Verlossing Sparta is vervolg van misère Groningen

In een rommelig duel in de staart van de Eredivisie heeft Sparta Rotterdam een belangrijke overwinning geboekt op FC Groningen: 2-1. Loris Brogno was de uitblinker aan de kant van de Rotterdammers, die in een boeiende slotfase door het oog van de naald kroop.

Voorafgaand was Sparta gedeeld de nummer laatst op de ranglijst met zes punten uit negen wedstrijden. Vooral het gebrek aan doelpunten speelde de Rotterdammers parten de laatste weken, maar daar was in de eerste helft niks van te merken. Na mooi voorbereidend werk van Brogno schoot Deroy Duarte na 22 minuten tegen Sergio Padt aan, maar in de rebound was het Robert Mühren die van dichtbij de 1-0 binnentikte.

Daarna moest FC Groningen zich terug in de wedstrijd knokken, maar leek daar na de disciplinaire schorsingen voor Oussama Idrissi en Mimoun Mahi nog geen goed plan voor te hebben. Met enige hulp van Sparta viel de gelijkmaker uiteindelijk wel. Kenneth Dougall leverde de bal zomaar in op het middenveld bij Ludovit Reis. De zeventienjarige dribbelde vervolgens richting de goal van Roy Kortsmit en zag de keeper niet vrijuit gaan bij zijn inzet. Het is voor het eerst dat iemand uit de 21ste eeuw heeft gescoord in de Eredivisie. In het shirt van de noorderlingen waren alleen Arjen Robben en Richairo Zivkovic nog jonger toen ze hun eerste doelpunt maakten.

Vlak voor rust werd de ploeg van Alex Pastoor wat gemakkelijk aan een voorsprong geholpen door scheidsrechter Bas Nijhuis. Bij een luchtduel waar ogenschijnlijk niet zo veel aan de hand was, floot de arbiter tegen Groningen voor het duwen van de tegenstander. Brogno benutte het buitenkansje feilloos. De vorige strafschop van Sparta dateerde van exact een jaar geleden.

Ook in de tweede helft bleef het met name op het middenveld een chaotische wedstrijd met veel onnodige fouten. Toch kwam de thuisploeg er een aantal keer met goed voetbal uit. Na 51 minuten was het Mühren die werd vrijgezet voor Padt, maar naast schoot. En zes minuten later was het Ryan Sanusi die na een prachtige aanval in de korte hoek Padt op zijn weg vond.

In de slotfase nam de spanning toe en was met name Groningen via een schot van Juninho Bacuna, een schot op de paal van Tom van Weert en een kopbal op de lat van weer Bacuna nog dichtbij de gelijkmaker. De wedstrijd eindigde met een rode kaart voor Mark Veenhoven na een harde overtreding van achteren.

Sparta komt door de overwinning op gelijke hoogte met Groningen. Beide clubs staan nu op negen punten. Door de slechte serie van Groningen zal de druk op coach Ernest Faber alleen maar verder toenemen. Pastoor zal juist weer wat meer lucht hebben de komende weken.