Vier afgekeurde goals en kansenregen: PSV boekt merkwaardige zege op Fortuna

PSV heeft zich zondagavond door een zege op Fortuna Sittard aangesloten bij Feyenoord en SC Heerenveen op de ranglijst van de Eredivisie. De drie teams staan na vier duels op tien punten. Het was hoogst opmerkelijk dat er zondag slechts tweemaal werd gescoord in Eindhoven, vooral de eerste helft in het Philips Stadion verdiende het stempel knotsgek.

PSV
PSV
2 - 0
Fortuna Sittard

Trainer Roger Schmidt kon tegen Fortuna over opvallend weinig wisselspelers beschikken. Naast reservekeepers Lars Unnerstall en Vincent Müller zaten er slechts vier spelers op de bank: Jorrit Hendrix, Michal Sadílek, Noni Madueke en Joël Piroe. Philipp Max en Mohammed Ihattaren ontbraken wegens blessures, Bruma en Timo Baumgartl zijn op weg naar de uitgang bij PSV en zaten dus ook niet bij de selectie.

De plek van Max werd door Nick Viergever ingenomen, dat deed hij ook al toen de Duitse linksback tegen Rosenborg geblesseerd uitviel. Tegen de Noren dwong PSV plaatsing voor de Europa League-groepsfase af, in die wedstrijd moest ook Ryan Thomas vroeg naar de kant. De middenvelder kon echter wel in actie komen tegen Fortuna. Net als tegen Rosenborg vormden Eran Zahavi en Donyell Malen het spitsenduo, voor Zahavi was het zijn officiële debuut in Nederland.

Het was een klein wonder dat de rust in Eindhoven met een 1-0 stand bereikt werd. Dat ging op voor de doelpunten van PSV, maar ook voor die van Fortuna Sittard. De thuisclub zag in de eerste helft liefst vier doelpunten afgekeurd worden, goals van Zahavi, Malen en Thomas werden afgefloten wegens buitenspel. Ook Fortuna had wat te mopperen over de lage doelpuntenproductie in de eerste helft, maar daar mocht het vooral Lisandro Semedo voor op aankijken. De aanvaller kreeg drie opgelegde kansen, maar faalde in de afronding.

Toch werd het scorebord in het Philips Stadion wel degelijk gebruikt voor een goal, al in de vijfde minuut had Malen zijn club op een 1-0 voorsprong gezet. Na een pass van Zahavi omspeelde hij Fortuna-goalie Alexei Koselev en met een rollertje produceerde hij de openingstreffer.

Het beeld van de eerste helft bij PSV - Fortuna Sittard.

Na een knotsgekke eerste helft voelde het tweede bedrijf wat gezapig aan. Kort na het eerste fluitsignaal van de tweede helft lukte het Semedo opnieuw niet om af te ronden, ditmaal werd hij echter flink gehinderd door Olivier Boscagli. De PSV-verdediger hing aan het shirt van Semedo, maar dit leverde Fortuna geen penalty op. Aan de andere kant werd de ingevallen Madueke gevaarlijk, maar bleef de stand van 1-0 intact.

Vijf minuten voor tijd maakte de jonge Engelsman toch nog zijn tweede Eredivisie-goal. Madueke bleef in een lang sprintduel op de been en rondde het vervolgens beheerst af voor het slotakkoord: 2-0. Door de overwinning gaat PSV dus samen met Feyenoord en SC Heerenveen aan kop in de Eredivisie, Fortuna blijft bivakkeren in de degradatiezone van de Nederlandse competitie. Feyenoord is op doelsaldo koploper, Fortuna staat op doelsaldo boven Sparta Rotterdam op de zestiende plek.