Vink houdt laks PSV overeind tegen Feyenoord

Met de 2-1 overwinning zal PSV dik tevreden zijn, maar de Eindhovenaren zullen zich ook realiseren dat ze het zichzelf veel te moeilijk maakten tegen het matige Feyenoord. En dat kostte ze bijna de zege.

Waar PSV met ruime cijfers had moeten winnen van Feyenoord, mocht de regerend kampioen scheidsrechter Pieter Vink bedanken. Eerst keurde de arbiter in de 88ste minuut een doelpunt van Jonathan De Guzman af vanwege een vermeende overtreding op Gomes. De doelman bleek echter over de voeten van ploeggenoot Carlos Salcido te zijn gestruikeld. En een minuut later weigerde Vink een strafschop toe te kennen nadat Alex opzichtig aan de arm van Ali Boussaboun was gaan hangen.

Zo ontsnapte PSV, waar de ploeg van coach Ronald Koeman vooral in de eerste 45 minuten ruim afstand had moeten nemen van de toch matige opponent. Maar PSV verzuimde voluit te gaan, waardoor Feyenoord mocht blijven hopen. PSV was het duel goed begonnen. Al in de zevende minuut lag de bal in het Rotterdamse doel. Henk Timmer liet zich foppen door een indraaiende vrije trap van Jefferson Farfán en zag de bal tergend langzaam in de verste hoek belanden.

Zonder echt gas te geven was de thuisploeg vele malen gevaarlijk. Daarbij had PSV de pech dat in het eerste kwartier een treffer van Arouna Koné werd afgekeurd vanwege buitenspel, hetgeen een zeer twijfelachtige beslissing was. Die 2-0 zou er uiteindelijk toch komen. In de 42ste minuut stuurde Farfán Jan Kromkamp weg, die teruglegde op de mee opgekomen Alex. De Braziliaan haalde verwoestend uit.

Maar in blessuretijd van de eerste helft bracht een onachtzaamheid in de Eindhovense defensie Feyenoord terug in de wedstrijd. Alle roodwitten keken toe hoe een inworp van Danny Buijs uiteindelijk bij De Guzman belandde. De Canadees talmde niet en klopte Gomes.

Ook na rust bleef PSV sterker en gevaarlijker, met name dankzij de handige Koné, Farfán en de debuterende Diego Tardelli. Feyenoord bleef lange tijd ongevaarlijk totdat de slotfase aanbrak en Vink niet thuis gaf.

Bij PSV maakte Patrick Kluivert zijn debuut. In de 72ste minuut kwam hij in het veld voor Tardelli. Opvallen deed hij niet. Farfán en Ibrahim Afellay gingen geblesseerd van het veld. De laatste hield een lichte hersenschudding over aan een uithaal van Pierre van Hooijdonk.