Verrassing van de UEFA: Kuipers én Makkelie op het EK

Reacties

Nederland heeft komende zomer twee scheidsrechters op het EK. Björn Kuipers én Danny Makkelie zijn er straks bij als de landen strijden om de EK-titel.

Verrassing van de UEFA: Kuipers én Makkelie op het EK
© Pro Shots

Voor Makkelie wordt het zijn eerste eindtoernooi als scheidsrechter. Hij floot al wel eerder tijdens de Nations League, maar nog niet op een EK of WK. Wat dat betreft is Kuipers een stuk geroutineerder, het komende EK wordt alweer zijn vijfde eindtoernooi. Eerder floot Kuipers op de EK's van 2012 en 2016 en de WK's van 2014 en 2018. Makkelie was eerder al wel als VAR actief op een eindtoernooi.

Kuipers (48) gaf eerder al aan dat het komende EK zijn laatste eindtoernooi zou zijn, toen het toernooi door de uitbraak van de coronapandemie werd uitgesteld. Het was daarom de vraag of hij erbij zou zijn tijdens het Europese toernooi, maar de knoop is dus doorgehakt. Eerder vertelde Kuipers in gesprek met VI dat de keuze aan hem werd gelaten.

Makkelie (38) kwam deze maand nog in het nieuws nadat hij had besloten te breken met zijn assistent Mario Diks. De keuze om afscheid te nemen van Diks kan niet los worden gezien van het incident dat zich afspeelde bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Portugal (2-2). De assistent-scheidsrechter en Makkelie zagen in de blessuretijd over het hoofd hoe een inzet van Cristiano Ronaldo de doellijn was gepasseerd. Daarmee werd Portugal een winnend doelpunt onthouden. Het leidde tot een woedende reactie en uiteindelijk dus ook het afscheid van Diks.

Het is voor het eerst in de historie dat er twee Nederlandse scheidsrechters actief zijn op hetzelfde eindtoernooi. De eerste wedstrijd wordt op 11 juni afgewerkt en gaat tussen Turkije en Italië. Het Nederlands elftal speelt in de groepsfase tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.