Verregaande samenwerking Ajax en Haarlem

EXCLUSIEF - Ajax en Haarlem gaan de handen ineen slaan. De twee profclubs hebben hun eerdere samenwerkingverband herzien en plannen gemaakt voor verregaande intensivering.

Verregaande samenwerking Ajax en Haarlem

De vernieuwde samenwerking kent vier kernpunten. Ajax verhuurt per seizoen minimaal één en maximaal vier spelers aan het eerste elftal van de Haarlemmers. Het betreft hier spelers voor wie de stap van Jong Ajax naar het Amsterdamse A-elftal nog te groot is. In dat kader vertrok vorige week aanvaller Edgar Manucharyan al op huurbasis naar de club uit de Jupiler League.

Daarnaast krijgt Ajax zeggenschap over het transferbeleid, de aanstelling van trainers en over de speelwijze in de jeugdopleiding bij Haarlem. Bovendien neemt de huidige koploper in de Eredivisie met minimaal één en maximaal twee personen zitting in de Haarlemse Raad van Commissarissen.

Tot slot gaat Ajax Haarlem ook financieel steunen. Naast een vast jaarbedrag deelt Haarlem in de toekomst mee in de transferinkomsten van spelers die bij de Eerstedivisionist zijn opgeleid en na een eventuele doorbraak bij Ajax worden verkocht.

De oorspronkelijke samenwerking tussen de twee clubs stamt uit 2001 en betrof vooral het uitwisselen van jeugdspelers. De laatste acht jaar vertrokken zodoende twintig talenten uit de jeugdopleiding van Haarlem naar die van Ajax. De Amsterdammers willen dat gemiddelde opschroeven.

Ook op het gebied van (jeugd)scouting gaan de clubs intensiever samenwerken. Namens Ajax gaat Cock Jol zich met het samenwerkingsverband bezig houden, Haarlem schuift hoofdtrainer Jan Zoutman naar voren. Begin deze week verwachten de clubs toestemming van de KNVB, waarna de contracten zullen worden ondertekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen