VI Live: KNVB betaalt, aanbod als adviseur voor Blatter

Reacties

KNVB-voorzitter Michael van Praag presenteerde vanaf 15.00 uur tijdens een persconferentie in het Olympisch Stadion in Amsterdam zijn plannen om mee te dingen naar het FIFA-voorzitterschap. De 67-jarige Amsterdammer opende in 2014 al de aanval op de huidige FIFA-baas Sepp Blatter en meldde zich nu als tegenstrever van de 78-jarige en volop bekritiseerde Zwitser. VI.nl volgde de verrichtingen in Amsterdam live. Leer hieronder alles terug.

VI Live: KNVB betaalt, aanbod als adviseur voor Blatter

Daarmee is de openbare persconferentie ten einde. Lees hier de hele toespraak van Michael van Praag terug.

15.37 uur: 'Platini heeft geen rol gespeeld in mijn kandidaatstelling. Ik heb het hem natuurlijk wel verteld', vertelt Van Praag over de UEFA-voorzitter, die eveneens altijd kritisch is geweest op Blatter. 'Dat hij niet door één deur kan met Champagne? Dat is tussen hen.'

15.35 uur: 'Ik heb nooit gezegd dat er geen geloofwaardige tegenkandidaten zijn. Ik heb het woord geschikt gebruikt', aldus Van Praag over zijn tegenstrevers. 'Al slaat dat bijvoorbeeld niet op Luis Figo. Ik weet pas een uur dat hij zich kandidaat heeft gesteld.'

15.32 uur: 'Op 9 januari heb ik met Blatter gesproken op zijn kantoor en de week daarvoor in Portugal.'

15.31 uur: 'Ik ga niet over anderen praten in de media. Dat doe ik face-to-face. Dat heb ik in Brazilië ook met Sepp Blatter gedaan. Met open vizier en zeer transparant', wil Van Praag niets zeggen over Jérôme Champagne. 'Ik weet ook niet of hij genoeg brieven heeft. Toen Champagne hier in Nederland was, wist ik al dat ík het ging doen. Ik wil niet dat er zoals bij de vorige verkiezing niets te kiezen valt.'

15.30 uur: 'Ook als Luis Figo zich eerder had gemeld als kandidaat, hadden we hier nu gestaan. Ik ben hier al langer mee bezig. In de afgelopen drie weken is het allemaal ontstaan', gaat Van Praag terug naar de kiem van zijn plannen.

15.27 uur: Van Praag haalt aan wat hij eerder in VI zei over het oprichten van een nieuwe bond. 'Dat is pas de aller-, allerlaatste optie en is nu ook niet realistisch. Ik ga het eerst proberen zelf te doen op deze manier.'

15.25 uur: 'De landen in Europa weten pas nét dat ik het ga doen. De nodige bondsbesturen moeten dus eerst nog bij elkaar komen om tot een keuze te komen. We gaan wel zien hoe zich dat gaat ontwikkelen.'

15.23 uur: 'Ik heb al eerder gezegd dat Michel Platini (UEFA-voorzitter, red.) een uitstekende kandidaat zou zijn. Maar hij doet dat niet. Dat moeten we respecteren', aldus Van Praag over het besluit van de Fransman.

15.22 uur: 'We hebben nog vier maanden, ik denk dat ik zeker een aantal mensen en bonden op andere gedachten kan brengen met mijn plannen en mijn programma', wil Van Praag nog niets van een gelopen koers weten met betrekking tot de favorietenrol van Blatter.

15.20 uur: 'Ik heb bij Ajax en de KNVB al veel ervaring opgedaan bij hervormings- en normaliseringsprocessen. Ik heb er vertrouwen in dat dat in vier jaar kan lukken.'

15.17 uur: 'In het voetbal speelt weleens een kleine club tegen een grote club. Ook dan zie je nog weleens een verrassing', aldus Van Praag over de favorietenrol van Blatter. 'Ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen. Ik houd me niet bezig met speculaties over wie er gaat winnen. Ik ga nu volle kracht vooruit met mijn programma.'

15.16 uur: 'Ik had maar vijf brieven nodig, maar ik weet dat er meer bonden mij steunen', zegt Van Praag op meer steun te rekenen. 'De financiering van mijn plannen zal door de KNVB plaatsvinden.'

15.15 uur: 'Het is veel te kort dag om naar 209 landen af te reizen. Dus we gaan met bepaalde sleutelfiguren en -bonden de plannen bespreken', aldus Van Praag over de campagne waarbij op strategische wijze stemmen gewonnen moeten worden.

15.16 uur: de toespraak zit erop en het vragenrondje kan nu beginnen.

15.15 uur: 'Het gaat om de toekomst van het voetbal, voetbal is van iedereen. Het gaat dus niet om mij of om Sepp Blatter', besluit Van Praag zijn toespraak.

15.14 uur: 'Ik kijk uit naar een open en inhoudelijk debat met de andere kandidaten. We kunnen van elkaar leren. Die diversiteit is alleen maar goed.'

15.13 uur: 'Transparantie moet boven aan de agenda van FIFA komen te staan. De wereldvoetbalbond moet uitgaven en inkomsten gaan verantwoorden en uitleggen', aldus Van Praag over wat voor hem betreft een van de speerpunten is.

15.12 uur: 'Matchfixing moet hoog op de agenda van de FIFA komen te staan. In Nederland hebben we recent met beschuldigingen van matchfixing te maken gehad. Daar moet tegen gestreden worden', legt Van Praag de link met de matchfixingzaak rond Willem II, die recentelijk voor opschudding in Nederland zorgde.

15.11 uur: 'Afgelopen jaar is er twintig miljoen euro besteed aan een FIFA-film, dat geld behoort tot de voetbalbonden', aldus Van Praag over de onnodige verkwisting van FIFA-gelden.

15.08 uur: 'Ik heb Blatter eerder al verteld dat ik de FIFA wil moderniseren. Én dat de wereld dat wil. Ik heb hem verteld dat Blatter zich onsterfelijk kon maken als hij terug zou stappen. Hij zou onder mijn voorzitterschap dan adviseur kunnen blijven en verder kunnen bouwen aan de erfenis die hij wil achterlaten voor het voetbal. Het gaat niet om hem of mij, maar om het voetbal. Hoewel hij al heeft laten weten daar niet op in te gaan, blijft het aanbod staan', zo onthult Van Praag dat hij met de Zwitser heeft gesproken. Ook als Van Praag preses zou worden zou er dus een rol weggelegd zijn voor Blatter, die zich daarmee niet volledig afkeert van Blatter.

15.05 uur: 'Hervormingen en modernisering zijn nodig bij de FIFA. Maar dan moeten we wel eerst gaan normaliseren. FIFA doet het nu heel slecht, heeft een slechte naam, staat steeds onder allerlei verdenkingen en dat terwijl FIFA zoveel voor het wereldwijde voetbal heeft betekend. Maar we kunnen nog zoveel meer betekenen in de andere continenten. Om dat te realiseren moeten we simpelweg normaal gaan doen. Het moet allemaal veel transparanter. Ik heb niets tegen Blatter, ik mag hem als persoon zelfs graag. Maar hij is de personificatie van de slechte naam van FIFA geworden. Dat kan niet meer bij de veranderingen en hervormingen die doorgevoerd moeten worden', zo meent Van Praag dat de Zwitser niet anders kan dan vertrekken.

15.04 uur: 'Ik wil de goede dingen van de FIFA behouden, maar ook dingen anders doen dan Sepp Blatter. Ik wil slechts één termijn van vier jaar dienen en dan plaatsmaken voor een nieuwe generatie', aldus Van Praag, die daarmee een wezenlijk verschil met Blatter aanstipt.

15.03 uur: 'Vol trots kan ik melden dat de bonden van België, Zweden, Schotland, Roemenië, de Faeröer Eilanden en natuurlijk de KNVB mij steunen. Deze landen staan voor mij voor de diversiteit van de voetbalwereld', zo duidt Van Praag die minimaal benodigde steun die hij heeft verkregen.

15.02 uur: 'De KNVB zou de KNVB niet zijn als we niet naar de toekomst zouden kijken', vervolgt Van Praag, die aangeeft ook met ex-minister en huidig eurocommissaris Frans Timmermans en een ex-voetballer als Clarence Seedorf te hebben gesproken over gelijke kansen in het voetbal. 'In de strijd tegen racisme kan het voetbal vooropgaan.'

15.01 uur: 'Welkom in Amsterdam', zo heet Van Praag het journaille in het Engels welkom voordat hij zijn geschiedenis als kind in Amsterdam en voorzitter van Ajax aanhaalt. Van Praag zal zijn toespraak ook in het Engels houden.

15.00 uur: Michael van Praag betreedt onder flinke media-aandacht de zaal. 'Ik lijk wel een filmster', lacht hij.

• Om mee te doen aan de verkiezing om het voorzitterschap van de FIFA hebben de kandidaten de steun van vijf nationale bonden nodig. De deadline voor de definitieve aanmelding is vastgesteld op 29 januari, morgen dus.

• Lees hier meer over de 'symbolische kandidaatstelling' van Van Praag.

• Door de aanmelding van Luis Figo, die zich vandaag óók meldde als uitdager van Blatter, bestaat het aantal kandidaten nu uit zes. Behalve Figo, Blatter en Van Praag, dingen ook Jérôme Champagne, David Ginola en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein mee naar het pluche in Zürich. Zaakwaarnemer Mino Raiola was aanvankelijk ook kandidaat, maar meldde zich af en steunt inmiddels Van Praag. Lees hier meer over de strijd, oftewel Stratego voor gevorderden.

• Het is zeer de vraag of Van Praag in staat zal zijn Sepp Blatter, die al sinds 1998 voorzitter is en voor zijn vijfde termijn gaat, van zijn troon te stoten. De bonden van Afrika, Azië en Oceanië spraken hun steun voor de Zwitser al uit. Als die voornemens daadwerkelijk in stemmen worden omgezet, zou de huidige FIFA-preses al een meerderheid van de 209 stemmen hebben verzameld. Lees hier meer over die situatie.

• Op voorhand lijkt Van Praag dus kansloos tegen Blatter, om wie altijd de zweem van corruptie en omkoping hangt. Maar bij iedere verkiezing zit er echter wel een addertje onder het gras. In dit geval zouden de vele perikelen rond de FIFA en de inspanningen van de FBI rondom onderzoeken naar de veelbesproken WK-toewijzingen van 2018 en 2022 het het speelveld zomaar veranderen.

• Van Praag beargumenteerde zijn keuze om zich kandidaat te stellen als volgt.

•  Lees hieronder de stortvloed aan berichten die Michael van Praag teweegbracht met zijn kandidaatstelling.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.