Vereniging Ajax roept leden bijeen voor crisisberaad

Reacties

De leden van Ajax komen op 25 april bijeen om de crisis bij hun club te bespreken. Die extra bijeenkomst is uitgeschreven door de vereniging Ajax, die in het bezit is van 73 procent van de aandelen van Ajax.

Vereniging Ajax roept leden bijeen voor crisisberaad

Reden voor de bijeenkomst is de grote onrust onder de ruim zevenhonderd leden over het voorgenomen ontslag van Alex Kroes. Ajax heeft de algemeen directeur geschorst en de intentie uitgesproken hem te ontslaan, wegens 'sterke aanwijzingen voor handelen met voorkennis' van Kroes, bij het aankopen van zijn laatste aandelenpakket.

Michael van Praag gaf op 2 april uitleg over die beslissing van de raad van commissarissen. Vragen of Ajax geen andere sanctie kon treffen, veegde de voorzitter resoluut van tafel. Van Praag weigerde ook de hand in eigen boezem te steken en noemde het handelen van Kroes 'oliedom en naïef'

Die harde woorden zijn bij een deel van de leden in het verkeerde keelgat geschoten. In een door 131 leden ondertekende brief roepen zij de bestuursraad op Van Praag tot de orde te roepen. Zij eisen excuses van de voorzitter, die in hun ogen 'karaktermoord met voorbedachten rade' heeft gepleegd op Kroes.

Op 21 mei heeft Ajax een Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders (BAVA) georganiseerd, waar het voorgenomen ontslag én het omstreden KPMG-rapport naar de werkwijze van Sven Mislintat besproken zullen worden.

Tot dan zijn de ogen gericht op de bestuursraad, die de vereniging vertegenwoordigt en in theorie de nucleaire optie heeft om het vertrouwen in de gehele rvc op te zeggen. Om de stemming te peilen en een standpunt in te nemen zijn de leden opgetrommeld op 25 april, de geboortedag van Johan Cruijff.

Van Praag, die donderdag nogmaals herhaalde dat ook een terugkeer van Kroes in een andere functie geen optie is voor de rvc, heeft al laten weten dat hij de leden graag voor 21 mei wil bijpraten.

Nieuw hoofdstuk Ajax-crisis: 'Je denkt aan een 1 april-grap'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.