VI Transfertargets: Arda, dirigent gedwongen tot bijrol

Reacties

De winterse transferperiode is niet de tijd dat hele selecties gerenoveerd worden, maar kan wél uitkomst bieden voor spelers die op het tweede plan geraakt zijn. Welke spelers zijn toe aan een winterse overstap? In VI Transfertargets lichten we steeds een van die transferkandidaten voor de januarimaand uit. Deze keer: Arda Turan.

VI Transfertargets: Arda, dirigent gedwongen tot bijrol

Of het nu aan het gebrek aan wedstrijden bij Barcelona ligt of niet, de herinneringen aan de Arda van Atlético zijn nog vers. De blik van Diego Simeone op 17 mei 2014 zei alles. Het was Barcelona-Atlético Madrid, de titel was de inzet en Arda droop in de 23ste minuut geblesseerd af. Simeone schudde met zijn hoofd. Weg was zijn spelmaker, weg was het creatieve brein van de Madrilenen. Na de troostende omhelzing wisten Simeone en Arda één ding zeker: in de resterende zeventig minuten zou het puur een kwestie worden van overleven. En dat lukte.

Met de waardering van Atlético kon de lokroep uit Barcelona niet worden verstomd. Niet meer de grote ster in Vicente Calderón, maar samenspelen met nog grotere sterren in Camp Nou. Daar had de middenvelder best een halfjaar zonder wedstrijd voor over. De door de transferban van Barcelona ontstane achterstand heeft Arda eigenlijk nooit goedgemaakt. Eind vorig seizoen waren de plaatsen vergeven. Lionel Messi en Neymar op de vleugels, Ivan Rakitic en Andrés Iniesta als middenvelders en de Turkse aanwinst op de bank.

In het huidige seizoen is het niet anders. Arda is het veelzijdige bindmiddel waarmee de leegtes in het sterrenensemble van Luis Enrique worden opgevuld. Er moet gezegd worden dat hij zijn coach maar met mate reden geeft om te twijfelen. Op een goede dag is het ogenschijnlijke gemak waarmee Arda voetbalt een lust voor het oog. De pure klasse druipt van ieder balcontact af. Even vaak gaat Arda echter op in de betrekkelijke anonimiteit.

In december had Arda weer twee van die grootse optredens. Eerst in de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach, later in het bekerduel met Hércules Alicante. Twee keer maakte de Super Turk een hattrick. Dat Arda schitterde in twee relatief onbelangrijke wedstrijden voor Barça is tekenend. Ook de doelpuntenregen zal hoogstwaarschijnlijk niets aan zijn status als reserve veranderen. Dus rijst de vraag of het voor de 29-jarige international niet tijd is om verder te kijken, om nog één keer de absolute hoofdrol te vertolken.

Door het oog van de kenner
Voor Diego Simeone was het bij iedere blessure of schorsing een hels karwei om het gemis van Arda te camoufleren. Volgens hem was de Turk niet alleen speciaal, maar ook onvervangbaar. 'Hij kan in ons spel als het ware pauzeren. Arda weet waar de bal naartoe moet: naar de centrumverdediger, backs of aanvallers. Hij kan wedstrijden in zijn eentje keren. Arda is beslissend.'

Transfergeruchten
Arsenal en Chelsea werden afgelopen zomer nog genoemd als het over een volgende club voor Arda ging. Het is ook niet uitgesloten dat de Turk compleet uit beeld verdwijnt. De Spaanse krant Sport berichtte zaterdag nog over interesse uit China. Guangzhou Evergrande zou een bod van vijftig miljoen euro voorbereiden.

Bestemming
The sky is the limit in de Chinese Super League. Transferrecord na transferrecord wordt verbroken en Barça ontving afgelopen zomer al een mega-aanbieding voor Arda, zo bevestigde hij zelf in oktober nog. Mocht het nog te vroeg zijn voor een lucratief Chinees avontuur, dan lijkt Chelsea nog altijd een optie. Afgelopen zomer werd er al geflirt en na het vertrek van Oscar is de transfersom allerminst een probleem voor de Premier League-koploper. Daar moet wel bij gezegd worden dat het 3-4-3-systeem van Antonio Conte niet ideaal lijkt voor Arda.

Kostenplaatje
Marktwaarde is iets waar de Chinese topclubs zich in de laatste twee jaar niet aan storen. Gaat het om een Europese transfer, dan is een transfersom van zo'n dertig miljoen euro reëel. Het contract van Arda loopt nog tot medio 2020 en Barça betaalde anderhalf jaar geleden nog zo'n 34 miljoen euro voor de 95-voudig international.

Wat vind jij van de situatie van Arda Turan? Moet hij zich schikken in zijn rol bij Barcelona of is het beter te vertrekken? Login met je VI-account en praat mee.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.