik niet eens aan denken. Dat is niets, iedereen wil de competitie uitspelen en wij al helemaal. We kunnen nu terugkijken op een super eerste deel. Maar wij willen verder en nog beter presteren.' Veel hoger kan toch niet, beter is alleen Ajax op de ranglijst, of is er nu een nieuwe doelstelling? Letsch lacht: 'Haha, nee, wij willen gewoon verder. Europees voetbal is het doel, en daarom hebben we morgen een belangrijke wedstrijd voor de beker.'

We zijn sportmensen, dan wil je prijzen winnen. Wij zitten in twee competities waarin we die kunnen winnen
Thomas Letsch

KNVB-beker
Letsch kent de waarde van de KNVB-beker. 'We zijn sportmensen, dan wil je prijzen winnen. Wij zitten in twee competities waarin we die kunnen winnen. De KNVB-beker is gewoon een hoofdprijs in een voetbalseizoen, daarnaast levert de beker een ticket voor Europees voetbal op. Dan is het eenvoudig, want Vitesse wil Europa in: dat doel hebben we vanaf dag één gesteld. Dit is dan de kortste weg, geen gemakkelijke, want je moet iedere wedstrijd winnen. We zetten op de beker in. We moeten naar de kwartfinales. Ik ga zeker geen spelers sparen. Voor experimenten is geen plaats.'

Dat een 1-4 bij Emmen tot boosheid leidt, zegt natuurlijk ook wel veel. Vitesse is steeds vaker favoriet. 'Daar loop ik niet voor weg. Maar het mooie van voetbal is dat de favoriet niet altijd wint. Bayern München was ook favoriet tegen Holstein Kiel. Je weet hoe dat afliep. We willen hoe dan ook bij de laatste acht komen. Ik denk dat we ADO kunnen pakken. Maar ik heb gezien hoe ze pas op het laatste moment verloren bij AZ. Dat is een tikkie, ik weet ook niet hoe zij deze wedstrijd benaderen. Maar ze hebben aardig wat veranderd: ze zijn stabieler, verdedigen beter, wisselen vaker van systeem en passen zich meer aan. Ze staan lager dan ze verdienen.'

De beker is bij winst op ADO nog maar drie wedstrijden weg. Nu alle tegenstanders langs zijn geweest, is het fair te zeggen dat alleen PEC Zwolle beter was over negentig minuten. Spelers roepen al dat een titel kan. Letsch is bedachtzaam. Die handschoen wordt pas opgepakt als Vitesse over een wedstrijd of tien nog zo dichtbij zou staan. Voorlopig zit Vitesse perfect in het wiel van Ajax. Wie nog wat wil verdienen aan het inzetten op een kampioenschap, is al rijkelijk laat. Twee weken geleden kreeg je nog dik veertig keer je inleg als je durfde te gokken op een titel van Vitesse. Vorige week was dat na de overwinning op FC Utrecht nog maar twintig euro. Intussen staat de koers na Emmen op twaalf keer de inzet. Je zou er bijna in gaan geloven.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
7
FC Groningen
34
14
8
12
40-37
+3
50
8
Sparta Rotterdam
34
13
8
13
49-48
+1
47
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.