Virgil van Dijk, de Bredase beschermingswal van Liverpool

Reacties

Een jongetje dat ooit in de F1 en de E1 speelde van WDS'19 is zo goed geworden dat hij door zijn collega’s wordt uitgeroepen tot de beste speler in de Premier League. Op 7 juli 1998 werd Nederland op het WK in Frankrijk na strafschoppen uitgeschakeld door Brazilië. Een dag later vierde Virgil van Dijk zijn zevende verjaardag. Zijn dromen lagen toen op Sportpark Paradijs in de Haagse Beemden. Misschien, later als hij groot was, zou hij voetballer kunnen worden. Wie weet.

Virgil van Dijk, de Bredase beschermingswal van Liverpool

Het sneeuwt vaak onder in de berichtgeving, maar het zijn de amateurclubs met hun vrijwilligers die het fundament zijn van het Nederlandse voetbal. Zij vormen de bron van alle succesverhalen. De roots van elke voetballer ligt op een amateurveld. Het is mooi om daar bij stil te staan, wanneer je op een zaterdagochtend bij de plaatselijke vereniging naar de Onder-9 kijkt. Wie weet loopt de nieuwe Frenkie, Memphis of Matthijs de Ligt er wel rond. Net zoals zij zelf deden bij ASV Arkel, vv Moordrecht en FC Abcoude.

De wortels van de voetballer Van Dijk liggen dus bij WDS'19. Het verhaal van zijn carrière is vaak verteld. Een kans gekregen bij FC Groningen, genegeerd door de Nederlandse top, altijd in zichzelf blijven geloven, uitgeweken naar Celtic in een competitie waarin je kunt groeien en zich bij Southampton in de kijker gespeeld van de topclubs in de Premier League. Stap voor stap, selfmade.

Virgil van Dijk is op zijn 27ste de Bredase beschermingswal van Liverpool. Als verdediger heeft hij dit seizoen zo veel indruk gemaakt dat heel veel ex-topvoetballers zijn naam noemen als hen wordt gevraagd wie de beste was en niet die van Raheem Sterling, Bernardo Silva, Eden Hazard, Sergio Agüero, Sadio Mané of Mohamed Salah. Nee, Virgil van Dijk.

Best bijzonder voor een speler die, als je het sec bekijkt, bezig is aan zijn eerste volledige seizoen bij een topclub. Én verdediger is. Verdedigers zijn in de beeldvorming ondergeschikt aan aanvallers. Ze mogen meedoen, maar als er wordt gescoord staan ze vaak niet op de foto. Virgil draait dat om. Hij geeft verdedigen glans. Hij heeft een geweldige uitstraling, is groot en fysiek imponerend, kalm, kopsterk en ook in aanvallende zin belangrijk omdat hij het spel met een lange pass kan verleggen en bij standaardsituaties voor paniek zorgt bij tegenstander.

Maar boven alles is verdedigen is vooral timen. De seconden voordat er moet worden ingegrepen bepalen of een verdediger goed of slecht is. In dat oriënteren is Virgil van Dijk een meester. Hij kan aanvallers en aanvallen lezen. Dat is prachtig om naar te kijken. En allemaal ooit begonnen op de velden van WDS'19.

Liverpool
Liverpool
5 - 0
Huddersfield Town
Huddersfield Town
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Liverpool
Meer over Liverpool
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.