VI Opinie: hoe komt Oranje uit dit diepe dal?

Reacties

Een wonder tegen Zweden is uitgebleven, Oranje mist dus wéér een eindtoernooi. Het vaderlandse voetbal zit in een crisis. Hoe nu verder? Dat is de vraag die centraal staat in VI Opinie.

VI Opinie: hoe komt Oranje uit dit diepe dal?

Dat er niet slechts één aanwijsbare oorzaak is voor de diepe crisis waarin Nederland zit, is duidelijk. Tal van factoren hebben bijgedragen aan de donkere dagen. Zijn er lichtpuntjes?

Leiders
Allereerst een blik op de selectie. Welke spelers moeten de komende jaren het Nederlands elftal smoel gaan geven? Zeker na het vertrek van Arjen Robben zullen er nieuwe leiders op moeten staan. Moet de selectieprocedure op een hoop? En wie zie je liever niet meer of juist wél in het Oranje-shirt? Bieden de jeugdlichtingen aanknopingspunten?

Zweden zonder Zlatan als voorbeeld voor Oranje zonder Robben

Toch gaat het niet alleen om de spelers. De Zeister burelen zijn de laatste jaren een ongekende duiventil geweest. Allereerst de functie van bondscoach. Wie moet Dick Advocaat opvolgen? Moeten we in het buitenland kijken? Of moeten we ons oor toch weer te luister leggen bij Louis van Gaal. Of is hij juist de man die een nieuw beleid moet gaan vormgeven? Want van een technisch directeur is bij de bond ook nog geen sprake. Wie zou daarvoor de ideale man zijn?

Tactiek
Uiteraard kunnen ook de tactische aspecten tegen het licht gehouden worden. Moet Nederland nog wel aantreden in een 4-3-3-systeem, of moeten we juist voor een andere strijdwijze durven kiezen? Hoe verhoudt het Nederlands elftal zich tot de landen om ons heen of moeten we simpelweg constateren dat we, óók op de lange termijn, afgegleden zijn naar de Europese middenmoot.

Is de nieuwe Nations League het vangnet waar Oranje zo op zit te wachten? Of zal ook dat niets uitmaken? Is er iets te doen aan het ogenschijnlijke gebrek aan teamgeest bij Oranje, is de druk te groot, waarom functioneren de nodige bij hun clubs uitblinkende spelers minder in het nationale team of moet de volledige manier van opleiden op de schop?

Om een lang verhaal kort te maken; er zijn vele vragen… Waar moeten volgens jullie de accenten op worden om het Nederlandse voetbal zo snel mogelijk uit het diepe dal te krijgen. Praat mee in VI Opinie!

Wijnaldum: 'Er moet natuurlijk heel veel veranderen bij Oranje'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.