VI 49: Ajax-hoop, Feyenoord, de verdwenen PSV-vleugel

De frisse blikken van Vaclav Cerny en Donny van de Beek sieren de cover van de nieuwe Voetbal International. Zij zijn voor Ajax de nieuwe hoop in onrustige tijden.

VI 49: Ajax-hoop, Feyenoord, de verdwenen PSV-vleugel

Het is ook onrustig bij FC Twente, dat sportief en financieel aan de beademing ligt. De Enschedese club mag dan de vijftig jaar hebben gehaald, voor de komende vijftig dagen moet worden gevreesd. 'FC Twente kijkt de dood in de ogen. En de dood kijkt voorlopig onverschrokken terug', schrijft VI's Peter Wekking over de zorgelijke tijden in Enschede.

Henk ten Cate, door de KNVB ingehuurd om het jeugdvoetbal op te krikken, geeft in een uitgebreid interview een somber beeld over de toekomst van Oranje op korte termijn. 'Of het met Oranje goedkomt richting 2018? Nee. Robben wordt oud, Sneijder wordt oud.' Volgens hem ligt het probleem dieper, in de opleiding. 'Er is een voorzegcultuur. En door voorzeggen haal je alle creativiteit weg.'

Feyenoord kan alleen maar beter worden. Die conclusie trekt Taco van den Velde na het analyseren van de Rotterdammers, die te weinig halen uit hun mogelijkheden. De te boeken winst kan de valkuilen overtreffen.

Marco van Basten doet zijn plannen uit de doeken over een hervorming van het Europese clubvoetbal, dat aan onvoorspelbaarheid en daarmee attractiviteit heeft verloren. De oud-international pleit voor een beperkte selectie voor alle deelnemers.

De wisselvalligheid van PSV is deels te verklaren door het andere gezicht dat de linkerkant heeft gekregen. De productieve linkerkant van het kampioensteam is verdwenen, maar de nieuwe PSV-vleugel komt langzaam tot bloei. Een luxeprobleem tekent zich af voor trainer Phillip Cocu, concludeert VI's Dolf van Aert.

Freek Jansen kreeg met een bijzondere roadtrip een kijkje in de ziel van De Graafschap, dat in Leeuwarden de eerste overwinning kon vieren van een opvallende terugkeer in de Eredivisie. 'De basis van deze club is financieel flinterdun, maar emotioneel oersterk.'

De Maand van het Engels Voetbal is ten einde, net als de Challenge 92. In Balverliefd het laatste, bizarre hoofdstuk van de rondgang langs alle stadions in Engelse profvoetbal. 'Jullie trainen mee? Vergeet dan niet je enkels in te tapen.'

Verder deze week in VI onder meer:
- Columns: Ronald de Boer en Nico Dijkshoorn
- VI op Reis: de diepe liefde voor Feyenoord en Sunderland
- Jinty Caenepeel, de aparte Belg van FC Eindhoven
- Bankzitters: Guido van der Garde
- Persoonlijk Tom Muyters
- Poster Michael de Leeuw
- Culthelden: Jan van Beveren, altijd klem
- Anno 1997: BV Veendam 1997

Voor een overzicht van alle spraakmakende columns en de volledige inhoud van VI 49 klik hier. Het nieuwe nummer direct bestellen zonder verzendkosten te betalen? Dat kan. Bestel voor 17.00 uur nog, dan wordt uw VI dezelfde dag nog verstuurd en heeft u de nieuwe editie de volgende dag al binnen.
Bekijk hier al onze video's