VI Flashback: hoe Suárez Ajax de weg wees tegen PAOK

Ajax keert woensdagavond terug in het Toumba Stadion, daar waar Luis Suárez in de zomer van 2010 de redder in nood was voor Ajax. Een terugblik op de wedstrijd van toen in de voorronde van de Champions League.

Kort na het laatste fluitsignaal op 4 augustus 2010 stapt Suárez met vermoeide benen in het privévliegtuig. De bestemming is Barcelona, waar zijn vrouw op het punt staat te bevallen. In de lucht denkt de Uruguayaanse aanvaller ongetwijfeld terug aan wat zich de voorbije uren heeft afgespeeld in Thessaloniki, waar Ajax ternauwernood overeind blijft in de voorronde van de Champions League.

Plichtsgetrouw fluiten de Griekse supporters als de Ajacieden aan de bal komen in het Toumba Stadion. Het is niet nodig om Ajax uit het spel te halen, want de ploeg maakt het zichzelf al moeilijk genoeg in de eerste helft. Na een ziekenhuisbal van Gregory van der Wiel stopt Maarten Stekelenburg de bal ternauwernood voor de lijn. Het is slechts het begin van de ellende, want in de zestiende minuut kopt Vierinha raak.

Een halfjaar later raakt Ajax Suárez kwijt aan Liverpool, maar op de zomeravond in Griekenland verdedigt El Pistolero de clubkleuren van de Amsterdammers nog alsof zijn leven ervan afhangt. De Uruguayaan stilt zijn honger naar doelpunten voor even in de 48ste minuut. Suárez controleert met zijn borst de bal en schiet vervolgens raak in de korte hoek: 1-1. Het Griekse publiek is stil als de aanvaller zijn treffer viert met zijn kenmerkende juichgebaren. Ajax leeft weer, met dank aan de goedlachse vedette.

Eenmaal op adem gekomen na het juichen is de blik van Suárez nog geen twee minuten later weer op PAOK-doel gericht. De rechtspoot geeft vanaf links voor en Siem de Jong tikt de tweede Amsterdamse treffer van de avond binnen. Als Rasmus Lindgren uit een vrije trap de 1-3 binnenschiet met een stuit, waarbij Suárez het zicht van de doelman blokkeert, lijkt het Griekse verzet gebroken. Ajax scoort drie keer in zeven minuten en zet zo een reuzestap richting de play-offs voor de Champions League.

Maar de wedstrijd is dan nog niet over, integendeel. Goaltjesdief Dimitrios Salpingidis staat weer daar waar hij moet staan bij een lage voorzet vanaf links en pikt zo zijn doelpunt mee. Als linksback Vurnon Anita de opgekomen Anis Boussaidi even later naar de grond trekt, gaat de bal op de stip. Vladimir Ivic (de huidige trainer van PAOK) schiet de strafschop hard door het midden en Stekelenburg brengt redding met zijn been. Een hachelijke slotfase volgt, Ivic wandelt in de extra tijd van dichtbij nog de gelijkmaker binnen, maar Ajax blijft in leven.

'Voor de neutrale toeschouwer was dit een fantastische wedstrijd. Daarvan zaten er echter hier niet zoveel, ik denk dat die Grieken vooral balen', constateert Jol na afloop. En Suárez? Die is dan al onderweg naar Barcelona. (Bas van den Hoven)

Basisopstelling Ajax in op 4 augustus 2010: Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; De Zeeuw, De Jong, Lindgren; Suárez, Sulejmani, Emanuelson.

Ajax speelt woensdagavond in de derde voorronde van de Champions League opnieuw tegen PAOK Saloniki. Na een 1-1 gelijkspel in Amsterdam valt in Griekenland de beslissing. In het seizoen 2010/11 bereikte Ajax uiteindelijk de groepsfase na een overwinning op Dinamo Kiev in de play-offs. In Poule G moest Ajax achter Real Madrid en AC Milan genoegen nemen met een derde plaats.