VI Transfertargets: Promes, rijp voor het hoogste podium

Reacties

De winterse transferperiode is niet de tijd dat hele selecties gerenoveerd worden, maar kan wél uitkomst bieden voor spelers die op het tweede plan geraakt zijn. Welke spelers zijn toe aan een winterse overstap? In VI Transfertargets lichten we steeds een van die transferkandidaten voor de januarimaand uit. Deze keer: Quincy Promes, die klaar lijkt voor een club in een grote competitie.

VI Transfertargets: Promes, rijp voor het hoogste podium

'Hij speelt wekelijks top en hoort bijna altijd bij de uitblinkers. Jullie zien hem niet, dat is jammer, maar ik zie hem iedere week negentig minuten en hij speelt gewoon goed.' Bondscoach Danny Blind verklaart op 30 september waarom hij Quincy Promes opnieuw heeft opgeroepen voor het Nederlands elftal. Naast een kleine sneer naar het journaille geeft Blind daarmee ook een signaal af: Promes is een vaste klant bij Oranje.

Promes is in het seizoen 2013/14 een van de surprises van de Eredivisie, na een succesvolle huurperiode bij Go Ahead Eagles in de Jupiler League blijkt hij ook op het hoogste Nederlandse niveau te kunnen schitteren. Samen met Dusan Tadic vormt Promes het creatieve hart van de Tukkers en na een volledig seizoen dartelen over de Eredivisie-velden is een miljoenentransfer onvermijdelijk. Waar Tadic kiest voor een stap naar de Premier League, verdwijnt Promes uit beeld door zijn overgang naar het Russische Spartak Moskou.

Tenminste, dat was de verwachting. In zijn eerste seizoen bij Spartak groeit Promes echter meteen uit tot sterkhouder en met dertien goals moet hij alleen Hulk voor zich laten op de Russische topscorerslijst. In zijn tweede seizoen overtreft hij zichzelf én Hulk door achttien keer te scoren en deze jaargang is Promes halverwege de meest waardevolle speler in de Premier Liga met zes treffers en zes assists. De 24-jarige aanvaller bewijst in Moskou dat een stap naar Rusland niet alleen financieel, maar ook sportief strategisch kan zijn.

Sterspeler
De tweede seizoenshelft begint in Rusland pas in maart, maar het is maar de vraag of Promes daarbij aanwezig zal zijn. Na tweeënhalf jaar constant presteren in Rusland liet de buitenspeler zich in oktober ook bij het Nederlands elftal voor het eerst echt gelden. In het WK-kwalificatieduel met Wit-Rusland groeide hij met twee treffers uit tot matchwinner. Promes is echter veel meer dan alleen een doelpuntenmaker.

Zijn grote kwaliteit schuilt in zijn creativiteit. Met ruim drie key passes (een pass die tot een kans leidt) per wedstrijd, splijt hij de stugge Russische defensies aanzienlijk vaker dan elke andere speler in de Premier Liga. Met zijn scorend vermogen, zijn creativiteit, zijn gegroeide fysieke kracht en zijn constantheid lijkt Promes helemaal rijp voor een Europese topcompetitie.

Quincy Promes viert zijn eerste treffer voor het Nederlands elftal met een dansje.
Quincy Promes viert zijn eerste treffer voor het Nederlands elftal met een dansje.

Door het oog van de kenner
'Quincy is een voorbeeld voor talenten die stappen maken. Hij speelt fantastische duels op hoog niveau en ook nog eens op verschillende posities.' Het moge duidelijk zijn, Danny Blind is fan van Promes. 'Hij heeft scorend vermogen en diepte in zijn spel', somt de bondscoach enkele kwaliteiten van de 24-jarige aanvaller op. Ook Louis van Gaal zag het overigens al zitten in Promes, de 65-jarige oefenmeester liet hem in 2014 al debuteren in een oefenduel met Frankrijk.

Transfergeruchten
In Engeland wordt de naam van Promes al lange tijd hevig gelinkt aan Liverpool. The Reds zitten niet al te dik in hun aanvallers en met het vertrek van Sadio Mané naar de Afrika Cup zou manager Jürgen Klopp op zoek zijn naar een soortgelijke vervanger. De voormalig speler van Twente en Go Ahead zou ook een aantal aanbiedingen uit China hebben, maar gaf eerder al aan in Europa te willen blijven. Onder meer Arsenal, Manchester United en Juventus zouden Promes ook op een lijstje hebben staan.

Bestemming
Liverpool lijkt op pole position te liggen voor de Nederlander. Klopp geeft zijn aanvallers in zijn systeem veel vrijheid, iets waar Promes goed in gedijt. Zijn veelzijdigheid - Promes kan als linksbuiten, rechtsbuiten, aanvallende middenvelder en als tweede spits uit de voeten - maakt hem aantrekkelijk voor veel clubs, maar lijkt met name bij Liverpool een vereiste. Met Roberto Firmino, Sadio Mané, Divock Origi en Daniel Sturridge is van een vaste positie in het veld zelden sprake.

Kostenplaatje
Sergey Rodionov, de algemeen directeur van Spartak, bevestigde dat er een clausule in het contract van Promes staat met een gelimiteerde transfersom. Engelse media menen te weten dat het om een bedrag van zo'n 25 miljoen euro gaat. Een bedrag tussen de 20 en 30 miljoen euro lijkt een logische prijs voor de sterspeler van de Russische koploper, al heeft de Chinese transfermarkt de term logica al lang begraven. (Lentin Goodijk)

Wat vind jij van de situatie van Quincy Promes bij Spartak Moskou? Moet hij in Rusland blijven om kampioen te worden, of is het tijd voor een stap naar een Europese topclub? Login met je VI-account en praat mee.


Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.