VI 13: de nieuwe start van Oranje en de achtervolging van Ajax

Reacties

In de nieuwste VI veel aandacht voor het nieuwe Oranje van bondscoach Ronald Koeman, de problemen bij FC Twente én de laatste eindsprint richting de landstitel. Kan Ajax het PSV nog lastig maken?

VI 13: de nieuwe start van Oranje en de achtervolging van Ajax
VI 13 in vogelvlucht:
- De start van Oranje onder Ronald Koeman
- AZ hofleverancier voor Nederlands elftal
- Virgil van Dijk moet symbool staan voor de wederopbouw
- Alles over de problemen bij FC Twente
- Ajax hervat de jacht op lijstaanvoerder PSV
- Vitesse krijgt met Leonid Slutsky 'echt een toptrainer
- Bas Nijhuis fluit in kelder van amateurvoetbal
- In het spoor van Curaçao, dat naar het WK van 2022 wil
- Philippe Sandler kon droomtransfer naar Manchester City niet laten lopen
- John Stegeman als meest succesvolle Heracles-trainer ooit naar jeugdliefde
- Op bezoek bij Spartaan'20, kweekvijver voor de Eredivisie
- Nieuwe generatie klopt op de deur bij Jong Oranje
- De Jupiler League nadert zijn ontknoping
- Columns van Pierre van Hooijdonk, Süleyman Öztürk en Nico Dijkshoorn

Oranje begon de lange weg naar EURO 2020 met een kansloze nederlaag tegen Engeland en een even verrassende als verdiende zege op Europees kampioen Portugal, maar los van de resultaten is duidelijk geworden dat Oranje onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman in alle opzichten definitief breekt met het verleden. 'Dan kunnen we ons best kwalificeren.'

Bij de oefeninterlands tegen Engeland en Portugal was AZ met drie spelers één van de hofleveranciers van het Nederlands elftal. En het is Wout Weghorst, Guus Til en Marco Bizot niet komen aanwaaien. Over jongensdromen en overtroffen verwachtingen. 'Jullie gaan nog van me horen bij Oranje.'

De duurste verdediger ter wereld draagt sinds afgelopen week de aanvoerdersband van het Nederlands elftal. Virgil van Dijk geldt als de nieuwe leider van Oranje. De 26-jarige verdediger van Liverpool moet symbool staan voor de wederopbouw van een kwetsbaar voetballand.

De interlandperiode is voorbij en dus breekt de allesbeslissende periode in de Eredivisie aan. Prooi PSV ligt riant op pole-position. Achtervolger Ajax heeft met een prikkelende onderlinge confrontatie op komst de hoop nog niet opgegeven. In de nieuwste VI aandacht voor de twee overgebleven titelkandidaten.

Met ingang van volgend seizoen is Leonid Slutsky de nieuwe hoofdtrainer van Vitesse. Een 46-jarige Rus die in het verleden werkzaam was bij onder meer CSKA Moskou en de Russische nationale ploeg. Een portret van een emotionele succestrainer, die met de hulp van de beste zaakwaarnemer ter wereld en zelfgeschreven rapteksten, de voetbalwereld naar zijn hand weet te zetten. 'Dit is echt een toptrainer.'

VI 13: leider Van Dijk, stress bij Twente en Russische emotie in Arnhem

In Balverliefd volgt VI het spoor van Bas Nijhuis, het meest besproken lid van het vaderlandse scheidsrechterskorps. Afgelopen zondag floot hij in de zevende en laagste klasse van het amateurvoetbal. Niet om een KNVB-straf uit te dienen, maar om een oude belofte in te lossen. In het Overijsselse dorp Broekland ontpopte Nijhuis zich tot gangmaker, op het veld en in de kantine. 'Veel profs kunnen een voorbeeld nemen aan deze jongens.'

VI ging mee in het spoor van Curaçao. De eilandbewoners willen naar het WK in Qatar. Een reportage van Iwan van Duren.

Twee jaar geleden speelde hij nog met Ajax tegen de amateurs van Zeeburgia, per 1 juli is Philippe Sandler teamgenoot van wereldsterren als Kevin De Bruyne en Sergio Agüero. Een gesprek met de 21-jarige Amsterdammer die bij PEC Zwolle een transfer afdwong naar misschien wel de allerbeste club van dit moment, Manchester City. 'Soms moet je gewoon schijt hebben.'

John Stegeman groeide de afgelopen vier seizoenen uit tot de beste trainer in de geschiedenis van Heracles Almelo. De 41-jarige Epenaar vervolgt zijn carrière verrassend in de Jupiler League bij jeugdliefde Go Ahead Eagles. In een openhartig interview blikt Stegeman terug en kijkt hij vooruit.

Bruno Martins Indi, Luc Castaignos, Denzel Dumfries, Jetro Willems, Anwar El Ghazi, Sherel Floranus, maar ook Lassana Faye, Kenny van de Weg en Jamiro Monteiro. Allemaal liepen ze als jeugdspelertje op de velden van Spartaan'20 rond. En met hen nog veel anderen. De Rotterdamse amateurclub is hofleverancier van profs. Liefst 23 ex-spelers bezitten een contract bij een bvo, nog eens 62 anderen spelen in de beloftenploeg of in de jeugd van een profclub. De kweekvijver aan de Rotterdamse Oldegaarde is nog lang niet opgedroogd.

Een half jaar lang werkte Jong Oranje met praktisch dezelfde selectie. Met de komst van bondscoach Ronald Koeman en diens selectiebeleid, moest collega Art Langeler afgelopen week plots een beroep doen op zeven debutanten. Een nieuwe generatie klopt op de deur.

De Jupiler League sprint naar het einde. In de komende vijf weken werken de ploegen de laatste zeven duels af. NEC en Jong Ajax staan gelijk, Fortuna Sittard volgt op twee punten. De race om de titel en promotie nadert de climax.

De nieuwe VI ligt vanaf woensdag in de winkels en valt dan ook op de mat bij de abonnees. Uiteraard zijn de verhalen deze week op VI PRO te lezen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.