VI Live: punt voor Tomasson, Oude Dame recht overeind

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International de Eredivisie op de voet volgt. Ook duels in het buitenland - met speciale aandacht voor onze landgenoten - worden hierin belicht.

Hierbij is VI Live voor vandaag afgesloten.

22.36 uur: EINDSTAND SC HEERENVEEN-RODA JC 2-2
In een aantrekkelijk wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion is een voorsprong twee keer niet besteed aan SC Heerenveen. Jon Dahl Tomasson begint zodoende zijn dienstverband als trainer van Roda JC met een punt.

22.36 uur: EINDSTAND JUVENTUS-SAMPDORIA 4-2
Juventus maakte het zichzelf in de tweede helft even moeilijk, maar boekt toch de twaalfde zege op rij in de Italiaanse competitie. De overmacht in de Serie A is groot.

22.21 uur: GOAL JUVENTUS - SAMPDORIA 4-2
Even leek het spannend te worden door de 3-2 van Manolo Gabbiadini, maar Paul Pogba ontdoet het duel van het laatste beetje billenknijpen voor De Oude Dame. De Franse middenvelder knalt van afstand raak en de twaalfde zege op rij is zo goed als binnen voor de Turijnse koploper.

22.11 uur: GOAL SC HEERENVEEN-RODA JC 2-2
Guus Hupperts heeft een snel antwoord paraat op de tweede Friese treffer. Met buitenkant voet schiet hij de bal fraai in het doel van SC Heerenveen.

22.06 uur: GOAL SC HEERENVEEN-RODA JC 2-1
Finnbogason wordt onderuit getrokken in het Limburgse strafschopgebied door Dijkhuizen. De IJslander klaart de klus vanaf elf meter; 2-1.

LANDGENOTEN: In België heeft Stanley Menzo met Lierse SK een knap gelijkspel geboekt tegen Club Brugge: 1-1. Arjan Swinkels was basisspeler bij de thuisploeg, die nu de twaalfde plaats bezet. Club Brugge is derde. Eerder op de avond won Ronnie Stam, die inviel, met Standard Luik met 2-0 van Oostende. Standard is koploper met zeven punten voorsprong op Anderlecht, dat nog wel een duel tegoed heeft.

21.33 uur: RUSTSTAND JUVENTUS – SAMPDORIA 3-1
Juventus is op weg naar de twaalfde competitieoverwinning op rij. Door goals van Arturo Vidal en Fernando Llorente zat de ploeg van Antonio Conte al na 25 minuten op rozen, maar door een eigen goal van Andrea Barzagli leek het in de tweede helft toch nog spannend te worden. Een benutte penalty van Vidal geeft Juventus weer een marge van twee doelpunten.

21.32 uur: EINDSTAND PEC ZWOLLE - VITESSE 1-2
In Zwolle was het na rust een stuk minder spectaculair dan in de eerste helft. Lang leek Vitesse in de eerste wedstrijd na de winterstop punten te gaan verspelen, maar Patrick van Aanholt bezorgde de Arnhemmers in de slotfase alsnog de zege.

21.31 uur: EINDSTAND RKC WAALWIJK - FC GRONINGEN 1-1
De ploegen besluiten met een gelijkspel. Een late penalty van Evander Sno bezorgt RKC een punt tegen tien man van FC Groningen. Hans Hateboer moest na een tackle het veld ruimen en zag zijn ploeg de voorsprong uit handen geven.

21.30 uur: RUSTSTAND SC HEERENVEEN - RODA JC KERKARDE 1-1
De Friezen kwamen op voorsprong door Hakim Ziyech, maar een goal van Németh zorgt voor een gelijke stand bij rust.

21.30: GOAL PEC ZWOLLE-VITESSE 1-2
Van Aanholt zorgt in de slotfase voor een nieuwe Arnhemse voorsprong.  De linksback schiet raak na een steekbal van Jan-Arie van der Heijden.

21.22: GOAL FC GRONINGEN-RKC WAALWIJK 1-1
Kieftenbeld maakt hands in het strafschopgebied. RKC komt op gelijke hoogte via de benutte penalty van Sno.

21.15 uur: GOAL SC HEERENVEEN – RODA JC 1-1
Roda JC-trainer Jon Dahl Tomasson ziet zijn elftal op gelijke hoogte komen. Krisztián Németh tikt een voorzet van Guus Hupperts binnen.

21.10 uur: RKC WAALWIJK - FC GRONINGEN
Hans Hateboer wordt bij zijn debuut direct met rood van het veld gestuurd. Hij mag inrukken na een wilde tackle op Rémy Amieux.

21.05 uur: PEC ZWOLLE - VITESSE
Zakaria Labyad komt na 64 minuten het veld op. De aanvaller, die gehuurd wordt van Sporting Lissabon, maakt zo zijn debuut voor Vitesse.

20.56 uur: GOAL SC HEERENVEEN – RODA JC 1-0
In Heerenveen wordt dit seizoen veel gescoord en ook nu is het al na twaalf minuten raak. Hakim Ziyech schiet alweer zijn zevende seizoenstreffer tegen de touwen.

20.45 uur: AFTRAP JUVENTUS - SAMPDORIA
Juventus is in Turijn begonnen aan het duel met Sampdoria in de wetenschap dat AS Roma het gat eerder op de avond verkleinde tot vijf punten. Bij een zege wordt het verschil weer acht punten in Turijns voordeel.

20.45 uur: AFTRAP SC HEERENVEEN-RODA JC
Opstellingen:
Heerenveen: Nordfeldt; Van Anholt, Otigba, Zomer, Kum; De Roon, Ziyech, Van den Berg; Basacikoglu, Finnbogason, Slagveer.
Roda JC: Kurto; Dijkhuizen, Luijckx, Biemans, Monteyne; Kali, Donald, Sutchuin, Paulissen, Hupperts, Németh.
Roda JC-coach Jon Dahl Tomasson debuteert als trainer op bekend terrein. De Deense oud-international begon zijn buitenlandse carrière bij SC Heerenveen.

LANDGENOTEN: Huub Stevens heeft met PAOK Saloniki met 2-0 verloren bij Panionios. De Nederlandse trainer zag Andreas Lasnik, voormalig speler van NAC Breda en Willem II, zich ontpoppen tot beul, met een doelpunt en een assist. Maarten Martens maakte als invaller een half uur voor tijd zijn debuut. Hedwiges Maduro bleef op de bank. De achterstand van nummer twee PAOK op koploper Olympiakos Piraeus is opgelopen tot elf punten.

20.40 uur: EINDSTAND FC DEN BOSCH-JONG FC TWENTE 1-1

20.37 uur: EINDSTAND ACHILLES '29-ALMERE CITY FC 2-1

20.34 uur: EINDSTAND AZ – NAC BREDA 3-0
AZ wint met dank aan twee doelpunten van Steven Berghuis en een treffer van Aron Jóhannsson in eigen huis met 3-0 van NAC Breda.

20.31 uur: RUSTSTAND PEC ZWOLLE - VITESSE 1-1
Het duel kende een flitsende start met de goal van Christian Atsu. Snel kwam PEC Zwolle weer langszij, maar vooral Lucason Piazon mag het zich aanrekenen dat Vitesse niet op voorsprong staat. Hij miste een strafschop.

20.30 uur: RUSTSTAND RKC-FC GRONINGEN 0-1
Het is in Waalwijk bij de goal van Michael de Leeuw gebleven voor rust.

EINDSTAND: LIVERPOOL-ASTON VILLA 2-2
De komende dagen zal het vooral weer gaan over Luis Suarez. Was het wel of niet een schwalbe voorafgaand aan de 2-2 van Liverpool, een benutte penalty van Steven Gerrard?

20.18 uur: GOAL RKC-FC GRONINGEN 0-1
De Leeuw profiteert van het voorbereidende werk van FC Groningen-debutant Hateboer.

20.10 uur: GOAL AZ – NAC BREDA 3-0
Roy Beerens laat zien dat hij goed kan dribbelen en daarvan profiteert Steven Berghuis. De rechtsbuiten glijdt het schot van Beerens binnen.

19.58 uur: PEC ZWOLLE - VITESSE
Lucas Piazon mist een strafschop. Diederik Boer keert de zwak ingeschoten strafschop van de Braziliaan. De penalty werd gegeven na een overtreding van Bart van Hintum op Renato Ibarra.

19.55 uur: GOAL PEC ZWOLLE - VITESSE 1-1
Lang kan Vitesse niet genieten van de voorsprong. PEC komt op gelijke hoogte door een goal van Guyon Fernandez, die de bal ontvangt van Jesper Drost. Vitesse-doelman Piet Velthuizen ziet er evenals verdediger Guram Kashia bij de tegentreffer niet goed uit.

19.48 uur: EINDSTAND AS ROMA-LIVORNO 3-0
Na rust hoefde AS Roma niet meer vol gas te gaan. De goal van Adem Ljajic bepaalde de eindstand.

19.47 uur: GOAL PEC ZWOLLE - VITESSE 0-1
Vitesse heeft niet lang nodig om de score te openen. Christian Atsu schiet in de derde minuut de bal knap in de verre hoek.

19.45 uur: AFTRAP PEC ZWOLLE – VITESSE
PEC Zwolle: Boer; Van Polen, Van der Werff, Broerse, Van Hintum; Klich, Mokotjo, Hiwat; Drost, Thomas, Fernandez.
Vitesse: Velthuizen; Leerdam, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Pröpper, Vejinovic, Atsu; Ibarra, Chanturia en Piazon.

19.45 uur: AFTRAP RKC WAALWIJK - FC GRONINGEN
RKC: Van Dijk; Apau, Van Hoevelen, Gouano, Amieux; Jungschläger, Duits, Najah, Sno; Schet, Joachim.
FC Groningen: Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej, Kieftenbeld, Adorjan; Chery, De Leeuw, Kostic.

19.42 uur: GOAL LIVERPOOL-ASTON VILLA 2-2
Aanvoerder Steven Gerrard schiet Liverpool vanaf de strafschopstip weer naast Aston Villa. Luis Suarez versiert de penalty.

19.31 uur: RUSTSTAND AZ – NAC BREDA 2-0
AZ leidt in Alkmaar met 2-0. Op slag van rust kopt Aron Jóhannsson een voorzet van Nick Viergever binnen.

19.18 uur: RUSTSTAND LIVERPOOL-ASTON VILLA 1-2
Door doelpunten van Andreas Weimann en Christian Benteke leek Liverpool een kansloze wedstrijd te spelen, maar vlak voor rust bracht Daniel Sturridge met de aansluitingstreffer de hoop terug.

19.08 uur: GOAL AZ-NAC BREDA 1-0
Steven Berghuis betaalt het vertrouwen van Advocaat terug met een doelpunt. De rechtsbuiten komt naar binnen en haalt met links doeltreffend uit.

19.07 uur: GOAL LIVERPOOL-ASTON VILLA 0-2
Christian Benteke heeft Aston Villa op Anfield Road op een 2-0 voorsprong gezet. De Belgische spits profiteerde optimaal van een fout van zijn landgenoot Simon Mignolet.

18.55 uur: PEC ZWOLLE-VITESSE
De opstellingen zijn bekend. Vitesse-trainer Peter Bosz begint aan het uitduel zonder een van zijn zomeraanwinsten. Rochdi Achenteh (overgenomen van PEC Zwolle!) en Zakaria Labyad, gehuurd van Sporting Lissabon, beginnen op de bank. Uros Djurdjevic en Bernard Traoré ontbreken zoals al bekend in de selectie. Giorgi Chanturia is de vervanger van de geschorste spits Mike Havenaar.

18.47 uur: RUSTSTAND AS ROMA-LIVORNO 2-0
Het duel  in Rome lijkt al beslist, mede door het vijfde competitiedoelpunt van Kevin Strootman. Op slag van rust werd de 3-0 van Mattia Destro terecht afgekeurd.

18.45 uur: AFTRAP AZ – NAC BREDA
AZ: Esteban; Reijnen, Gouweleeuw, Wuytens, Viergever; Gudelj, Ortiz, Elm; Berghuis, Jóhannsson, Beerens.
NAC Breda: Ten Rouwelaar; De Roover, Drost, Kwakman, Van der Weg; Seuntjens, Buijs, Hadouir; Hooi, Poepon, Sarpong.

Dick Advocaat kiest bij de Alkmaarders voor Viktor Elm als vervanger van de naar PAOK Saloniki vertrokken Maarten Martens. Etienne Reijnen start als rechtsback, terwijl Steven Berghuis rechtsbuiten is.

18.36 uur: GOAL AS ROMA - LIVORNO 2-0
AS Roma zit al op rozen dankzij een goal van Kevin Strootman. De Nederlander schiet uit de rebound van dichtbij raak. De 1-0 kwam van de voet van Mattia Destro, die de bal via de buitenspel staande Gervinho voor zijn voeten zag belanden.

18.30: AFTRAP LIVERPOOL-ASTON VILLA
Ron Vlaar moet voor Aston Villa Premier League-topscorer Luis Suarez van het scoren afhouden. Leandro Bacuna en Karim El Ahmadi hebben op Anfield eveneens een basisplaats bij de gasten.

18.24: EINDSTAND FORTUNA SITTARD-FC OSS 1-0

18.00 uur: AFTRAP AS ROMA - LIVORNO
Kevin Strootman staat in de basis bij AS Roma, dat het thuis opneemt tegen Livorno. Maicon en aanvoerder Francesco Totti krijgen rust van Rudi Garcia en beginnen op de bank.

LANDGENOTEN: Virgil van Dijk heeft met Celtic met 3-0 gewonnen van Motherwell, de nummer drie in Schotland. Door de zege blijven The Bhoys - ongeslagen - koploper met tien punten voorsprong op Aberdeen. Derk Boerrigter kwam niet in actie.

17.56 uur: EINDSTANDEN PREMIER LEAGUE
Arsenal - Fulham 2-0
Crystal Palace - Stoke City 1-0
Manchester City - Cardiff City 4-2
Norwich City - Hull City 1-0
West Ham United - Newcastle United 1-3

Fulham houdt lang stand op bezoek bij koploper Arsenal, maar door twee doelpunten van Santi Cazorla verliest de ploeg van manager René Meulensteen en doelman Maarten Stekelenburg. Manchester City wint thuis eenvoudig van Cardiff City en heeft dit seizoen al 68 keer gescoord in het City of Manchester Stadium. Vurnon Anita en Tim Krul winnen met Newcastle United nipt bij West Ham United dankzij onder meer twee treffers van Yohan Cabaye, terwijl Crystal Palace een belangrijke overwinning boekt tegen het Stoke City van Oussama Assaidi, Erik Pieters en debutant John Guidetti. Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel tenslotte winnen met Norwich City van Hull City door een doelpunt in de slotfase.

17.47 uur: EINDSTAND REAL BETIS - REAL MADRID 0-5
Kort voor het verstrijken van de reguliere speeltijd bepaalt invaller Álvaro Morata de eindstand in Sevilla op 0-5. Real Madrid komt door die overwinning op gelijke hoogte met Barcelona en Atlético Madrid, die nog wel een wedstrijd tegoed hebben.

17.36 uur: GOAL MANCHESTER CITY - CARDIFF CITY 4-1
Manchester City blijft maar scoren. Invaller Sergio Agüero maakt de vierde van de middag.

17.17 uur: GOAL REAL BETIS - REAL MADRID 0-4
De aanvallende speelstijl van trainer Carlo Ancelotti loont, want Ángel di María maakt 0-4.

17.13 uur: GOAL ARSENAL - FULHAM 1-0
Eindelijk slaagt Arsenal erin om Maarten Stekelenburg te passeren. Santi Cazorla schiet raak.

16.51 uur: RUSTSTANDEN PREMIER LEAGUE
Arsenal - Fulham 0-0
Crystal Palace - Stoke City 0-0
Manchester City - Cardiff City 2-1
Norwich City - Hull City 0-0
West Ham United - Newcastle United 1-2

Het Fulham van manager René Meulensteen blijft knap op de been op bezoek bij Arsenal. Halverwege staat het 0-0. Manchester City en Newcastle United leiden halverwege met 2-1 tegen respectievelijk Cardiff City en West Ham United.

16.47 uur: RUSTSTAND REAL BETIS - REAL MADRID 0-3
Op slag van rust maakt Karim Benzema er 0-3 van. Wedstrijd lijkt daarmee beslist.

16.25 uur: GOAL REAL BETIS - REAL MADRID 0-2
Gareth Bale verdubbelt de voorsprong door een vrije trap fraai binnen te schieten.

16.14 uur: GOAL MANCHESTER CITY - CARDIFF CITY 1-0
Het honderdste doelpunt van Manchester City dit seizoen is een feit. Edin Dzeko maakt hem.

16.10 uur: GOAL REAL BETIS - REAL MADRID 0-1
Cristiano Ronaldo opent met een verwoestend schot de score in Benito Villamarín.

16.00 uur: AFTRAP REAL BETIS - REAL MADRID
Ook in de Primera División wordt gevoetbald. Real Madrid bezoekt Real Betis en speelt in een zeer aanvallende opstelling met Gareth Bale, Karim Benzema, Ángel di María en natuurlijk Cristiano Ronaldo, die maandag de Gouden Bal kreeg uitgereikt.

16.00 uur: AFTRAP PREMIER LEAGUE
Arsenal - Fulham
Crystal Palace - Stoke City
Manchester City - Cardiff City
Norwich City - Hull City
West Ham United - Newcastle United

Om 16.00 uur verschijnen liefst zeven Nederlanders aan de aftrap. Te weten Vurnon Anita, Tim Krul (beiden Newcastle United), Oussama Assaidi, Erik Pieters (beiden Stoke City), Leroy Fer, Ricky van Wolfswinkel (beiden Norwich City) en Maarten Stekelenburg (Fulham).

Eerder op de zaterdag speelde Sunderland in eigen huis met 2-2 gelijk tegen Southampton, waar Jos Hooiveld de hele wedstrijd op de bank bleef.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Ook bieden wij een overzicht van al het Voetbal op TV.