Viergever kan met PSV Europese geschiedenis schrijven

Reacties

Een leuke quizvraag die sinds dit seizoen een compleet ander antwoord gaat krijgen. Welke speler kwam voor Nederlandse clubs tot het hoogste aantal Europese wedstrijden? Dinsdagavond kan Nick Viergever het record alleen in handen krijgen, als hij namens PSV speeltijd krijgt tegen FC Midtjylland.

Viergever kan met PSV Europese geschiedenis schrijven
© Pro Shots
PSV
PSV
3 - 0
FC Midtjylland
FC Midtjylland

Het is misschien niet de naam die je verwacht bij zo'n record. Niet in een voetbalgeschiedenis waarin spelers als Johan Cruijff en Willem van Hanegem rondliepen op de Nederlandse velden. Toch staat Viergever momenteel op 84 Europese wedstrijden in dienst van AZ, Ajax en PSV. Met zijn invalbeurt tegen Galatasaray dit seizoen kwam hij naast Danny Blind en Willy van de Kerkhof te staan, met meer speeltijd in het huidige Europese seizoen wordt hij alleen recordhouder (zie tabel onderaan).

Viergever lijkt het dit seizoen te moeten stellen met een plek op de bank, gezien de concurrentie in het hart van de defensie. PSV-trainer Roger Schmidt is lyrisch over aanwinst André Ramalho en ook Olivier Boscagli kan de coach bekoren. Laatstgenoemde zal er echter niet bij zijn in de heenwedstrijd tegen FC Midtjylland, Boscagli is geschorst na zijn rode kaart in de vorige voorronde.

Op de persconferentie gaf Schmidt aan te twijfelen over de vervanging van Boscagli. Viergever of Armando Obispo zijn de logische vervangers achterin. Mocht het Viergever worden, is hij dus alleen recordhouder als het gaat om Europese duels voor Nederlandse clubs (exclusief UEFA Super Cup). De jarige verdediger (32) kwam tot 11 wedstrijden in de Champions League, 47 in de Europa League en speelde 26 kwalificatiewedstrijden.

Namens AZ kwam Viergever voor het eerst in actie op het Europese toneel, in de voorrondewedstrijd tegen IFK Göteborg maakte hij op 29 juli 2010 zijn Europese debuut. Ruim elf jaar later zijn er dus flink wat duels toegevoegd aan zijn cv. Met AZ haalde hij twee keer de kwartfinale van de Europa League (2011/12 en 2013/14), met Ajax kwam hij in 2017 zelfs tot de finale van het toernooi. Viergever kreeg echter rood in de halve finale en moest de eindstrijd aan zich voorbij laten gaan.


De recordhouders voor Nederlandse clubs

Speler Europese duels Clubs
1. Danny Blind 84 Sparta Rotterdam, Ajax
Nick Viergever* 84 AZ, Ajax, PSV
Willy van de Kerkhof 84 FC Twente, PSV
4. Wilfred Bouma 78 Fortuna Sittard, PSV
5. Jan Heintze 75 PSV
6. Lasse Schöne* 70 NEC, Ajax
7. Frank de Boer 69 Ajax
8. Ruud Krol 68 Ajax
André Ooijer 68 Roda JC, PSV, Ajax
10. Wout Brama* 66 FC Twente, FC Utrecht
Ronald Waterreus 66 PSV, AZ

* Nog actief als speler

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.