Vijf seconden voor twaalf voor FC Twente

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De midweekse speelronde wordt dinsdagavond geopend door hekkensluiter FC Twente en PEC Zwolle. Later op de avond staan SC Heerenveen en ADO Den Haag tegenover elkaar.

Vijf seconden voor twaalf voor FC Twente

FC TWENTE - PEC ZWOLLE

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Laatste 5 duels FC Twente: 2 punten
Laatste 5 duels PEC Zwolle 4 punten

ACTUEEL

Als alles tegenzit voor FC Twente kunnen de Tukkers woensdag al degraderen. Dat gebeurt als de landskampioen van 2010 verliest van PEC Zwolle, Sparta Rotterdam woensdag wint van NAC Breda en Roda JC Kerkrade op diezelfde dag minimaal gelijkspeelt tegen PSV. PEC Zwolle staat zevende en moet nog aan de bak om de play-offs om Europees voetbal te halen.

• FC Twente - PEC Zwolle is een duel tussen de twee slechtst presterende ploegen van 2018. De Tukkers verzamelden in dertien wedstrijden slechts vijf punten, de Blauwvingers veroverden sinds de jaarwisseling elf punten.

• Voor de vijfde keer dit seizoen vangt FC Twente een wedstrijddag in de Eredivisie aan als hekkensluiter. In de voorgaande vijftig Eredivisie-seizoenen gebeurde dat in totaal vijf keer.

PEC Zwolle won slechts vier van de 33 Eredivisie-duels met FC Twente (uit en thuis). Alleen tegen Ajax heeft de club een lager winstpercentage.
PEC Zwolle won slechts vier van de 33 Eredivisie-duels met FC Twente (uit en thuis). Alleen tegen Ajax heeft de club een lager winstpercentage.

• FC Twente ging dit Eredivisie-seizoen al zeven keer onderuit voor eigen publiek, een gedeeld negatief clubrecord. Alleen Excelsior pakte dit seizoen minder punten voor eigen publiek dan FC Twente: dertien om veertien.

PEC Zwolle verloor zijn laatste zes uitwedstrijden in de Eredivisie. In 2015 zette de club voor het laatst zo'n slechte reeks neer.

• Tijdens de voorbije speelronde gaf PEC Zwolle een voorsprong uit handen tegen Excelsior: 1-1. Desondanks zijn de Blauwvingers samen met PSV nog altijd het enige team dat dit Eredivisie-seizoen nog niet verloor na op voorsprong te zijn gekomen (twaalf zeges en vier remises).

HISTORIE

Nog nooit verloor FC Twente in Eredivisie-verband een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De Tukkers triomfeerden in tien van de vorige zestien ontmoetingen en de andere zes duels eindigden in een remise.

Liefst drie van de laatste vijf edities van FC Twente - PEC Zwolle eindigden in een 2-2 gelijkspel, waaronder die van vorig seizoen. Django Warmerdam zorgde destijds zes minuten voor tijd voor de gelijkmaker namens de bezoekers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Twente en PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
2012/13 2-2
2013/14 2-2
2014/15 2-0
2015/16 2-1
2016/17 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC HEERENVEEN - ADO DEN HAAG

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Laatste 5 duels SC Heerenveen: 8 punten
Laatste 5 duels ADO Den Haag: 7 punten

ACTUEEL

• Dit treffen is een rechtstreeks duel tussen twee clubs die nog in de race zijn voor een felbegeerde plaats bij de eerste acht, oftewel een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. Momenteel staat SC Heerenveen achtste, maar bezit het evenveel punten als nummer negen ADO Den Haag.

• SC Heerenveen ging in slechts één van zijn laatste acht Eredivisie-thuiswedstrijden onderuit. De andere zeven duels in die reeks mondden uit in vier overwinningen en drie gelijke spelen.

• Reza Ghoochannejhad scoorde in liefst zes van zijn laatste twaalf Eredivisie-wedstrijden, waaronder afgelopen zaterdag tegen VVV-Venlo. Een slecht voorteken voor de Iraniër is dat hij al een jaar niet in achtereenvolgende competitiewedstrijden heeft gescoord.

In Den Haag eindigde deze ontmoeting eerder in het seizoen in een 1-2 zege voor SC Heerenveen.
In Den Haag eindigde deze ontmoeting eerder in het seizoen in een 1-2 zege voor SC Heerenveen.

• ADO Den Haag voetbalde deze competitie al 43 punten bij elkaar. Sinds de invoering van het systeem van drie punten voor een overwinning in 1995 presteerde de residentieclub over een heel Eredivisie-seizoen gemeten alleen in 2010/11 beter: 54 punten.

Liefst twintig van zijn 39 Eredivisie-treffers in dit seizoen maakte ADO Den Haag in het laatste half uur, oftewel 52 procent. Alleen Ajax treft dit seizoen verhoudingsgewijs vaker doel in die periode (53 procent).

• Bjørn Johnsen maakte dit Eredivisie-seizoen drie treffers met inzetten van buiten het strafschopgebied. Dat is het hoogste aantal voor een ADO Den Haag-speler sinds Tjaronn Chery in 2012/13 (eveneens drie goals op deze manier).

HISTORIE

• Voor de vijftiende keer nemen SC Heerenveen en ADO Den Haag het in Friesland tegen elkaar op in de Eredivisie. Acht keer pakte de thuisploeg alle punten, tweemaal triomfeerde ADO Den Haag en vier edities eindigden onbeslist.

• Twee seizoenen geleden eindigde dit duel in een eclatante 0-4 zege voor ADO Den Haag. Onder anderen Tom Beugelsdijk scoorde die dag.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen SC Heerenveen en ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2012/13 1-3
2013/14 3-0
2014/15 0-0
2015/16 0-4
2016/17 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.