Vitesse heeft zaterdagavond een nieuwe stap richting Europees voetbal gezet. Pas in de extra tijd werd er afgerekend met PEC Zwolle.

Vitesse
2 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Bij Vitesse ontbraken liefst vier spelers door schorsingen, maar de selectie van PEC was nog veel verder gehavend. Vanwege een corona-uitbraak en een aantal blessures moest trainer Bert Konterman liefst tien spelers missen. Daardoor kwam een plaatsje vrij voor Rav van den Berg. De jongere broer van Sepp maakte op zestienjarige leeftijd zijn Eredivisie-debuut.

In de 21ste minuut stroomde de ziekenboeg van PEC nóg verder vol. Dean Huiberts viel geblesseerd uit en werd vervangen door Benson Manuel. Enkele minuten later kwamen de bezoekers op achterstand. Thomas Bruns bediende Armando Broja, die uit de rug van Van den Berg wegliep en de 1-0 binnenschoot. Broja was voor rust dicht bij zijn tweede, maar pegelde de bal tegen de paal.

Kort na de hervatting haalde Van den Berg opgelucht adem. Broja snoepte de bal van zijn voeten en was vervolgens aangever van de 2-0, maar die goal werd afgekeurd wegens hands van Loïs Openda. In plaats daarvan viel het doelpunt aan de andere kant. Jesper Drost kreeg de bal van Pelle Clement en schoot hard via het lichaam van Enzo Cornelisse binnen: 1-1.

Vitesse moest zo ineens flink aan de bak en kreeg ook wel kansen, maar Xavier Mous hield zijn doel met enkele prima reflexen lang schoon. Aan de andere kant deed Remko Pasveer hetzelfde bij kansen voor Kenneth Paal en Manuel. In de 92ste minuut viel de winnende goal alsnog. Invaller Idrissa Touré klopte Yuta Nakayama in de lucht en kopte de 2-1 binnen. Het was pas zijn eerste Eredivisie-doelpunt in zeventien wedstrijden voor de Juventus-huurling.

Die primeur kwam dus precies op het juiste moment. Daardoor mocht Vitesse drie belangrijke punten bijschrijven in de strijd om de vierde plaats, en daarmee het ontlopen van de play-offs. PEC Zwolle is door de nederlaag in extremis uitgespeeld, het gat met nummer acht Heracles Almelo is nu zeven punten.