VI gaat door: juist nu verbinding, verbeelding en vermaak

Reacties

Wat kan de lezer van VI verwachten in de komende voetballoze periode? Peter Wekking en Pieter Zwart geven uitleg in het wekelijkse hoofdredactioneel commentaar dat hieronder te lezen valt.

VI gaat door: juist nu verbinding, verbeelding en vermaak

Waar anno 2020 op ieder moment van de dag wel een kanaal te vinden is met een groen veld en een rollende bal, was er dit weekend nergens voetbal te bekennen. Van de Premier League tot La Liga en van de Bundesliga tot de Eredivisie: overal bleven de stadions leeg. Alleen in Rusland en Turkije werd nog gespeeld. Of het EK komende zomer doorgang gaat vinden, is nog zeer de vraag. Waar we geen twijfels over hebben: VI gaat gewoon door met het bieden van context bij het laatste voetbalnieuws.

Net als de voetbalwereld begrijpen wij dat de sport waar wij ons dagelijks druk om maken slechts een bijzaak is. ‘Football is not that important’, schreef Gary Lineker afgelopen week in een poging om de Premier League alsnog te bewegen om het weekendprogramma af te gelasten. Toen Arsenal-manager Mikel Arteta besmet bleek met het coronavirus, ging de competitie daar vrijdag gelukkig in mee. Zoals ook de Bundesliga pas op het allerlaatste moment overstag ging en de Eredivisie wachtte op het definitieve zetje van de regering. Daarmee is de enige juiste beslissing genomen: gezondheid gaat boven vermaak.

De VI van komende woensdag is door afgelastingen een nummer geworden met weinig actueel voetbalbeeld. In De Wedstrijd hebben we gekozen voor voorlopig de laatste topwedstrijd met publiek: Liverpool – Atlético Madrid. Niet alleen omdat de titelhouder uitgeschakeld is, maar ook om het beeld van een vol stadion vast te houden. Voetbal bezit een kwaliteit die we juist in deze tijden nodig hebben. Negentig minuten opgeslokt worden door een ervaring die afleidt van de dagelijkse zorgen. Een gemeenschappelijke beleving voor miljoenen mensen, voor de televisie en in het stadion. Een fijn onderwerp om over na te praten bij het koffiezetapparaat. Die kracht van verbinding, verbeelding en vermaak kunnen we goed gebruiken.

Daarom gaan wij door met het maken van verhalen over de belangrijkste bijzaak van het leven. We zullen dat alleen op een wat andere manier gaan doen. We zullen de voetballoze periode benutten om onze journalisten onderzoek te laten doen naar onderwerpen die vanwege de actualiteit soms blijven liggen. Die verhalen zullen we bundelen in themanummers. De komende VI en die van de woensdag daarop zullen nog lijken op een reguliere VI. Daarna gaan we de kennis die we hebben opgedaan door het maken van specials benutten om onderwerpen uit te diepen. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: hoe staat Nederland ervoor als opleidingsland van voetbaltalent? Suggesties van andere thema’s en onderwerpen die we in deze voetballoze periode kunnen behandelen, horen we graag van jullie, bijvoorbeeld in de comments onderaan dit bericht. Juist nu de bal even niet rolt, willen we bij VI onze lezers via voetbal verbinding, verbeelding en vermaak blijven bieden. Zoals u dat van ons gewend bent sinds 1965.

De cover van de VI van woensdag.
De cover van de VI van woensdag.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.