Vergeefse gooi MVV naar koppositie, spektakel in Sittard

MVV Maastricht heeft vrijdagavond nagelaten in ieder geval voor even de koppositie in de Jupiler League te pakken. Fortuna Sittard won wel en passeerde daardoor de Maastrichtenaren.

MVV Maastricht - SC Cambuur 1-1
Vooraf wist de thuisploeg al dat een zege genoeg zou zijn om Jong Ajax te passeren. De Amsterdamse lijstaanvoerder komt immers maandag pas in actie tegen Telstar. In de 25ste minuut zette MVV ook de eerste stap naar die koppositie. Jonathan Okita (foto boven) kopte raak.

Na rust vergalde Martijn Barto het Limburgse feestje door voor de 1-1 te tekenen. Op aangeven van Karim Rossi schoof de spits binnen. Ondanks een flinke kans voor Kevin van Kippersluis bleef het vervolgens bij 1-1, waardoor MVV derde is met twaalf punten. MVV haalde het einde overigens niet met tien man, Steven Pereira kreeg voor een elleboogstoot zijn tweede gele kaart. Cambuur heeft acht punten en is middenmoter.

Almere City FC - FC Oss 2-2
Het competitieduel was een weerzien tussen de twee ploegen die midweeks in het bekertoernooi al tegenover elkaar stonden. FC Oss leek lang op weg naar wraak voor de 0-2 verliespartij. Voor rust was Oss immers de betere partij. Istvan Bakx schoot vanaf randje zestien op fraaie wijze de 0-1 op het scorebord en in de 36ste minuut kopte Richard van der Venne van dichtbij de 0-2 binnen.

Na rust kwam de thuisploeg terug tot 1-2 door Dennis van der Heijden. Na een corner en een klutssituatie schoot hij binnen. In de slotfase ging Almere City op zoek naar de winnende goal en groeide Van der Heijden uit tot de gevierde man bij de gastheren. Hij kopte raak op aangeven van Arsenio Valpoort. Daardoor is Oss nu vierde met elf punten. Almere City bungelt onderaan de middenmoot met slechts zes punten.

Fortuna Sittard - Jong AZ 5-1
De ploegen begonnen aan het duel met allebei tien punten op zak, maar zoals al vaker dit seizoen schotelde Fortuna het thuispubliek een mooie avond voor. In de elfde minuut opende Djibril Dianessy het bal door bij een rebound binnen te glijden. Na een kwartier had hij zijn tweede goal van de avond te pakken toen hij een penalty feilloos benutte.

Die goal bleek de aanleiding voor wel heel productieve minuten, want een minuut later zorgde Tijani Reijnders voor de aansluitingstreffer. Op fraaie wijze nam hij de bal met de hak mee om snel daarna binnen te prikken. Klaarblijkelijk waren de Alkmaarders onder de indruk van die goal, want in dezelfde minuut was het alweer raak. Lisandro Semedo was verantwoordelijk voor de 3-1.

Vlak voor rust was het duel al gespeeld. De jonge en veelbesproken Fortuna-aanvoerder Perr Schuurs deed immers ook een duit in het zakje. De verdediger zag de bal voor zijn voeten vallen en schoot in de lange hoek raak. Na rust bepaalde Semedo met een schot in de korte hoek de eindstand op 5-1. Daarmee is Fortuna tweede en blijft Jong AZ met tien punten subtopper.

FC Volendam - De Graafschap 0-0
Na de pijnlijke uitschakeling door Kozakken Boys in de strijd om de KNVB-beker heeft De Graafschap zich op bezoek bij FC Volendam niet kunnen herstellen. De ploeg van trainer Henk de Jong was voor rust tot weinig in staat. Na rust toonden De Superboeren enig herstel, hetgeen onder andere tot uitdrukking kwam in een schot van Sjoerd Ars tegen de lat. Maar een zege om in het spoor te blijven van de top in de Jupiler League bleek te hoog gegrepen. In de slotfase ontsnapte de Graafschap nog bovendien aan een nederlaag met kansen voor Joey Veerman en Luis Pedro.

FC Emmen - Go Ahead Eagles 0-0
In de zoektocht naar de eerste zege na de degradatie heeft Go Ahead Eagles ook in Emmen bot gevangen. De formatie van trainer Leon Vlemmings mocht van geluk spreken dat het na 45 minuten zonder schade de kleedkamer kon opzoeken. Ook in de tweede helft moest doelman Sonny Stevens enkele keren redding brengen, waarbij Alexander Bannink de gevaarlijkste man was aan Drentse kant. Sam Hendriks liet aan de andere kant in de 53ste minuut de kans liggen Go Ahead op voorsprong te zetten. Uiteindelijk werd er dus niet meer gescoord, waardoor Kowet  het moet doen met een even verrassende als teleurstellende zeventiende plek.