VI Live: blik terug op een enerverende dag vol topvoetbal

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International de Eredivisie op de voet volgt. Ook duels in het buitenland - met speciale aandacht voor onze landgenoten - worden hierin belicht.

Hierbij is de VI Live gesloten. Blik hieronder terug op een enerverende dag topvoetbal.

22.52 uur: EINDSTAND PARIS SAINT-GERMAIN – OLYMPIQUE MARSEILLE 2-0
Paris Saint-Germain profiteert dankzij doelpunten van Maxwell en Edinson Cavani volop van het punterverlies van AS Monaco en stevent af op titelprolongatie.

22.49 uur: EINDSTAND BARCELONA – ALMERÍA 4-1
Barcelona nestelt zich op de ranglijst tussen Real Madrid en Atlético Madrid na een simpele overwinning op degradatiekandidaat Alméria.

22.44 uur: GOAL BARCELONA – ALMERIA 4-1
En daar is de vierde! Xavi vuurt de bal van grote afstand in de hoek.

22.40 uur: EINDSTAND AC MILAN - JUVENTUS 0-2
Na de schitterende 0-2 van Carlos Tévez was het wel gedaan met de aspiraties van AC Milan. De Oude Dame kwam in de laatste twintig minuten niet meer in de problemen.

22.38 uur: GOAL PARIS SAINT-GERMAIN – OLYMPIQUE MARSEILLE 2-0
Doelpunt Edinson Cavani! De van een blessure teruggekeerde spits beslist het duel als invaller in het voordeel van PSG uit een voorzet van Gregory van der Wiel.

22.38 uur: GOAL BARCELONA – ALMERIA 3-1
Eindelijk beslist Barcelona de wedstrijd. Carles Puyol rondt van dichtbij af na een corner.

22.13 uur: GOAL AC MILAN – JUVENTUS 0-2
De punten lijken in de tas voor Juventus. Carlos Tévez beslist de topper tegen AC Milan met een verwoestende poeier, die via de onderkant van de lat tegen de touwen slaat.

22.09 uur: GOAL PARIS SAINT-GERMAIN – OLYMPIQUE MARSEILLE 1-0
Daar is dan de dikverdiende treffer voor de thuisploeg. Ex-Ajacied Maxwell, die eerder deze week zijn contract verlengde, neemt het doelpunt voor zijn rekening.

21.48 uur: RUSTSTAND PARIS SAINT-GERMAIN – OLYMPIQUE MARSEILLE 0-0
Nog geen doelpunten in Le Classique. Lucas Moura was er namens de thuisploeg het dichtst bij, maar zijn inzet na een geweldige solo werd van de lijn gehaald door Rod Fanni.

21.45 uur: RUSTSTAND BARCELONA ALMERÍA 2-1
Barcelona leidt tegen Almería dankzij doelpunten van Alexis Sánchez en Lionel Mesis. Angel Trujillo deed wat terug namens de gasten.

21.36 RUSTSTANDEN SERIE A
AC Milan - Juventus 0-1
Fiorentina - Lazio 0-1
Trainer Clarence Seedorf zal ondanks de achterstand bij rust tevreden zijn, want AC Milan laat het betere voetbal zien. Tegelijkertijd leidt Lazio in Florence met 1-0 dankzij een vroege treffer van Lorik Cana, die doel trof met een omhaal.

21.31 GOAL AC MILAN - JUVENTUS 0-1
Het is volledig tegen de verhouding in maar Juventus komt toch echt op voorsprong in San Siro. Na een hele serie gemiste kansen voor AC Milan is het Fernando Llorente die na een voorzet van Stephan Lichtsteiner voor leeg doel binnentikt.

21.26 GOAL BARCELONA – ALMERÍA 2-1
Angel Trujillo tekent voor de verrassende aansluitingstreffer namens Almería. Hij kopt raak na een corner, waarbij doelman Victor Valdés van Barcelona geen beste indruk maakt.

21.23 GOAL BARCELONA – ALMERÍA 2-0
Wat een goal van Lionel Messi! De Argentijn krult een vrije trap vanaf zo'n 25 meter achter Esteban.

21.08 uur: GOAL BARCELONA - ALMERIA 1-0
Al na acht minuten lijkt er geen vuiltje meer aan de lacht voor Barcelona. Alexis Sánchez tikt de rebound binnen na een schot van Cesc Fabregas.

21.03 uur: PARIS SAINT-GERMAIN - OLYMPIQUE MARSEILLE
Met Gregory van der Wiel en de ex-Ajacieden Maxwell en Zlatan Ibrahimovic trapt Paris Saint-Germain af in Le Classique tegen Olympique Marseille. PSG kan de voorsprong op nummer twee AS Monaco vergroten tot acht punten.

21.00 uur: AFTRAP BARCELONA - ALMERIA
Met Carles Puyol als vervanger van de geblesseerde Gerard Piqué begint Barcelona aan de thuiswedstrijd tegen Almeria. Wint Barça dan nadert het koploper Real Madrid tot op een punt. Ibrahim Afellay zit niet bij de wedstrijdselectie.

20.45 uur: AFTRAP SERIE A
AC Milan-Juventus
Fiorentina-Lazio
Urby Emanuelson en Nigel de Jong staan in de basis bij AC Milan, dat bij een overwinning op Juventus het gat tot de vijfde plaats van Internazionale (die recht geeft op deelname aan de Europa League) kan verkleinen naar drie punten.

20.26 uur: EINDSTAND OLYMPIAKOS PIRAEUS - PANATHINAIKOS 0-3
Olympiakos Piraeus laat de kans liggen om nu al kampioen van Griekenland te worden en verliest thuis met 3-0 van aartsrivaal Panathinaikos. Volgende week krijgt Olympiakos op bezoek bij het PAOK Saloniki van trainer Huub Stevens en spelers Hedwiges Maduro en Danny Hoesen een herkansing.

20.22 uur: EINDSTAND LIVORNO – NAPOLI 1-1
Napoli weet het gat naar de tweede plaats niet te verkleinen na een teleurstellend gelijkspel bij Livorno. Dries Mertens opende de score voor de uitploeg, maar Livorno pakte een punt dankzij een eigen doelpunt van Pepe Reina.

20.20 uur: OLYMPIAKOS PIRAEUS - PANATHINAIKOS 0-3
De vernedering voor Olympiakos Piraeus is compleet. Wat een kampioensfeest had moeten worden, loopt uit op een ware nachtmerrie. Rivaal Panathinaikos komt op 3-0 door een treffer van Mehdi Abeid.

20.12 uur: OLYMPIAKOS PIRAEUS - PANATHINAIKOS
Alejandro Domínguez krijgt de kans om vanaf de strafschopstip Olympiakos Piraeus terug in de wedstrijd te brengen, maar de Argentijn plaatst de bal over het doel.

20.10 uur: OLYMPIAKOS PIRAEUS - PANATHINAIKOS
Genoeg te beleven bij Olympiakos Piraeus, waar ex-Ajacied Yannis Anastasiou, momenteel trainer van Panathinaikos, geraakt wordt door een beker cola, die vanaf de tribune wordt gegooid. De Griekse coach verdwijnt daarop in de catacomben, om enkele minuten later terug te keren.

20.00 uur: GOAL OLYMPIAKOS PIRAEUS - PANATHINAIKOS 0-2
Marcus Berg lijkt het kampioensfeest van Olympiakos Piraeus definitief te verpesten. Hij ontsnapt aan de aandacht van de defensie van Olympiakos en schiet koelboedig de 2-0 binnen. Bij een overwinning is Olympiakos kampioen van Griekenland.

LANDGENOTEN: Wesley Sneijder is met Galatasaray verder achterop geraakt in de titelrace in Turkije. Op bezoek bij Rizespor incasseerde Galatasaray vier minuten voor tijd de 1-1, wat het elftal van Sneijder de overwinning kostte. De Nederlandse spelmaker was op dat moment al gewisseld. Sneijder had een belangrijke rol bij de openingstreffer. Hij trapte de corner waaruit Aurélien Chedjou raak kopte. Galatasaray staat zes punten achter op koploper Fenerbahçe.
LANDGENOTEN: Met trainer John van den Brom op de bank en verdediger Bram Nuytinck in de basis heeft Anderlecht thuis met 2-0 gewonnen van RC Genk, dat de laatste tien minuten met een man minder speelde door een rode kaart van Serigne Modou Kara Mbodji. De voormalige werkgever van de onlangs ontslagen Mario Been kon in het eerste competitieduel van zijn opvolger Emilio Ferrera niet voor een stunt zorgen door goals van Aleksandr Mitrovic (aan zijn goal ging een fout van Sekou Cissé vooraf) en David Pollet aan Brusselse zijde. Anderlecht staat derde met negen punten minder dan koploper Standard Luik, dat eerder vandaag verloor. Genk is zesde op dertien punten van Anderlecht.

19.35 uur: OLYMPIAKOS PIRAEUS - PANATHINAIKOS 0-1
Goed nieuws over Michael Oilatan, de spits van Olympiakos Piraeus. Hij is weer bij bewustzijn en in stabiele toestand. De aanvaller zakte in de eerste helft opeens in elkaar.

19.26 uur: EINDSTANDEN PREMIER LEAGUE
Aston Villa-Norwich City 4-1 (doelpunt Bacuna)
Swansea City-Crystal Palace 1-1 (doelpunt De Guzman)
Tottenham Hotspur-Cardiff City 1-0

19.18 uur: RUSTSTAND OLYMPIAKOS PIRAEUS - PANATHINAIKOS 0-1
Olympiakos kan bij een zege kampioen worden van Griekenland, maar kijkt bij rust tegen een 1-0 achterstand aan door een treffer van Daniël Pranjic. Olympiakos maakt zich echter meer zorgen over spits Michael Olaitan, die op het veld in elkaar zakte en gewisseld moest worden.

19.18 uur: RUSTSTAND LIVORNO - NAPOLI 1-1
Dries Mertens opende met een strafschop de score voor Napoli, maar Livorno kwam door een eigen doelpunt van Pepe Reina weer op gelijke hoogte.

18.49 uur: EINDSTAND ATLÉTICO MADRID – REAL MADRID 2-2
Hoewel Real Madrid nog aanzette vielen er in de laatste tien minuten geen treffers meer. Real Madrid behoudt ondanks het gelijkspel wel de koppositie in Spanje.

18.38 uur: GOAL ATLÉTICO MADRID – REAL MADRID 2-2
De gelijkmaker! Cristiano Ronaldo rondt af na ongelukkig verdedigen van Mario Suárez.

18.30 uur: AFTRAP LIVORNO - NAPOLI

LANDGENOTEN: PAOK Saloniki-trainer Huub Stevens heeft met Danny Hoesen en Hedwiges Maduro, die beiden de volledige wedstrijd speelden, een overwinning uit handen gegeven. Op bezoek bij Ergotelis gaf PAOK in de laatste twintig minute een 2-0 voorsprong weg. Hoesen was nog wel belangrijk voor zijn elftal, door een assist te geven bij de openingstreffer. Door het puntenverlies van PAOK kan Olympiakos Piraeus zich tot kampioen van Griekenland kronen als het zondagavond (18.30 uur) wint van Panathinaikos.

18.25 uur: ATLÉTICO MADRID - REAL MADRID 2-1
Met nog ruim twintig minuten te gaan staat de Madrileense derby bol van de spanning. Er zijn kansen over en weer, maar zowel Thibaut Courtois als Diego López staat na rust uitstekend te keepen.

18.20 uur: RUSTSTANDEN PREMIER LEAGUE
Aston Villa – Norwich City 4-1 (doelpunt Bacuna)
Swansea City – Crystal Palace 1-0 (doelpunt De Guzman)
Tottenham Hotspur – Cardiff City 1-0

18.17 uur: EINDSTAND AZ – RKC WAALWIJK 4-0
AZ wint eindelijk weer eens een competitiewedstrijd na een midweeks duel in Europa. En hoe! RKC was geen partij voor de Alkmaarders en blijft onder de nacompetitiestreep staan.

18.07 uur: GOAL ASTON VILLA – NORWICH CITY 3-1
Een spektakelstuk in Birmingham. Leandro Bacuna maakt in de 37ste minuut al het vierde doelpunt van de wedstrijd.

18.01 uur: GOAL SWANSEA CITY - CRYSTAL PALACE 1-0
Jonathan De Guzman is in een goede vorm en dat onderstreept hij tegen Crystal Palace door zijn Swansea City op een 1-0 voorsprong te zetten.

17.47 uur: RUSTSTAND ATLÉTICO MADRID - REAL MADRID 2-1
Met een verwoestend afstandsschot zet aanvoerder Gabi vlak voor rust Atlético op een 2-1 voorsprong. Hoewel het schot hard was, leek het niet bepaald onhoudbaar. Diego López, in de competitie nog altijd de nummer één voor Iker Casillas, liet zich echter verrassen. Meteen daarna is het ook rust.

17.44 uur: GOAL AZ – RKC WAALWIJK 4-0
AZ is op weg naar een monsterzege. Steven Berghuis plaatst in de zestigste minuut de 4-0 in de verre kruising. Een plaatje van een doelpunt.

17.32 uur: GOAL AZ – RKC WAALWIJK 3-0
Wedstrijd beslist! Steven Berghuis omspeelt Remy Amieux en schiet de bal achter Jan Seda.

AFTRAP 17.30 uur: AFTRAP PREMIER LEAGUE
Aston Villa – Norwich City
Tottenham Hotspur – Cardiff City
Swansea City – Crystal Palace
De laatste drie duels van de 28ste speelronde in de Engelse Premier League gaan van start. Er staan liefst vijf landgenoten op het veld. Bij Aston Villa beginnen Leandro Bacuna, Ron Vlaar en Karim El Ahmadi in de basis tegen het Norwich City, waar Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel vanwege blessures ontbreken. Tegelijkertijd neemt Swansea City het met Michel Vorm en Jonathan de Guzman op tegen Crystal Palace. Ook voormalig Vitesse-spits Wilfried Bony speelt. Bij Tottenham Hotspur krijgen de ex-Ajacieden Jan Vertonghen en Christian Eriksen een basisplaats.

17.29 uur: GOAL ATLÉTICO MADRID - REAL MADRID 1-1
Atlético Madrid knokt zich terug in de wedstrijd. Koke schiet raak met een diagonaal schot op aangeven van Arda Turan.

17.20 uur: 1899 HOFFENHEIM - VFL WOLFSBURG 6-2
Bas Dost heeft VfL Wolfsburg met zijn gelijkmaker niet aan punten kunnen helpen op bezoek bij 1899 Hoffenheim. De thuisploeg wint met liefst 6-2 dankzij onder anderen twee goals van Anthony Modeste en Sehad Salihovic.

17.15 uur: RUSTSTAND AZ – RKC Waalwijk 2-0
AZ ligt op koers voor een simpele overwinning op RKC Waalwijk door doelpunten van Jeffrey Gouweleeuw en Nick Viergever.

17.11 uur: ATLÉTICO MADRID - REAL MADRID
Woede bij alles wat Atlético is. Diego Costa wordt gevloerd door Sergio Ramos maar krijgt geen strafschop.

17.04 uur GOAL ATLÉTICO MADRID - REAL MADRID 0-1
Real Madrid gaat in het hol van de leeuw vrolijk door met scoren. Al na drie minuten tikt Karim Benzema de bal van dichtbij langs Atlético-doelman Thibaut Courtois. Angel di María staat aan de basis van die treffer met een afgemeten voorzet.

AFTRAP 17.01 uur: AFTRAP ATLÉTICO MADRID - REAL MADRID
Atlético Madrid en Real Madrid zijn begonnen aan de Madrileense derby. Als Real in Estadio Vicente Calderón wint komt het zes punten los van de stadgenoot. Net als vijf dagen geleden tijdens de memorabele 6-1 overwinning op Schalke 04 laat trainer Carlo Ancelotti  De Koninklijke aantreden met Gareth Bale, Karim Benzema en Cristiano Ronaldo in de aanval. Bij Atlético Madrid zitten Toby Alderweireld en David Villa op de bank. Eerder op de dag speelden Villarreal en Real Betis gelijk: 1-1.
Opstelllingen:
Atlético Madrid: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís; Mario Suárez, Gabi; Koke, Raúl García, Arda Turan; Diego Costa.
Real Madrid: Diego López; Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Fábio Coentrão; Modric, Xabi Alonso, Di María; Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo.

16.54 uur: EINDSTANDEN SERIE A
Hellas Verona-Bologna 0-0
Genoa-Catania 2-0
Atalanta Bergamo-Chievo Verona 2-1
Sassuolo-Parma 0-1
Torino-Sampdoria 0-2
Het meest opzienbarende moment van de wedstrijden die om 15.00 uur begonnen vond plaats bij Sassuolo - Parma. Toptalent Domenico Berardi van de thuisclub viel in de 73ste minuut in en kreeg binnen zestig seconden een rode kaart.

16.53: EINDSTAND MANCHESTER CITY – SUNDERLAND 3-1
De eerste hoofdprijs voor trainer Manuel Pellegrini met Manchester City is binnen. Zijn ploeg verovert de League Cup voor de derde keer in het clubbestaan. Na een achterstand wordt alsnog gewonnen van Sunderland met 3-1.

16.49 uur: GOAL AZ – RKC WAALWIJK 2-0
En daar lijkt de beslissing al. Nick Viergever tikt een rebound eenvoudig binnen. AZ zit op rozen. Verdediger Viergever maakt bovendien zijn derde goal in tien dagen. Een nieuwe goalgetter van AZ?

LANDGENOTEN: Standard Luik heeft op bezoek bij rivaal Club Brugge de derde nederlaag van het seizoen moeten slikken. Bij de Waalse koploper stond Ronnie Stam negentig minuten op het veld. Hij moest toezien hoe Jesper Jørgensen in de 77ste minuut de enige goal van de wedstrijd maakte. Ondanks de nederlaag bedraagt de voorsprong van Standard op Club nog vier punten. Anderlecht kan later vandaag door te winnen van Racing Genk het verschil terugbrengen tot negen punten. Die verschillen zullen bij aanvang van de play-offs nog wel gehalveerd worden.

16.46 uur: GOAL MANCHESTER CITY – SUNDERLAND 3-1
De cup is binnen voor Manchester City! Jesus Navas plaatst de bal achter Vito Mannone. Er zijn nog drie minuten te spelen.

16.39 uur: GOAL AZ – RKC WAALWIJK 1-0
En daar is de 1-0 al! Jeffrey Gouweleeuw rondt af namens AZ na een gigantische misser van Kenny van Hoevelen.

16.30 uur: AFTRAP AZ – RKC WAALWIJK
AZ: Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Viergever, Poulsen; Gudelj, Ortiz, Elm; Berghuis, Jóhannssson, Beerens.
RKC Waalwijk:

16.23 uur: EINDSTAND FC GRONINGEN – SC CAMBUUR 1-1
SC Cambuur kreeg vlak na rust een flinke tik door de treffer van Tjaronn Chery, maar de Friezen knokten zich terug. De rake strafschop van Elvis Manu betekende dertien minuten voor tijd uiteindelijk de eindstand.

16.20 uur: EINDSTAND FEYENOORD – AJAX 1-2
In een uiterst matige Klassieker komt Ajax als overwinnaar uit de strijd. Net als Feyenoord creëerden de Amsterdammers nauwelijks kansen. Joël Veltman ontpopte zich echter tot matchwinner door bij een hoekschop van dichtbij binnen te tikken. Daarna waren de Rotterdammers louter nog gevaarlijk bij vrije trappen van de invallers Ruud Vormer en John Goossens. In de absolute slotminuut onstnapte Jasper Cillessen nog toen hij onder een hoekschop door dook.

16.16 uur: RUSTSTAND 1899 HOFFENHEIM – VFL WOLFSBURG 4-1
Het doelpunt van Bas Dost heeft VfL Wolfsburg maar weinig opgeleverd. Die Wölfe gaan rusten met een 4-1 achterstand. Niklas Süle (1x) en Anthony Modeste (2x) scoren vlak voor rust drie keer binnen zes minuten.

16.14 uur: GOALS MANCHESTER CITY – SUNDERLAND 2-1
Bizar! Manchester City trekt de finale om de League Cup binnen twee minuten volledig naar zich toe. Yaya Touré en Samir Nasri zetten The Citizens op koers voor de eerste hoofdprijs van dit seizoen.

16.05 uur: GOAL FC GRONINGEN - SC CAMBUUR 1-1
SC Cambuur komt op 1-1 door een strafschop van Elvis Manu. FC Groningen was het niet eens met die strafschop. En dat terwijl Johan Kappelhof toch duidelijk hands maakte.

15.59 uur: FEYENOORD - AJAX
Videobeelden wijzen uit dat Graziano Pellè buiten het zichtsveld van scheidsrechter Björn Kuipers een elleboogstoot heeft uitgedeeld aan Joël Veltman. Heeft dat alsnog gevolgen voor de Italiaanse spits, die deze juist nog ontkwam aan een schorsing na zijn uitbarsting van afgelopen week in de catacomben?

15.58 uur: GOAL FEYENOORD - AJAX 1-2
Juist in een fase waarin Feyenoord meer en meer aanzette zet Joël Veltman Ajax op voorsprong na gerommel in het vijfmetergebied bij een hoekschop. Het eerste doelpunt van de verdediger in dienst van de Amsterdammers was echter volledig onnodig. Daryl Janmaat promoveerde een voorzet van Thulani Serero tot corner, terwijl de rechtsback alle tijd had voor een oplossing.

15.52 uur: EINDSTAND AC AJACCIO - LILLE 2-3
Lille wint op Corsica met 3-2 van AC Ajaccio. Ex-Feyenoorder Salomon Kalou is de man van de wedstrijd met een hattrick. Twee van zijn drie goals maakte de Ivoriaan vanaf de stip. Zijn laatste hattrick dateerde van 25 april 2010 (Chelsea - Stoke City 7-0). Lille staat door de overwinning derde, met zeven punten minder dan AS Monaco.

15.49 uur: RUSTSTANDEN SERIE A
Genoa-Catania 1-0
Atalanta-Chievo 1-0
Torino-Sampdoria 0-1

15.48 uur: FEYENOORD - AJAX
Na ruim een uur zorgt Feyenoord weer eens voor wat opwinding. Lex Immers kopt in kansrijke positie recht in de handen van Ajax-doelman Jasper Cillessen.

15.47 uur: RUSTSTAND MANCHESTER CITY – SUNDERLAND 0-1
Manchester City moet alle zeilen bijzetten om na de verloren FA Cupfinale (tegen Wigan Athletic) van vorig seizoen dit seizoen niet ook de League Cup aan zich voorbij te zien gaan. Sunderland gaat halverwege de kleedkamers in met een 1-0 voorsprong.

15.45 uur: GOAL 1899 HOFFENHEIM - VFL WOLFSBURG 1-1
VfL Wolfsburg keek na vier minuten al tegen een achterstand aan door de vroege treffer van Roberto Firmino, maar na een kwartier staat het alweer gelijk. Bas Dost maakt met een kopbal zijn derde competitiegoal na de winterstop.

15.37 uur: FC GRONINGEN - SC CAMBUUR GOAL 1-0
Tjaronn Chery opent in Euroborg de score. De aanvallende middenvelder tikt een voorzet van Filip Kostic van dichtbij langs SC Cambuur-doelman Leonard Nienhuis.

15.34 uur: FEYENOORD - AJAX
Davy Klaassen zorgt na rust voor het eerste gevaar. De aanvallende middenvelder van Ajax knalt vanuit een ogenschijnlijk onmogelijke hoek de bal tegen de binnenkant van de paal. Dat was een fantastisch doelpunt geweest!

15.32 uur: FEYENOORD - AJAX
In De Kuip zijn Feyenoord en Ajax begonnen aan de tweede helft. Lex Immers en Christian Poulsen zetten meteen de toon met een pittig duel. Immers blijft geblesseerd liggen na de botsing met de Deen maar kan verder.

15.30 uur: AFTRAP 1899 HOFFENHEIM - VFL WOLSBURG
Met Bas Dost is VfL Wolfsburg begonnen aan de uitwedstrijd tegen 1899 Hoffenheim. Bij een overwinning neemt Wolfsburg de vierde plaats over van Schalke 04.

15.28 uur: OPSTELLINGEN AZ - RKC WAALWIJK
Simon Poulsen maakt om 16.30 zijn debuut in de basis sinds hij deze winter terugkeerde in Alkmaar. De Deense linksback profiteert van de afwezigheid van Jan Wuytens. De centrumverdediger kampt met een voetblessure. Mattias Johansson krijgt als rechtsback de voorkeur boven Etiënne Reijnen. Bij RKC Waalwijk keert Aurélien Joachim terug in de spits. Dat gaat ten koste van Daniel de Ridder.
Opstellingen:
RKC Waalwijk: Seda; Lamey, Van Hoevelen, Gouano, Amieux; Sno, Duits, Anderson; Castelen, Joachim, Schet.

15.16 uur: RUSTSTAND FEYENOORD - AJAX 1-1
Vlak na de 1-1 is het ook rust in De Kuip. Met deze stand is Ajax de morele winnaar. De Amsterdammers houden de voorsprong van negen punten op Feyenoord dan in stand.

15.14 uur: GOAL FEYENOORD - AJAX 1-1
Vlak voor rust staat het gelijk. Ricardo Kishna speelt Bruno Martins Indi op snelheid voorbij en de zojuist ingevallen Kolbeinn Sigthórsson tikt bij de eerste paal binnen. Met name de manier waarop Kishna voorbij Martins Indi snelt maakt indruk. De goal komt uit het niets vallen, want de 2-0 hing in het laatste kwartier meer in de lucht dan de 1-1.

15.12 uur: GOAL MANCHESTER CITY – SUNDERLAND 0-1
Sunderland komt verrassend op voorsprong op Wembley. Fabio Borini schiet na een snelle tegenaanval hard raak: 0-1.

15.07 uur: FEYENOORD - AJAX
Bojan Krkic verlaat al in de 37ste minuut het veld. De aanvaller van Ajax is geblesseerd aan zijn knie en wordt vervangen door Kolbeinn Sigthórsson.

15.00 uur: GOAL FEYENOORD - AJAX 1-0
Graziano Pellè kopt raak. Juist op het moment dat Ajax vanwege een blessurebehandeling met tien man staat (Niklas Moisander moest vanwege bloed aan het hoofd naar de kant), komt Feyenoord op voorsprong. Bruno Martins Indi geeft voor en Pellè kopt schitterend raak. Joël Veltman wordt geklopt in de lucht. Het is voor de veelbesproken Italiaan zijn twintigste goal.

15.00 uur: AFTRAP LEAGUE CUP-FINALE MANCHESTER CITY – SUNDERLAND
Manchester City begint in de finale van de League Cup met Costel Pantilimon als doelman. Hij speelt de bekerwedstrijden in plaats van eerste keeper Joe Hart. Verder speelt City met de sterkst mogelijke opstelling. Sergio Agüero is terug van blessureleed en vormt het spitsenduo samen met Edin Dzeko.

14.52 uur: FEYENOORD - AJAX
Weer een grote kans voor Feyenoord. Een diepe bal op Lex Immers valt voor de voeten van Graziano Pellè. De Italiaan schiet via Jasper Cillessen over.

14.47 uur: FC GRONINGEN - SC CAMBUUR
Wie hebben we daar?! Een dag na het martelen van Schalke 04 zit Arjen Robben (met een hattrick droeg hij bij aan de 5-1 zege van Bayern München) bij zijn oude club FC Groningen op de tribune. Overigens heeft het veld van Groningen meer weg van een zandvlakte of sneeuwpiste dan van een grasveld.

14.39 uur: FEYENOORD - AJAX
En daar is de eerste grote kans voor Feyenoord. Lex Immers ziet de bal voor zijn voeten vallen, maar raakt de bal volledig verkeerd. Ook Ajax is nu gewaarschuwd.

14.36 uur: FEYENOORD - AJAX
Een onrustig begin van beide ploegen. Ajax krijgt op achttien meter een vrije trap, maar Siem de Jong knalt de bal in de muur. Ook een schot van Bojan Krkic wordt gekraakt. Opvallend is dat beide ploegen druk vooruit zetten.

14.30 uur: AFTRAP FEYENOORD - AJAX
De Klassieker is begonnen! De Kuip zindert. Komen de Rotterdammers terug in de titelrace, of raakt Ajax verder uit het zicht?

14.30 uur: AFTRAP FC GRONINGEN - SC CAMBUUR
Ook in Groningen is het startsignaal gegeven. De eer van het noorden staat op het spel.

14.27 uur: FEYENOORD - AJAX
De Kuip draait warm! Onder begeleiding van vuurwerk komen de spelers het veld op. Over enkele minuten gaan we los.

14.21 uur: EINDSTAND FC UTRECHT - FC TWENTE 1-1
FC Twente laat dure punten liggen. Hoewel de Tukkers op basis van doelsaldo weer over Vitesse heen wippen, is het verschil met koploper Ajax vijf punten. De Amsterdammers kunnen het gat naar de nummer twee door in De Kuip te winnen vergroten naar acht punten.

14.05 uur: FC UTRECHT - FC TWENTE
Het is spannend in Utrecht. Twente dringt aan. Zo mist de Noor Torgeir Børven een enorme kans op de 1-2, maar ook aan de andere kant wordt Utrecht gevaarlijk. Tommy Oar schuift in de tegenstoot de bal maar net langs de verkeerde kant van de paal.

13.55 uur: FC GRONINGEN - SC CAMBUUR
De opstellingen vanuit Groningen. Opvallend bij de thuisclub is dat Genéro Zeefuik in de punt van de aanval start. Voor de aanvaller is dat zijn eerste basisplaats sinds 29 september, toen hij tijdens de 5-0 nederlaag bij FC Twente in de rust werd gewisseld. Bij SC Cambuur keert middenvelder Mohamed El Makrini terug van een schorsing.
De opstellingen:
FC Groningen: Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Hiariej, Kieftenbeld, De Leeuw; Chery, Zeefuik, Kostic.
SC Cambuur: Nienhuis; Droste, Van der Laan, Leeuwin, Bijker; Ritzmaier, El Makrini, Van Moorsel; Lukoki, Barto, Manu.

13.34 uur: GOAL FC UTRECHT - FC TWENTE 1-1
FC Utrecht geeft goed uit de kleedkamer komen een nieuwe dimensie. De ploeg van trainer Jan Wouters heeft slechts zeven seconden nodig om de gelijkmaker binnen te schieten via Tommy Oar, die vanaf de aftrap rechtstreeks naar het doel van Twente dribbelt en zuiver raak schiet. Twente staat erbij en kijkt ernaar.

13.23 uur: FEYENOORD - AJAX
Ook Feyenoord heeft zijn opstelling voor het cruciale duel met Ajax bekend gemaakt. Trainer Ronald Koeman passeert Joris Mathijsen ten faveure van Bruno Martins Indi, die terugkeert van een schorsing. Hierdoor blijft Terence Kongolo in het centrum van de defensie staan. Aan de overige tien spelers die in actie kwamen tegen FC Twente (2-2 gelijk) houdt Koeman vast tegen Ajax.
De opstelling: Mulder; Janmaat, De Vrij, Kongolo, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena; Schaken, Pellè en Boëtius.

13.17 uur: RUSTSTAND FC UTRECHT – FC TWENTE 0-1
Halverwege lijkt FC Twente op weg naar een knappe overwinning bij FC Utrecht. Quincy Promes is de doelpuntenmaker voor de club uit Enschede.

13.10 uur: FEYENOORD - AJAX
De opstelling van Ajax is bekend. Trainer Frank de Boer stuurt de onderstaande elf namen het veld in. Opvallend is daarbij de basisplaats voor Ricardo Kishna, die uitgerekend in De Klassieker zijn basisdebuut voor Ajax maakt. In de thuiswedstrijd tegen Red Bull Salzburg viel hij in, net als de zondag daarvoor toen hij zijn competitiedebuut luister bijzette met een schitterende goal tegen AZ (4-0 zege). Ook Bojan Krkic start op de flanken, terwijl Daley Bind linksback is. Daarom is er op het middenveld plaats voor Christian Poulsen. Thulani Serero is hersteld van zijn liesblessure en speelt ook. Lerin Duarte zit daardoor op de bank.
De opstelling: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Blind; Klaassen, Poulsen, Serero; Bojan, De Jong, Kishna.

12.57 uur: FC UTRECHT - FC TWENTE
Bijna is het weer 1-1. Mark van der Maarel schiet de bal met links tegen de paal na een scrimmage. Een handvol seconden daarna pakt hij een gele kaart voor een sliding. Dat betekent dat de rechtsback geschorst is voor het duel met PSV.

12.49 uur: GOAL FC UTRECHT - FC TWENTE 0-1
FC Utrecht verliest Oranje-klant Quincy Promes uit het oog en die laat vervolgens zien waarom Louis van Gaal het in hem ziet zitten. Hij haalt snoeihard uit en schiet FC Twente op voorsprong.

12.30 uur: AFTRAP FC UTRECHT - FC TWENTE
We zijn begonnen! Twente gaat op jacht naar de drie punten, die de ploeg van Michel Jansen op drie punten van koploper Ajax zou brengen. De Amsterdammers komen later vandaag in actie op bezoek bij Feyenoord (14.30 uur). Utrecht heeft de punten hard nodig om de degradatiezorgen te laten afnemen.

11.45 uur: FC UTRECHT - FC TWENTE
De opstellingen vanuit Utrecht zijn binnen. Jan Wouters kiest bij Utrecht voor Christian Dorda als linksback, terwijl bij de Tukkers opvalt dat de Noor Torgeir Børven in de basis start. Voor de aanvaller is het zijn eerste basisplek. Ook Quincy Promes, die na dit weekend mag hopen op zijn debuut voor Oranje in de oefeninterland tegen Frankrijk, speelt bij FC Twente. Cuco Martina vervangt de geschorste Rasmus Bengtsson.

De opstellingen
FC Utrecht:
Ruiter; Van der Maarel, Delpierre, Markiet, Dorda; Mårtensson, Ayoub, Sarota, Toornstra, Oar; De Ridder.
FC Twente: Marsman; Rosales, Martina, Bjelland, Koppers; Ebecilio, Gutiérrez, Tadic; Promes, Castaignos, Børven.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Ook bieden wij een overzicht van al het Voetbal op TV.